„Некада давно, била сам савршени родитељ. А онда сам добила дете!“

24 јула, 2016

Док још нисам била мама, посматрала сам своје пријатеље и људе у околини који имају децу; гледала сам их како праве неке грешке (грешке по мојим стандардима), и рекла како ја никад нећу тако радити. Ево шта сам све погазила већ сад, а родитељ сам тек мало више од годину дана.
мајка
Моја деца никада неће спавати у кревету са мном.
То правило сам погазила у року од ОДМАХ. Бебца су већ након пар дана ухватиле тешке муке са грчевима, и онда нам је било лакше да буде с нама. Он сад има годину и пар месеци, ноћу заспи у свом кревецу, али се свако јутро буди с нама. Како? У неком тренутку у току ноћи (и то у 99% случајева) крене да се мешкољи, да плаче у сну, и супруг или ја га пренесемо код нас. Он је мала особа која је зависна о људски додир, и у том тренутку тражи да га држимо за руку, или да ОН мази нашу руку док спава. Да.
Нема ничег слађег него кад ујутру крене весело да нам скаче по главама. О мажењу између тога да не причамо.
Мама из Србије: Живим у Норвешкој, вртићи нису ни близу …
 
Никада нећу говорити свом детету да је лепо.
Читала сам давно неке текстове у којима се тврди да дете коме говорите да је лепо, после постане површно, опседнуто изгледом, да мисли да је све у изгледу итд.
Мени су увек говорили да сам лепа, и – нисам површна. Тешко да сам опседнута изгледом, умем да изађем из куће обучена као кловн (и имам сестру да ме за то испрозива). Дакле – не.
Дете ће бити површно само ако га ви тако научите, нема то везе са комплиментима. Комплименти су чак и пожељни, ту су да подигну самопоуздање.
Не могу да му не кажем да је леп, кад јесте. Мени је најлепши.

 Не гледајте ме као да сам грозна мама!

Нећу постављати фотографије свог детета на Фејсбук и Инстаграм.
На Инстаграму имам чак и јединствени хештег за њега (то је она тарабица # па реч)! На Фејсбуку, додуше, много мање делим фотографије.
Наравно, оба профила су приватна и доступна само људима које лично познајем, са тим се никад не бих играла. И да – не постављам 30 фотографија дневно. Не бих да гушим људе, баш ни као што не желим да неко гуши мене.
 
Извор: nemajka.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама