Nezainteresovani očevi – nesrećni sinovi

U studiji projekta Tomorrow’s Men u kojoj je učestvovalo 1500 mladića između 13 i 19 godina, znači tipičnih adolescenata, dobijeni su rezultati koji mnogim očevima mogu da pomognu da se bolje snađu u vaspitanju svojih sinova, ali i da im pokažu pravi put kojim treba da idu kako bi sinovi bili dobri ljudi.

Najniži stepen samopoštovanja, kao i veću verovatnoću da postanu depresivni, da ne zavole školu ali i da imaju probleme sa policijom, imaju oni mladići čiji očevi ne pokazuju dovoljno interesovanja za život svoje dece.
Očevi koji pokazuju interesovanje za brige, domaće zadatke i društveni život svojih sinova odgajaju „poletne i optimistične mlade ljude koji su puni samopouzdanja i nade”, objavljeno je u londonskom „Tajmsu” na osnovu navedenog istraživanja.
U studiji ovog projekta, kod više od 90 odsto mladića koji su smatrali da im očevi posvećuju vreme i da se živo zanimaju za njihov napredak uočavala se „znatna mera samopoštovanja, zadovoljstva i samopouzdanja”.
Suprotno tome, kod 72 odsto mladića koji su smatrali da očevi retko pokazuju interesovanje za njih i za ono što oni rade, ili da su potpuno nezainteresovani, zapažen je „najniži stepen samopoštovanja i samopouzdanja, kao i veća verovatnoća da postanu depresivni, da ne vole školu i da čak imaju problema s policijom”.
Adrijen Kac, članica projekta Tomorrow’s Men, napomenula je da zapravo nije važno da li otac i sin provode zajedno mnogo vremena. Ona kaže: „Suština je u tome da se potrudite oko vašeg deteta toliko da ono stekne utisak i osećaj da vam je stalo do njega, da ga volite i da slušate šta govori”.
A, u stvari, suština je u tome da treba da učinite tako malo za svog sina kako biste dobili tako mnogo od njega.

Izvor: Politika