„Nekada davno, bila sam savršeni roditelj. A onda sam dobila dete!“

24 jula, 2016

Dok još nisam bila mama, posmatrala sam svoje prijatelje i ljude u okolini koji imaju decu; gledala sam ih kako prave neke greške (greške po mojim standardima), i rekla kako ja nikad neću tako raditi. Evo šta sam sve pogazila već sad, a roditelj sam tek malo više od godinu dana.
majka
Moja deca nikada neće spavati u krevetu sa mnom.
To pravilo sam pogazila u roku od ODMAH. Bebca su već nakon par dana uhvatile teške muke sa grčevima, i onda nam je bilo lakše da bude s nama. On sad ima godinu i par meseci, noću zaspi u svom krevecu, ali se svako jutro budi s nama. Kako? U nekom trenutku u toku noći (i to u 99% slučajeva) krene da se meškolji, da plače u snu, i suprug ili ja ga prenesemo kod nas. On je mala osoba koja je zavisna o ljudski dodir, i u tom trenutku traži da ga držimo za ruku, ili da ON mazi našu ruku dok spava. Da.
Nema ničeg slađeg nego kad ujutru krene veselo da nam skače po glavama. O maženju između toga da ne pričamo.
Mama iz Srbije: Živim u Norveškoj, vrtići nisu ni blizu …
 
Nikada neću govoriti svom detetu da je lepo.
Čitala sam davno neke tekstove u kojima se tvrdi da dete kome govorite da je lepo, posle postane površno, opsednuto izgledom, da misli da je sve u izgledu itd.
Meni su uvek govorili da sam lepa, i – nisam površna. Teško da sam opsednuta izgledom, umem da izađem iz kuće obučena kao klovn (i imam sestru da me za to isproziva). Dakle – ne.
Dete će biti površno samo ako ga vi tako naučite, nema to veze sa komplimentima. Komplimenti su čak i poželjni, tu su da podignu samopouzdanje.
Ne mogu da mu ne kažem da je lep, kad jeste. Meni je najlepši.

 Ne gledajte me kao da sam grozna mama!

Neću postavljati fotografije svog deteta na Fejsbuk i Instagram.
Na Instagramu imam čak i jedinstveni hešteg za njega (to je ona tarabica # pa reč)! Na Fejsbuku, doduše, mnogo manje delim fotografije.
Naravno, oba profila su privatna i dostupna samo ljudima koje lično poznajem, sa tim se nikad ne bih igrala. I da – ne postavljam 30 fotografija dnevno. Ne bih da gušim ljude, baš ni kao što ne želim da neko guši mene.
 
Izvor: nemajka.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama