Nervozna beba koja se bori da ne zaspi: mogući razlozi i rešenja

septembar 25, 2023

Ako imate malu bebu i „mučite muku“ sa spavanjem, znajte da niste jedini koji se pita zašto se bebe toliko bore da se ne uspavaju. Čini vam se da ste isprobali sve savete za uspavljivanje bebe, a ona se i dalje bori da zaspi kada je tako umorna.

beba-plače-majka

Canva.com

Kako da vaša beba prestane da se bori protiv sna?

Kada imate malu bebu koja je stalno kenjkava i nervozna i definitivno ne spava „kao mala beba“, možete biti obeshrabreni, ali dobra je vest da to može prestati. Postoji nekoliko razloga zbog koji se beba bori da zaspi i jednom kad otkrijete uzrok biće vam lakše da joj pomognete da se lakše uspava.

Beba je preumorna

Održavanje bebe duže budnom u nadi da će se tako umoriti, nažalost može da ima kontraefekat. Bebe koje su preumorne ili „prestimulisane“ spavaće kraće i češće će se buditi. Međutim, ako pažljivo pratite navike koje vaša beba ima, tj. njene „prozore za spavanje“, lakše ćete proceniti koliko dugo treba da bude budna.

Bebin znak za spavanje može doći u obliku trljanja očiju, zevanja, galame ili gledanja u stranu. Ovo je signal da je beba ušla u „prozor za spavanje“.

Otprilike koliko dugo moja beba treba da ostane budna?

  • Novorođenče do 6 nedelja starosti: 45 – 60 minuta
  • 2-3 meseca: 1-1,5 sat
  • 4-5 meseci: 1,25 – 2,25 sati
  • 6-7 meseci: 2 – 2,75 sati
  • 8-9 meseci: 2,25 – 3 sata
  • 10-12 meseci: 3-4 sata
  • 12+ meseci: 3 – 6 sati u zavisnosti od broja spavanja
Beba je na novoj razvojnoj prekretnici

Sve bebe prolaze kroz mentalne skokove, odnosno razvojne prekretnice u istom uzrastu. Sa svakim skokom, vaša beba uči nove stvari, ali to može značiti i dodatnu uznemirenost, nervozu i borbu sa spavanjem.

Poseban je period oko 6. meseca kada beba može početi da oseća anksioznost/strah od odvajanja. Strah od stranaca može početi oko 6. meseca, na vrhuncu je između 8. i 18. meseca, a ponekad može trajati i dok dete ne napuni 3 godine.

Bebi rastu zubići

Nicanje zuba je uobičajen razlog koji stručnjaci vole da koriste kao glavnog krivca za poremećaje sna. Ipak, jedan zubić obično izaziva nelagodnost najviše nekoliko dana, ali kod nekih beba može potrajati duže. Ispratite bebu i potražite pomoć, ako nervoza i borba sa uspavljivanjem potraje duže.

Preterana stimulacija dovodi do preumorne bebe

Bebe su prirodni mali učenici, koji žele da istražuju i igraju se i ne žele ništa da propuste. Kao roditelju često delujemo instinktivno i trudimo se da zadovoljimo tu radoznalost. Međutim, iako je stimulacija bebe važna, takođe je bitno da se to čini umereno.

Male bebe vrlo brzo postaju prestimulisane ako su izložene prevelikom izvoru buke, boja ili imaju previše aktivnosti.

Budite uzdržani kada su u pitanju igračke koje svetle i prave buku, jer brzo mogu dovesti do preterane stimulacije.

Dakle, koliko je stimulacija previše?

Pažljivo pratite bebine znakove za spavanje, ako počne da skreće pogled, da se upusti u trljanje očiju, zeva, verovatno je vreme da smanjite simulaciju. Ako je, s druge strane, aktivna i angažovana, verovatno je u redu da nastavi da se igra još malo.

Imajte u vidu da je nekad za malu bebu sasvim dovoljno da sluša pesmicu, igra se jednostavnom zvečkom ili gleda u ljude oko sebe.

Temperatura i okruženje za spavanje utiču

Ako je vašoj bebi previše vruće ili prehladno, možda joj neće biti prijatno i boriće se protiv sna. Mnogi pedijatri upozoravaju da ne treba preterano oblačiti bebu i to je važno, pored brige o temperaturi prostorije u kojoj spava i boravi.

Kada se beba probudi iz sna, skinite joj povoj i/ili čarape i opipajte prstiće na nogama. Ako su prevrući ili prehladni, prilagodite odeću za spavanje ili temperaturu u sobi kako biste joj pružili optimalne uslove za san.

Rutine za spavanje su bitne

Skoro sve bebe i deca podjednako napreduju kada imaju predvidljive obrasce spavanja i uspostavljene rutine koje stvaraju sigurnost.

Rutine pomažu bebi da nauči šta sledi u nizu događaja i šta treba da uradi kao „učesnik“ u rutini. Primera radi, ako uspostavite doslednu rutinu spavanja, vaša beba će naučiti da dremka ili vreme spavanja sledi na kraju rutine. To će joj pomoći da shvati: “Oh, sada je vreme da se odmorim.”

Kako da napravite dobru rutinu za spavanje?

Najvažnija stvar u vezi sa rutinom odlaska na spavanje je doslednost. To znači da radite istu rutinu u isto vreme svake noći. Stavljanje vaše bebe na približni raspored može učiniti čuda.

Počnite sa kupanjem u 19 časova, u 19:15 možete izmasirati bebu pet minuta uz tihu muziku, a nakon toga sledi dojenje, flašica s mlekom ili za bebu od godinu dana lagana večera, obično sir, krekeri ili voće. U 19:30 povijte bebu, umotajte je u ćebence, poljubite, mazite i recite joj laku noć i tople reči – Volim te, lepo spavaj, vidimo se ujutro.

Uspavljivanje bebe je često izazovno i ponekad može potrajati nekoliko nedelja i meseci doslednosti da se postavi jak temelj koji će trajati u godinama koje dolaze. Ako ne vidite trenutne rezultate, to ne znači da radite nešto pogrešno. Naprotiv, to je jasan znak da je vaša beba potpuno normalna i ako se držite svog plana i budete što dosledniji, sve će se lakše uspaavljivati sama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama