Nekad je gradivo bilo teže, a nastavnici i roditelji stroži

3 maja, 2016

Mladi danas uče na drugačiji način nego što smo mi to radili. Oni se za učenje koriste internetom.
matem

Toni Milun, matematički genijalac iz Zagreba, široj javnosti je poznat po svojim video-instrukcijama i prezentacijama matematičkih problema preko interneta. Posebno je popularan na YouTube-u, s više od 71.000 pratilaca.

Koja je tajna profesora matematike kojeg svi vole?

– Nemam pojma. Treba se mnogo truditi i imati mnogo razumevanja za mlade ljude. Oni su skroz drugačiji od nas u njihovim godinama i to tako moramo da prihvatimo i prilagođavamo se novim generacijama.

Popularni ste na televiziji, internetu, YouTube-u. Je li to način da se približite mladim ljudima?

– Jeste, jer mladi danas uče na drugačiji način nego što smo mi to nekada radili. Oni se za učenje koriste internetom. Jedanput sam bio prehlađen i nisam mogao da govorim na nastavi. Rekao sam studentima: Boli me grlo, pustiću vam video. I bili su mirni kao bubice. Inače baš nije lako uspostaviti red u punoj učionici. I tako su me, umesto da me slušaju uživo, gledali i slušali na videu.

Matematika je većini učenika bauk. Zašto je to tako?

– Zato što zahteva temeljan rad, a ne podnosi kampanjsko učenje. Ako propustite sabiranje razlomaka, ne možete naučiti da ih množite, ni da rešavate algebarske razlomke. To traži kontinuiran rad, a to se mladima danas ne da.

Je li problem i u nastavnom planu i programu matematike? Većini učenika problematičan je prvi razred srednje škole, kada se izgube u matematici.

– Prelaz iz osmog razreda u prvi srednje velik je skok i matematika se tu diže na viši nivo. Međutim, gradivo se nije menjalo od vremena kada smo mi išli u školu, dakle ostalo je iste težine.

Zar nije danas gradivo teže?

– Ne, pre je bilo teže. Video sam neke stare zadatke iz petog osnovne za darovite učenike i zatražio od svojih studenata na prvoj godini studija da ih reše. Oni su se žalili da im je to teško. Pre su nastavnici bili stroži prema učenicima, i roditelji su bili stroži. Kada sam bio učenik, niko me nije pitao sviđa li mi se nešto, jednostavno sam to morao naučiti. Danas deca imaju veću mogućnost izbora, više toga im pružaju i nastavnici i roditelji, zato mnogi učenici govore da im gradivo nije zanimljivo i da nemaju koristi od njega.

Izvor: Glas Slavonije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama