Баке и деке нису ту само да размазе вашу децу

Проблем са бакама и декама?


Баке и деке заиста имају посебан однос са својим унуцима. Они своју децу обожавају, али своје унуке воле још више на потпуно другачији начин. Због тога им пружају апсолутно све. Они ће купити и ону другу куглу сладоледа Вашем малишану, иако Ви сматрате да му је једна сасвим довољна. Они ће својим унуцима дозволити све оно што Ви не дозвољавате код куће. Због тога се код њих понашају на сасвим другачији начин. Све своје „бубице“ пусте напоље.

Бака и дека имају разумевања за несташлуке Вашег детета. Али, Ви сте против свега тога. Своје дете упорно желите да научите одређеним правилима. И понављате их као папагај. Након дебелих живаца и огромне дозе стрпљења са Ваше стране, дете напокон усвоји оно што сте желели да га научите. Међутим, онда оде код деке и баке и све пада у воду. Ви инсистирате да се дете само обуче, а дека и бака почну да га облаче, иако је већ велик за то. Kад год им кажете да то не раде, они Вам одговоре: „Ти га васпитавај, ја ћу га размазити. Пусти га мало, немој имати толико правила. Опусти се…“

Ви сте у неверици. Не можете да препознате своје родитеље. Kада сте Ви одрастали, били су толико строги. Нисте смели да им одговарате, нити попреко погледате. Знали сте да следи нека врста казне. А са Вашом децом заборављају на сву ту строгоћу, доследност и правила. Kао да сами никад нису били родитељи.

То није најгора ствар. Kад год желите да попричате са њима на ову тему, не схвате Вас озбиљно. Уместо да прихвате правила по којима желите да васпитавате своју децу, они сматрају да су тотално непотребна. Бојите се да ће Вам деца израсти у огромне размаженке.

Постоје различите баке и деке. Има чак и оних који на све начине покушавају да направе људе од својих унучића. Али, има и оних који раде апсолутно све другачије. Не знате да ли то раде како би Вас изнервирали или из неког другог разлога.

Уколико дете одлази повремено код деке и баке, ствар углавном не измакне контроли. Виђају их пар пута недељно на сат или два. Можда и ређе. Међутим, уколико сте сви заједно у истој кући, настаје огроман проблем. Од Вас као родитеља долази једна наредба, а од деке и баке потпуно друга, која се коси са оним што сте рекли. Тада дете може бити изузетно збуњено. Оно не зна како да се понаша. Уколико је мало, неће моћи да разуме који је добар, а који лош начин. Уколико је мало старије, манипулација му постаје једна од јаче развијених вештина.

Уколико живите сви заједно и примећујете да Вам овај проблем расте из дана у дан, седните сви и отворено поразговарајте. Пронађите заједничко решење, односно решење које је добро за Ваше дете. Одредите правила која се морају поштовати. Уколико у томе не успете и настану нарушени односи између свих чланова, потражите стручну помоћ.

Међутим, баке и деке нису ту само да размазе Вашу децу. Они формирају посебну врсту односа. Понекад ће Ваша деца пре признати постојећи проблем деки или баки, него Вама. И тада заиста знате да можете да се опустите, јер ће их они посаветовати на правилан и мудар начин.

Немојте бити баш толико строги. Постоје ствари које неће нашкодити Вашем детету, а значе Вашим родитељима. Научите да бирате битке. Уколико ствари и нису толико важне, попустите. Држите се оних важних и будите упорни у њиховом спровођењу.

Постоје многе породице које не знају на који начин да се изборе са овим проблемом, па оду у други стан или престану разговарати са својим родитељима. Пре било какве нагле и брзоплете одлуке, будите сигурни да сте испробали све опције.

О. Б. дипломирани психолог и породични психотерапеут

Извор: roditelj.akademijaoxford.com