Nemački testovi: Koja su najbolja auto-sedišta za decu?

Prilikom kupovine auto-sedišta, cena nije i ne sme biti kriterijum. Ono što želimo da kažemo jeste da se ne smete voditi devizom „ako ne znaš šta je dobro, ti gledaj šta je skupo”. Veoma često, najpoznatiji evropski testovi auto-sedišta umeju da pokažu baš suprotno – da su jeftinija sedišta bolja od skupljih. Ipak, sva sedišta koja se kod nas prodaju moraju imati atest, ali kad birate sedište, savetujemo da pogledate ADAC-ove testove.

auto-sedista-text-5-1Jedan od najvažnijih testova za dečja auto-sedišta u Evropi sprovodi najveća asocijacija proizvođača automobila u Evropi, nemački ADAC. Rezultate ADAC-ovog testa, između ostalog, koriste i različiti proizvođači automobila, kao i udruženja potrošača, a kriterijumi testa značajno su striktniji u odnosu na one prema standardu ECE-R 44. Finalni rezultati testa obuhvataju individualne performanse proizvoda u frontalnim i bočnim sudarima, kao i one u pogledu rukovanja i udobnosti. Do 2011. godine prilikom testiranja korišćeno je vozilo opel astra, a na poslednjem tesitiranju VW golf VI. Testiranje se sprovodi u specijalnoj laboratoriji u kojoj se simulira frontalni sudar pri brzini od 64 kilometara na čas, i bočni pri brzini od 50 kilometara na čas. Kako bi uslovi bili što približniji realnim, za potrebe testiranja koristi se lutka najnovije generacije, poznatija kao Q-Dummu. Za svaku kategoriju auto-sedišta koristi se lutka odgovarajuće težine, koja ima veliki broj senzora a oni u toku udara kompjuteru šalju važne vrednosti, poput opterećenja i pritiska sile koja se trpi prilikom sudara. Prilikom testiranja ispituju se i putanje sigurnosnih pojaseva, veličina i stabilnost sedišta, zaštita osetljivog predela oko glave i vrata, kao i ergonomija samog sedišta. Novina od 2011. je i testiranje na tokisčnost materijala svih delova sa kojima dete dolazi u direktan kontakt. Testira se prisutnost ftalata, azota i teških metala. Svako auto-sedište koje prođe ADAC-ov test može dobiti jednu od sledećih ocena: veoma dobro, dobro, zadovoljavajuće, dovoljno, nezadovoljavajuće. Za ADAC-ove sudije najvažiniji kriterijumi ostaju sigurnost, ergonomija i lakoća korišćenja. Sudije su došle do zaključka da roditelji u svakoj grupi imaju veliki izbor dobrih i bezbednih sedišta, ali i da proizvođači još uvek ne posvećuju dovoljno pažnje osetljivoj temi zagađenja, te da je tesiranje na toksičnost materijala korak u pravom smeru za postavljanje novih standarda.
Kod nas, testove i dodatna objašnjenja, pronašli smo na sajtu Potrošački savetnik. Na primer, u kategoriji sedišta za decu od jedne do četiri godine (odnosno od 9 do 18 kilograma), najbolje je ocenjeno sedište proizvođača Britax Roamer, dok je u kategoriji sintezisa (za decu do 1,5 godine) najbolju ocenu dobio Cybex.

Mala nalepnica koja mnogo govori

Svako dečje auto-sedište u Evropi ima nalepnicu. Šta ona zapravo govori? Ova nalepnica garantuje da je auto-sedište prošlo testiranje i da je napravljeno u skladu sa osnovnim bezbednosnim zahtevima predviđenim Evropskim standradom o bezbednosti. Samo sedišta koja su napravljena u skladu sa regulativom ECE-R 44/04 i njenim novijim verzijama mogu biti legalno korišćena. Takođe, u legalnoj upotrebi su i sedišta izrađena u skladu sa regulativom ECE-R 129 (“i-Size”). Ta sedišta ne pripadaju nekoj od konvencionalnih grupa auto-sedišta koja se određuju po težini, nego se u obzir uzima visina deteta.
Objašnjenje ECE oznake
1. Pokazuje za koju grupu je auto-sedišta odobreno
2. Pokazuje za koju grupu je u zavisnosti od težine deteta odobreno auto-sedište
3. “Y” pokazuje da auto-sedište poseduje sigurnosni sistem sa pet tačaka vezivanja
4. E pokazuje da odobrenje važi za Evropu
5. Pokazuje u kojoj zemlji je dobijeno odobrenje, npr. 1=Nemačka, 2=Francuska, 3=Italija, itd.
6. Broj odobrenja. Prva dva broja pokazuju u skladu sa kojim ECE-R 44 standardom je izrađeno
auto-sedište. U ovom slučaju ECE-R 44/04.
7. Kontrolni broj koji je specifičan za svako sedište ponaosob
Kada budete birali auto-sedište za svoje dete, predlažemo i da pogledate sajt www.auto-sedista.rs, tu ćete pronaći mnogo korisnih informacija i saveta.