Нова открића о постпорођајној депресији – може се јавити годину дана након порођаја и трајати до три године

4 новембра, 2020

Ново истраживање објављено ове недеље у журналу Педиатрија (Pediatrics) открило је да постпорођајна депресија није нешто што се појави, траје неколико недеља или месеци одмах по рођењу детета и онда нестане. Може трајати годинама и временом постати све теже.

У студији је учествовало 5000 мајки које су истраживачи пратили током одређеног периода, а чак четвртина жена осетила је одређене симптоме депресије у неком периоду до три године након порођаја.

Наравно, и до 80% младих мајки осети неку врсту промене расположења након доласка бебе, у првим недељама. Могу се осећати тужно, анксиозно и могу много плакати. Њихово расположење се може брзо мењати, како то диктирају хормони. Не помаже то што морају да брину о малом бићу о којем још ништа не знају, уз екстремно мало одмора и сна.

Постпорођајна депресија може бити озбиљнија, може трајати дуже, често се појављујући у првим недељама након порођаја, а понекад тек након годину дана. Резултати истраживања показали су да се код чак 50% мајки први симптоми депресије јаве управо кад беба напуни годину дана, а некад и касније.

Није свака анксиозност након порођаја депресија. Сасвим је нормално да мајка, у новој улози, промени расположење, да буде уплашена и тужна. Али је важно да окружење прати промене и да, ако оне потрају или постану све израженије, буду ослонац младој мами и подрже је у томе да потражи стручну помоћ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама