Немачки тестови: Која су најбоља ауто-седишта за децу?

Приликом куповине ауто-седишта, цена није и не сме бити критеријум. Оно што желимо да кажемо јесте да се не смете водити девизом „ако не знаш шта је добро, ти гледај шта је скупо”. Веома често, најпознатији европски тестови ауто-седишта умеју да покажу баш супротно – да су јефтинија седишта боља од скупљих. Ипак, сва седишта која се код нас продају морају имати атест, али кад бирате седиште, саветујемо да погледате ADAC-ove тестове.

auto-sedista-text-5-1Један од најважнијих тестова за дечја ауто-седишта у Европи спроводи највећа асоцијација произвођача аутомобила у Европи, немачки ADAC. Резултате ADAC-овог теста, између осталог, користе и различити произвођачи аутомобила, као и удружења потрошача, а критеријуми теста значајно су стриктнији у односу на оне према стандарду ЕCЕ-R 44. Финални резултати теста обухватају индивидуалне перформансе производа у фронталним и бочним сударима, као и оне у погледу руковања и удобности. До 2011. године приликом тестирања коришћено је возило опел астра, а на последњем теситирању VW голф VI. Тестирање се спроводи у специјалној лабораторији у којој се симулира фронтални судар при брзини од 64 километара на час, и бочни при брзини од 50 километара на час. Како би услови били што приближнији реалним, за потребе тестирања користи се лутка најновије генерације, познатија као Q-Dummu. За сваку категорију ауто-седишта користи се лутка одговарајуће тежине, која има велики број сензора а они у току удара компјутеру шаљу важне вредности, попут оптерећења и притиска силе која се трпи приликом судара. Приликом тестирања испитују се и путање сигурносних појасева, величина и стабилност седишта, заштита осетљивог предела око главе и врата, као и ергономија самог седишта. Новина од 2011. је и тестирање на токисчност материјала свих делова са којима дете долази у директан контакт. Тестира се присутност фталата, азота и тешких метала. Свако ауто-седиште које прође ADAC-ов тест може добити једну од следећих оцена: веома добро, добро, задовољавајуће, довољно, незадовољавајуће. За ADAC-ове судије најважинији критеријуми остају сигурност, ергономија и лакоћа коришћења. Судије су дошле до закључка да родитељи у свакој групи имају велики избор добрих и безбедних седишта, али и да произвођачи још увек не посвећују довољно пажње осетљивој теми загађења, те да је тесирање на токсичност материјала корак у правом смеру за постављање нових стандарда.
Код нас, тестове и додатна објашњења, пронашли смо на сајту Потрошачки саветник. На пример, у категорији седишта за децу од једне до четири године (односно од 9 до 18 килограма), најбоље је оцењено седиште произвођача Britax Roamer, док је у категорији синтезиса (за децу до 1,5 године) најбољу оцену добиo Cybex.

Мала налепница која много говори

Свако дечје ауто-седиште у Европи има налепницу. Шта она заправо говори? Ова налепница гарантује да је ауто-седиште прошло тестирање и да је направљено у складу са основним безбедносним захтевима предвиђеним Европским стандрадом о безбедности. Само седишта која су направљена у складу са регулативом ECE-R 44/04 и њеним новијим верзијама могу бити легално коришћена. Такође, у легалној употреби су и седишта израђена у складу са регулативом ECE-R 129 (“и-Сизе”). Та седишта не припадају некој од конвенционалних група ауто-седишта која се одређују по тежини, него се у обзир узима висина детета.
Објашњење ECE ознаке
1. Показује за коју групу је ауто-седишта одобрено
2. Показује за коју групу је у зависности од тежине детета одобрено ауто-седиште
3. “Y” показује да ауто-седиште поседује сигурносни систем са пет тачака везивања
4. Е показује да одобрење важи за Европу
5. Показује у којој земљи је добијено одобрење, нпр. 1=Немачка, 2=Француска, 3=Италија, итд.
6. Број одобрења. Прва два броја показују у складу са којим ECE-R 44 стандардом је израђено
ауто-седиште. У овом случају ECE-R 44/04.
7. Контролни број који је специфичан за свако седиште понаособ
Када будете бирали ауто-седиште за своје дете, предлажемо и да погледате сајт www.auto-sedista.rs, ту ћете пронаћи много корисних информација и савета.