Познати психолог указује на кардиналне грешке које мајке праве у васпитању својих ћерки!

4 маја, 2017

Психолог Михаил Лабковски је говорио о главним грешкама које већина мајки прави. Иако се чини да то раде скоро све…
Однос мајке и ћерке је – један од најозбиљнијих у животу сваке жене. Начин на који се мајка понаша према девојчици у раном детињству и касније у периоду одрастања, утиче на њену даљу судбину! Улога родитеља у васпитању деце – је болна тема за многе родитеље, што не изненађује.

1. Одсуство личног примера
Уместо да својој ћерки кажете: “Мораш да научиш да куваш”, требало би да кажете: “Хајде да заједно скувамо укусну супу”. И да то урадите! Kада девојчица види да мајка са задовољством то ради, она такође жели да то научи.
2. Пренаглашена брига
Ако у детињству мајка превише брине о ћерки, девојчица ће израсти у деформисану личност без сопственог мишљења, којом окружење може да манипулише без икаквих проблема.
3. Негативни образац оца
Ако се ћерки говори да јој је отац “будала”, девојчица се осећа кривом што је такав човек њен отац. Са овим осећањем кривице жена не може да се носи цео преостали живот, покушава да удовољи другима и да доказује, да у њој нема лошег наслеђа.
4. Физичко насиље
Телесно кажњавање понижава девојчице чак више него дечаке. Ако девојчицу туку, она ће одрасти са склоностима према обрасцу жртве и бираће агресивне партнере.
5. Недовољно похвале
Ако девојчицу недовољно хвале, она ће одрасти без љубави према себи и неће моћи да буде пуноправни партнер у односима.
6. Свађе пред дететом
Свађе у присуству детета су – удар на његово ментално здравље. Не треба заборавити да дете често преузима одговорност за све што се дешава у породици.
7. Одсуство комуникације
Ако се са девојчицом мало разговара, не одговара на њена глупа питања, посебно у периоду адолесценције, она губи контакт са родитељима и осећа се напуштеном. Разговор је нешто чега никад није довољно када је у питању подизање деце.
8. Неправилно устројство живота
Не сме се говорити девојчици да би њен живот обавезно требало да садржи неке ставке: брак, децу, губитак тежине, неки одређени посао… Детету би се требало сугерисати да има право да се бави чиме жели. Само у том случају ће израсти сигурна у себе и срећна жена!
Било би дивно кад би се модел васпитања, на који смо сви навикли, променио на боље. Реците у коментарима, шта мислите поводом овога!
Аутор: Јована
Извор: Пасарела

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Познати психолог указује на кардиналне грешке које мајке праве у васпитању својих ћерки!"

  1. Vanja Djekic каже:

    Apsolutno je tacno sve sto je napisano i mnogo mi je zao sto sam i ja kao roditelj napravila pojedine greske sa ovog spiska ali ne mogu nazad samo pokusavam da bar nesto saniram ako uspem ali nisam sigrna da cu uspeti.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама