Novi pogrdan naziv za decu u vrtićima – „lidlići”?!

28 septembra, 2017

Deca vrtićkog uzrasta “upijaju kao sunđeri” svet oko sebe a onda ga i reprodukuju. Uz sve pozitivne stvari koja deca uče u vrtiću kao što je deljenje, zajednički rad i komunikacija, isto tako se susreću i s nepoželjnim situacijama. Tako će vaše dete nekad povući za kosu drugo, ili će vas zaprepastiti kada po prvi put čujete neku psovku koju je, naravno, naučilo od druge dece. Jasno je da deca ponavljaju stvari koje usvajaju iz svoje okoline. Ono čemu roditelji najviše posvećuju pažnju uglavnom se odnosi na pristojno ponašanje, sticanje radnih navika, prihvatanje obaveza i učenje samostalnosti. Međutim, nekako se čini da ne pridaju toliko pažnje učenju ispravnih vrednosti, socijalnoj osetljivosti i uvažavanju drugih. Jer kako drugačije objasniti stvaranje klasnih podela među decom vrtićkog uzrasta?! Evo i o čemu se radi.
U razgovoru s vaspitačicom jednog splitskog vrtića, doznali smo kako su već u tako ranoj dobi deca i te kako svesna materijalnih stvari, vrednosti novca i odeće. Tako je među decom u upotrebi jedan novi, u svakom smislu pogrdan naziv – “lidlići”. Pogađate, radi se o deci čiji su roditelji kupili komad odeće iz istoimenog trgovačkog lanca (Lidl), a “lidlići” su i sva ona deca slabijeg imovinskog stanja.
“Deca nisu svesna kako određeno ponašanje može negativno uticati na osećaje i samopouzdanje drugih, njihova empatija nije još u tolikoj meri razvijena, ali ovakva klasifikacija druge dece prema tome da li je odeća markirana ili ne, zabrinjavajuća je za decu tog uzrasta”, objašnjava nam vaspitačica.
Deca zaista umeju da budu okrutna, predmet “ruganja” mogu biti različiti povodi kao što je nošenje dioptrijskih naočara, klempave uši, ako je neko nevešt u određenim aktivnostima kao što je crtanje, slikanje ili druge igre.., dakle sve one stvari koje se u nekoj meri i očekuju ili mogu predvijeti, rekla nam je i istakla kako se i same vaspitačice u vrtićima nekad susreću s neočekivanim situacijama.
“Možete samo zamisliti kako se oseća dete koje tako nazivaju”, kazala je.
Odakle deci pojam vrednosti markirane odeće, kako je prepoznaju i ko ih je tome naučio? Pitanje je koje bi roditelji ovoga puta sebi trebalo da postave.

Šta činiti u ovakvim situacijama?

Ova splitska vaspitačica objašnjava kako se u ovakvim situacijama deci kroz pozitivne primere ukazuje na neprimereno ponašanje, uče ih međusobnom uvažavanju i prihvatanju te onim vrednostima koje uključuju socijalnu osetljivost i uvažavanje različitosti. Ali, kako sama ističe, jako je teško intervenisati i uticati na ono što su deca naučila od svoje okoline, prvenstveno misleći na roditelje i širu porodicu.
“Naši mali sunđeri upijaju sve oko sebe i treba da se trudimo i pazimo kakav primer dajemo svojoj deci, jer sve to utiče na njihovo osetljivo psihološko stanje u ovim formativnim godinama. Pozivam roditelje da malo promisle i da se svi zajedno potrudimo da naučimo našu decu pravim vrednostima, jer ona su naša budućnost”, poručila je vaspitačica.
Izvor: Splitski dnevnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


4 komentara na "Novi pogrdan naziv za decu u vrtićima – „lidlići”?!

 1. Mira Milosevic kaže:

  Socijalno osetljivo i dobro dete, moze biti
  samo dete , koje je odrastalo u odsustvu pet autoritarnih vaspitnih modela. U takvim okolnostima, dete ostaje na svom Izvoru sa zdravim emocionalnim i mentalnim potencijalom. Zivi u Dobroti, Radosti i Ljubavi, ima andjeoske osobine.
  Kao takvo nema potrebu da se gladi spolja, da nosi markirano i prezire onoga koji to nema, da se poruguje i zavidi, da se tuce i pokazuje agresiju.
  Njegove emocije su harmonizovane i on je u ravnotezi. To je ono istinski dobro i vaspitano dete, dobar djak pa i onda kada nije odlicno, a u skladu je sa svojim potencijalom.
  Nasuprot njemu su deca koja su uslovljavana (nagradjivana), koja su kaznjavana oduzimanjem obecanog ili na drugi nacin, koja su prezasticena od rada, reda i istine, koja su stavljana nekriticki i neselektivno pred ekran. Na kraju, to su ona deca kojoj roditelji ” sedaju na dusu” verbalizmom, jer im nije ostalo nista drugo, nakon sto su prethodno sve upropastili, sa gore pobrojanim modelima.
  Stoga se ne zanosite da na dete mozete vaspitno uticati, ako je odrastalo pred ekranom, to je njegova virtuelna guvernanta. Da mu mozete poslati verbalnu poruku da bude dobar, da voli druga, da je vazno ovo, a nevazno ono, da….da…Ako je prezasticeno a kao posledicu ima lenjo telo i nesvesnost, ako je uslovljavano, pa za posledicu ima interesnu radost od dobijanja, tj. pohlepu, ako je kaznjavano, pa za posledicu ima naslojenu ljutnju do gneva, ako, ako.,
  Sve ostaje na reci koju ne mogu da zive, jer je 5 AV modela zatvorilo put do vecnih vrednosti, put do Ljubavi i Istine.
  Put duhovnng uzrastanja.
  Ovo nije reklama, vec zbilja, za koju rado izdvojim vreme, s nadom da ce bar jos jedan roditelj procitati i spasiti svoju porodicu. Naravno, temelj cele price je delo Prof. Milice Novkovic, naucno potkrepljeno i uvezano sa petoelementnom, emocionalnom, mentalnom i telesnom strukturom coveka po Dr. Parku.

  1. Natasa kaže:

   Kakve veze ima sve ovo sto ste nepovezano nabacali. Mislim da je sam tekst iskarikiran i sam po sebi imputira i daje pezorativno znacenje. A ako tako jeste i u stvarnosti to ukazuje na opsti problem u drustvu i opstu iskompleksiranost sa svih strana i “lakostica” i “lidlica”. Sam “lidlic” uopste ne mora da biti u negativnom kontekstu….vec moze biti jednostavno…. moje dete je “lidlic” jer ja zelim da mu odeca bude udobna, a i da mu igra bude na prvom mestu. Pri tome lidlova garderoba, a posebno sportska je vrlo kvalitetna….a svima za informaciju, medicinska ispitivanja u Holandiji su utvrdila da je medju 34 anti-age kreme medju kojima se nasla i Lancôme od €95, lidlova Cien Q10 od €3 zauzela prvo mesto po najboljem sastavu i efektima odmah ispred Eucerin kreme od €21. Iza cene ne stoji uvek kvalitet i neko svoje nedostatke ne moze sakriti bacanjem nepoterebnih para.
   I ne zaboravite da ima sredina u kojima zive normalna i neopterecena deca a u kojima neki “lakostici” usled svog nadmenog ponasanja “niko kao ja” budu predmet ismevanja druge dece.
   Tako da samopouzdanje se svakako ne stice markiranom garderobom. Znanje daje sigurnost i samopouzdanje, a to se ne moze kupiti ni u najskupljem butiku.

   1. Mira Milosevic kaže:

    Draga Natasa,
    Verujem da niste sa paznjom procitali clanak, pa stoga niste razumeli ni ono o cemu sam ja pisala.
    Naime, vaspitacica jednog splitskog vrtica govori o problemima sa decom vrtickog uzrasta. Izmedju ostalog naglasava kako su deca socijalno neosetljiva, kako su tako mala okrutna i klasno podeljena, pa su decu slabijeg imovnog stanja, prozvali “lidlicima”.
    Na taj nacin im se rugaju i ismevaju ih.
    Naravno, vaspitacica je istakla kako u vrticu, uce decu da budu socijalno osetljiva i da uvazavaju razlicitost.
    Pritom poziva roditeljie, da se pozabave decom, da ih uce pravim vrednostima, upravo zato sto je porodica mesto gde se utemeljuje zdravo i dobro dete.
    Dakle, tekst nije nimalo iskarikiran, iako rec ” lidlici” ima pezorativno znacenje, vec naprotiv, tekst je tuzna slika stanja stvari i kod nas i u svetu.
    Komentar koji dadoh, upravo je namenjen roditeljima da bi razumeli da su pogresni vaspitni modeli uzrokovali takvo ponasanje dece.Dadoh odgovore na pitanje, zasto deca nisu socijalno osetljiva, zasto su tako mala, a vec surova. Zasto se tuku, podvajaju, rugaju jedni drugima, zasto, zasto?
    Prema tome, smatram korisnijim, dati roditelju odgovor o uzrocima problema i uputiti ga na Znanje Prof. Novkovic, koje ce mu biti od koristi, nego iznositi licni stav o kvalitetu lidlove robe.
    Pa ko razume, razumeo je.

 2. Natasa kaže:

  Ma znate sta, treba skrenuti paznju i jednim i drugim roditeljima, jer osetiti se povredjenim na prozivku “lidlic” moze biti kompleks isto kao sto i nosenje skupih marki moze biti pomodarstvo. A to ukazuje na opsti primitivizam i jednih i drugih i pogresno vaspitavanje i u kuci a i podrsku u vrticima i skolama. Kad je dete pravilno vaspitano, vedro, veselo i razigrano nebitno mu je kakvu garderobu nosi. Ja cu vam reci da postoje deca pomodara koja su totalno asocijalna, a i odbacena od grupe, jer upravo misle da se nametnu i valjda prkose drugima tom markiranom robom. Tako ih roditelji vaspitali, a druga deca ih cak i maltretiraju zbog toga. Tek da znate da o njima niko ne pise, a i kad bi pisao, pisao bi kako ih neko ignorise, jer su ljubomorni….I sto se vise ukazuje prstom i na jedne i na druge sve ih je vise, budite sigurni.
  Takve stvari ovde se ignorisu od strane vaspitaca i ucitelja u tom uzrastu vrlo jednostavno sa par fraza…..takve stvari su nebitne, takvim jezikom ne govorimo u ovom prostoru, o tome necemo pricati, prosto vrlo uspesna zabrana putem vestog nacina ignorisanja.
  Isto kao sto nema ni nekog posebnog hvaljenja i eksponiranja bilo kojeg deteta….vec samo jednostavno….dobro si to uradio, dobro za tebe….nema tih ukazivanja tako treba, svi da se ugledate, ponos svih…itd…jer upravo to pravi razlike i stvara nezdravi rivalitet medju malom decom….to je sve za uzrast 14+.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama