Šta treba da uradite da bi vaša deca kod zubara išla kao u šetnju

10 oktobra, 2021

Deca, kao i odrasli, treba da posećuju stomatologa dva puta godišnje, savet je stomatologa dr Đorđa Radlovačkog. On za naš portal objašnjava kako da detetu odlazak zubaru ne bude stresan već da to postane potpuno rutinska stvar, lišena straha i nelagode.

Kada dođe vreme za pregled, kada razgovarate sa svojim detetom o odlasku kod stomatologa, pričajte o tome kao da idete u supermarket ili u kupovinu novih cipela. Tako će dete podsvesno shvatiti da je to jedna sasvim normalna, svakodnevna stvar.

Kada malo dete usvoji naviku odlaska kod stomatologa i održavanja oralne higijene, najverovatnije da će se držati te navike tokom odrastanja.

Kako biste prvi, ali i svaki sledeći pregled učinili prijatnim pre svega detetu, a onda i sebi, pokušajte da se držite ovih pet pravila.

Prvi pregled na vreme

Prvi pregled se preporučuje odmah po nicanju prvog mlečnog zuba. Roditelji često zanemaruju mlečne zube jer znaju da će ih zameniti stalni, ali bitno je shvatiti da je njihovo zdravlje jednako bitno kao i zdravlje stalnih zuba jer oni, između ostalog, služe kao čuvari prostora za stalne zube.

Ako se mlečni zubi prerano izgube, dolazi do njihovog pomeranja i kao posledica toga, stalni zubi mogu nići na pogrešnom mestu i stvaraju se uslovi za različite anomalije položaja zuba i poremećaje zagrižaja. Pored toga što je svaki potencijalni problem najbolje uočiti što pre, možete dobiti korisne informacije o smeni mlečnih i stalnih zuba, karijesu mlečnih zuba i lošim navikama poput sisanja prsta.

Takođe, mlađe dete će odlazak stomatologu usvojiti kao normalnu stvar koje se ne treba plašiti, mnogo lakše nego starije dete.

Ne koristite negativne reči kada govorite o stomatologu

Svesni smo da ni odrasli nisu veliki ljubitelji stomatologa i da se zbog toga kod njihove dece često stvara strah, ali uprkos tome, potrudite se da ne koristite negativne reči kada govorite o stomatologu, nemojte pred decom prepričavati svoja loša ili bolna iskustva jer ćete svoj strah sigurno preneti na njih. Čak i kad vam se čini da nešto drugo rade i da vas ne čuju dok s nekim drugim razgovarate, oni upijaju svaku reč.

Ne koristite reči poput: bol, strah, krv, injekcija. Kada govorite o odlasku kod stomatologa, koristite rečenice poput: “Volim da idem kod zubara, tako znam da ću imati lepe i zdrave zube.”, a izbegavajte rečenice poput: “Moramo da idemo kod zubara.”

Recite im šta da očekuju

Strah kod dece često dolazi od nepoznatog. Na sajtu ordinacije  Radlovački možete potražiti i pokazati detetu slike dece kod stomatologa tako da znaju kako naša ordinacija i pregled izgleda.

Dok budete prali detetu zube, recite mu da će nešto slično i kod stomatologa doživeti. Što više informacija dete zna, biće pripremljenije i samim tim strah od nepoznatog biće uklonjen.

Možete im reći: “Idemo da pogledamo kakav je tvoj osmeh i da prebrojimo zubiće.” Izbegavajte ucene i obećanja da će dete dobiti sladoled ili čokoladu ako ne bude plakalo ili ako bude mirno. Samim tim nagoveštavate mu da će se neka neprijatnost dogoditi. Radeći ovo samo ćete više povećati strah i stomatologa povezati sa slatkišima što je zapravo suprotno od onoga što želimo da postignemo.

Igrajte se zubara s decom

Deca vole da se igraju igre pretvaranja da su doktori, frizeri, učitelji, pa zašto onda ne bi bili stomatolozi?

Sve što vam je za početak potrebno je četkica za zube. Igrajte se sa detetom tako što mu perete zube, zatim brojite zube. Izbegavajte da imitirate zvukove zujanja ili bušenja. Zatim kad se dete navikne dajte mu četkicu i neku plišanu lutku i neka ono imitira kako lutki pere zube. Što se više uhodate u tu rutinu, detetu će biti udobnije na pregledu i povezivaće pregled sa zabavom.

Govorite o važnosti oralnog zdravlja

Jako je važno da dete shvati da je odlazak kod stomatologa obaveza, a ne izbor i da će stomatolog voditi računa da njegovi zubi budu jaki i zdravi tako da može lepo da jede, pije i da se smeje. Možete čitati knjige ili gledati crtaće omiljenih crtanih likova koji posećuju stomatologa.

Što bolje dete razume važnost posete stomatologu, to će pre biti voljno da sedne u stolicu.

Ne zaboravite da ste vi model ponašanja detetu. Bilo bi dobro da dete vidi da i vi perete zube i da posećujete stomatologa i da se prema tome odnosite kao prema najnormalnijoj, svakodnevnoj stvari.

Jako je bitno da se vi, čak i da se neko negativno iskustvo dogodi, ponašate pozitivno. Ako reagujete negativno, svaka sledeća poseta će biti teža i neprijatnija. Razmotrite da nagradite dete za hrabrost nakon posete, ali ne obećavajte unapred nagrade i svakako ne ucenjujte dete poklonima.

Sada kada ste spremni za prvu posetu stomatologu, ovde možete zakazati besplatan pregled u našoj ordinaciji gde uživamo u radu sa decom i posvećujemo im se na poseban način.

Bez obzira na to da li vaše dete ima strah ili ne, pobrinućemo se da bude opušteno, da se strah otkloni i da nauči nešto novo o važnosti oralnog zdravlja i iz naše ordinacije izađe srećno sa osmehom.

Autor: Dr Đorđe Radlovački

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama