Некад је градиво било теже, а наставници и родитељи строжи

Млади данас уче на другачији начин него што смо ми то радили. Они се за учење користе интернетом.
matem

Тони Милун, математички генијалац из Загреба, широј јавности је познат по својим видео-инструкцијама и презентацијама математичких проблема преко интернета. Посебно је популаран на YouTube-u, с више од 71.000 пратилаца.

Која је тајна професора математике којег сви воле?

– Немам појма. Треба се много трудити и имати много разумевања за младе људе. Они су скроз другачији од нас у њиховим годинама и то тако морамо да прихватимо и прилагођавамо се новим генерацијама.

Популарни сте на телевизији, интернету, YouTube-u. Је ли то начин да се приближите младим људима?

– Јесте, јер млади данас уче на другачији начин него што смо ми то некада радили. Они се за учење користе интернетом. Једанпут сам био прехлађен и нисам могао да говорим на настави. Рекао сам студентима: Боли ме грло, пустићу вам видео. И били су мирни као бубице. Иначе баш није лако успоставити ред у пуној учионици. И тако су ме, уместо да ме слушају уживо, гледали и слушали на видеу.

Математика је већини ученика баук. Зашто је то тако?

– Зато што захтева темељан рад, а не подноси кампањско учење. Ако пропустите сабирање разломака, не можете научити да их множите, ни да решавате алгебарске разломке. То тражи континуиран рад, а то се младима данас не да.

Је ли проблем и у наставном плану и програму математике? Већини ученика проблематичан је први разред средње школе, када се изгубе у математици.

– Прелаз из осмог разреда у први средње велик је скок и математика се ту диже на виши ниво. Међутим, градиво се није мењало од времена када смо ми ишли у школу, дакле остало је исте тежине.

Зар није данас градиво теже?

– Не, пре је било теже. Видео сам неке старе задатке из петог основне за даровите ученике и затражио од својих студената на првој години студија да их реше. Они су се жалили да им је то тешко. Пре су наставници били строжи према ученицима, и родитељи су били строжи. Када сам био ученик, нико ме није питао свиђа ли ми се нешто, једноставно сам то морао научити. Данас деца имају већу могућност избора, више тога им пружају и наставници и родитељи, зато многи ученици говоре да им градиво није занимљиво и да немају користи од њега.

Извор: Глас Славоније