Необичне навике немачких родитеља које су изненадиле америчку маму

Пише Сара Заске,  Американка  која живи Немачкој
razmazena-deca-600x320
Као Американка у Немачкој , када сам први пут отишла на игралиште у Берлину, сасвим сам полудела. Немачки родитељи су стајали сви заједно, пијуцкајући кафу у разговору и не обраћајући пажњу на своју децу која су висила са превисоке пењалице одмах изнад јаме са песком. Била сам у шоку, питајући се где су нестале све гумене подлоге, упозорења о опасностима и сличне ствари.

Прочитајте и Како успешно „изгрдити” дете

На лошем немачком, сва испрепадана, уплашена,  звучала сам скоро као да плачем док сам викала “пази!” и “немој!”.  Немачки родитељи нису строги. Они су свесни великог значаја развитка независности и одговорности код деце.
Ти родитељи у парку нису игнорисали своју децу; они су у њих имали поверење. Берлину не требају никакви покрети и трибине о “слободном родитељству” јер је такво родитељство тамо норма.
Ево неколико изненађујућих ствари које берлински родитељи раде:
1.Не форсирају читање.
У берлинским вртићима нема никаквих академских очекивања од деце. У ствари, наставници и остали родитељи су ме чак обесхрабрјивали да научим моју децу да читају. Речено ми је да је то нешто што деца посебно уче али тек када крену у школу. Вртић је време за игру и развој друштвених вештина. Међутим, чак и у првом разреду, нема пресије и превеликих очекивања. Све тече лагано и опуштено. Чак је у школи предвиђено да деца два часа проведу напољу!
Ипак, овај опуштени приступ не значи лоше образовање: Према процени из 2012. од стране Организације за економску сарадњу и развој, немачки 15-годишњак је изнад међународног просека када су у питању читање, математика и наука, док за њима знатно заостају њихови амерички вршњаци који су под већим притиском и од родитеља и од стране школе.

Прочитајте и Мало дете – мала брига, велико дете – велика брига

2.Подстичу децу да се играју са ватром.
Нормална је ствар да деца добију да раде пројекат о пожару. И тада их треба пустити да пале свеће, шибице и друге ствари. То је супер, али само зато што сам и ја била укључена у пројекат мог детета.
И да, наравно да је она једино дете коме није дозвољено да само пали ватромет у новогодишњој ноћи.
3. Пуштају децу да иду скоро свуда сама.
Већином деца иду сама у школу, али иду сами и на све обавезе које имају у оквиру свог насеља. Нека чак и метро користе. Немачки родитељи су забринути због безбедности, наравно, али обично се фокусирају на саобрац́ај, а не на отмицу.
Чињенице су изгледа да на страни Немаца. Отмице су и у Америци изузетно ретке. А кретање деце без родитељског надзора је за њих веома корисно, кажу стручњаци.
4. Праве журке пред полазак у школу
Берлински родитељи су ми објаснили да они славе три велика дана, полазак у школу, 14. рођендан и венчање. Ту су журке неизоставне.
Журка у школи пред први разред је велики догађај и све деца је жељно ишчекују. Обично је суботом и сва деца добијају дивне велике поклон пакете у којима има свега – од прибора преко слаткиша до ручног сата. То је нешто чему се деца радују годинама. Одмах након те журке у школи, славље се наставља код куће, за пријатеље и рођаке. Еуфорија указује на то да је пред њима велика промена у животу, али треба и да их мотивише на учење.
Тинејџ журка за 14. рођендан такође је велика свечаност, и обележава симболично другу фазу детињства и још једну велику промену у животу.

Прочитајте и Не дозволите да дете управља вама јер то није нормално …

5. Пуштају децу напоље сваки дан.
Управо према немачкој изреци “не постоји лоше време, већ само неодговарајућа одећа.” Вредност боравка напољу је важнија од сваког ружног времена. Колико год да буде хладно и сиво у Берлину, а зна да буде прилично и сиво и хладно, деца иду напоље. И у вртићима и код куће. Отуд толики број паркова у том граду.
Трудим се да се опустим и прихватим неке од њихових обичаја. Направила сам један сасвим мали корак, пустила сам мог осмогодишњака на врх пењалице .А онда сам једног дана дозволила да оде сам до пекаре. То је само низ степенице и прва врата лево. Био је више него поносан када се вратио са купљеним хлебом.
Нисам смела да му кажем да га је његова америчка мама све време гледала са берлинског балкона.
 
Извор:  TIME