Poznati psiholog ukazuje na kardinalne greške koje majke prave u vaspitanju svojih ćerki!

4 maja, 2017

Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade skoro sve…
Odnos majke i ćerke je – jedan od najozbiljnijih u životu svake žene. Način na koji se majka ponaša prema devojčici u ranom detinjstvu i kasnije u periodu odrastanja, utiče na njenu dalju sudbinu! Uloga roditelja u vaspitanju dece – je bolna tema za mnoge roditelje, što ne iznenađuje.

1. Odsustvo ličnog primera
Umesto da svojoj ćerki kažete: “Moraš da naučiš da kuvaš”, trebalo bi da kažete: “Hajde da zajedno skuvamo ukusnu supu”. I da to uradite! Kada devojčica vidi da majka sa zadovoljstvom to radi, ona takođe želi da to nauči.
2. Prenaglašena briga
Ako u detinjstvu majka previše brine o ćerki, devojčica će izrasti u deformisanu ličnost bez sopstvenog mišljenja, kojom okruženje može da manipuliše bez ikakvih problema.
3. Negativni obrazac oca
Ako se ćerki govori da joj je otac “budala”, devojčica se oseća krivom što je takav čovek njen otac. Sa ovim osećanjem krivice žena ne može da se nosi ceo preostali život, pokušava da udovolji drugima i da dokazuje, da u njoj nema lošeg nasleđa.
4. Fizičko nasilje
Telesno kažnjavanje ponižava devojčice čak više nego dečake. Ako devojčicu tuku, ona će odrasti sa sklonostima prema obrascu žrtve i biraće agresivne partnere.
5. Nedovoljno pohvale
Ako devojčicu nedovoljno hvale, ona će odrasti bez ljubavi prema sebi i neće moći da bude punopravni partner u odnosima.
6. Svađe pred detetom
Svađe u prisustvu deteta su – udar na njegovo mentalno zdravlje. Ne treba zaboraviti da dete često preuzima odgovornost za sve što se dešava u porodici.
7. Odsustvo komunikacije
Ako se sa devojčicom malo razgovara, ne odgovara na njena glupa pitanja, posebno u periodu adolescencije, ona gubi kontakt sa roditeljima i oseća se napuštenom. Razgovor je nešto čega nikad nije dovoljno kada je u pitanju podizanje dece.
8. Nepravilno ustrojstvo života
Ne sme se govoriti devojčici da bi njen život obavezno trebalo da sadrži neke stavke: brak, decu, gubitak težine, neki određeni posao… Detetu bi se trebalo sugerisati da ima pravo da se bavi čime želi. Samo u tom slučaju će izrasti sigurna u sebe i srećna žena!
Bilo bi divno kad bi se model vaspitanja, na koji smo svi navikli, promenio na bolje. Recite u komentarima, šta mislite povodom ovoga!
Autor: Jovana
Izvor: Pasarela

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Poznati psiholog ukazuje na kardinalne greške koje majke prave u vaspitanju svojih ćerki!"

  1. Vanja Djekic kaže:

    Apsolutno je tacno sve sto je napisano i mnogo mi je zao sto sam i ja kao roditelj napravila pojedine greske sa ovog spiska ali ne mogu nazad samo pokusavam da bar nesto saniram ako uspem ali nisam sigrna da cu uspeti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama