Нови предмет за већу безбедност ученика

27 августа, 2017
Безбедност деце један је од приоритета МУП-а Србије. Од ове школске године ученици четврог и шестог разреда моћи ће путем новог предмета да се упознају са опасностима које вребају у саобраћају, али и на интернету, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић.

Једном месечно ученици четвртог и шестог разреда основних школа у Србији моћи ће да уче о својој безбедности и опасностима у саобраћају, како да се заштите од вршњачког насиља, дроге, алкохола, технолошких опасности, трговине људима, ванредних ситуација – пожара и поплава, најавио је гостујући у Дневнику РТС-а директор полиције Владимир Ребић.
Један од кључних приоритета МУП-а Србије је безбедност деце и младих и у том смислу министартво је и ранијих година предузимало низ превентивних мера а сада се отишло и корак даље.
“На иницијативу министра Стефановића у јуну је потписан протокол о сарадњи са Министарством просвете који омогућава покретање овог пројекта. Од 1. септембра ћемо једном месечно на часу разредног старешине у осам наставних јединица покушати да променимо свест деце о безбедности у саобраћају, постојању полиције у локалним заједницама и о свим врстама насиља и злоупотребама на интернету са којим се деца могу сусретати. Три наставне јединице биће посвећене и теми трговине људима”, рекао је Ребић за РТС.
Ова предавања ће изводити полицијски службеници који имају огромно искуство али и пензионисани службеници. Реч је о 1.300 полицијских службеника који су спремни да од 1. септембра ђацима држе ове теме.
Традиционално сваког септембра се спроводи и едукација најмлађих ученика да да им се објасне основни принципи кретања улицом од школе до куће. Одржана су предавања и матурантима уочи матурских вечери о опасностима од употреба дрога и прекомерног конзумирања алкохола.
Већ дуги низ година полиција проверава и аутобусе и возача који превозе децу на екскурзије и рекреативне наставе.
Безбедност у саобраћају је стална тема а резултати различитих акција које су спровођене као и појачана контрола на путевима довели су до смањеног броја погинулих на путевима.
“Уколико се смањи брзина а повећа број путника који користе појасеве значајно се смањује број несрећа са смртним исходом. Сваке године се смањи број жртава на српским путевима за пет до десет одсто и ми се полако приближавамо евроспком просеку”, рекао је директор полиције.
Примена закона о спречавању насиља  од 1. јуна ове године резултирала је са 5.000 хитних мера а током јуна њих 200 који су прекршили меру послато је у затвор.
“Чињеница је да је овај закон одмах дао резултате и због добре медијске кампање. Међутим, у 87 случајева насилници нису испоштовали изречене мере због чега је уследило вођење прекршајног поступка као и изрицање казне затвора до 60 дана. То ће превентивно деловати на саме починиоце насиља али и на све друге  уз поруку да насиље није дозвољено и да оно што се дешава у четири зида није ничија приватна ствар него је то ствар друштва”, рекао је Ребић.
Жртве су се охрабриле да пријаве насиље што показује да грађани више верују полицији и правосудним органима. То је пут којим као друштво морано ићи, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић.
Из гостовања Владимира Ребића у Дневнику РТС-а
ИЗВОР:РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Нови предмет за већу безбедност ученика"

 1. Mira Milosevic каже:

  E. moj Rebicu, gospodine Rebicu, gasite pozar, umesto da otklanjate uzrocnike pozara. Pa opet, bolje ista nego nista.
  U konkretnom slucaju edukujete decu i upozoravate ih na opasnosti, sto ce usvojiti i ponasati se u skladu sa recenim, samo ona deca koja su usmerena i valjano vaspitana, bolje reci , sacuvana na svom Izvoru. Za njih ce ta prica biti kao human ljudski razgovor i u skladu sa njihovim shvatanjima i poimanju zivota.
  No, sta cemo sa decom , kojja su pak vecina, a koja ce takve “propovedi ” doziveti kao verbalizam, sa cuvenom opaskom , opet smaranje.
  Za nih to i jeste smaranje, jer je verbalizam po definiciji Prof.’Milice Novkovic najnemoralniji vaspitni model, kada od deteta ocekujemo da bude moralno u nemoralnim uslovima. Ocekujemo da bude dobro, a pre toga smo ga emocionalno, mentalno i duhovno osakatili i otudjili od sopstva, od vecnih vrednosti, od zivota.
  U neznanju naravno i roditelji i drustvo.
  Evo kako je doslo do toga.
  Ako je covek najsavrsenije misaono bice, dato mu je da bude najbolji i da se u zadovoljstvu i radosti realizuje i kao Nikola Tesla i kao obican pekar. Dato mu je da zivi u Ljubavi na korist svoju i citave zajednice takodje.
  Sta se to desilo, pa je sve obrnuto.
  Desilo se 5 pogqesnih autoritarnih vaspitnih modela, koje je savremena porodica stihijno prihvatila i zivela, a koje je Prof. Novkovic nepogresivo detektovala. Putem Sudjok medicine, naucno je dokazala njihov uticaj na emocionalnu i mentalnu disharmoniju kod dece, a i odraslih i nakon visedecenijskog rada, dala prakticna resenja za njihovo otklanjanje.
  Pobrojacu ih svih pet.
  Nakon sto je batina zabranjena , na zapadu je pedesetih god., proslog veka, u pedagogiju uvedena sargarepa – (nagradjivanje ) , odnosno pozitivno uslovljavanje. Sa njim u paketu ide blaga prinuda, odnosno oduzimanje sargarepe.(nagrade). Mi smo u vreme tranzicije, ta dva modela dobili na “poklon”.
  Uslovljeno dete od dobijanja, da bi nesto uradilo, pojelo, naucilo, naslojava zdravu emociju radosti i krivi je u pohlepnu- interesnu svest. Interesna svest je manipulathvna, zahtevna, hoce sve sad’ i odmah, agresivna je i lenja.Nema empatiju ni istinsku Izvornu Radost i Dobrotu, nema zahvalnost. Ima potrebu da gospodari, otima i trosi. Konacno, ima pustu glad od dobijanja i kao takva je “duhovna vreca bez dna”
  Drugi model je blaga prinuda, kada detetu oduzmemo obecano-
  (nagradu), jer nije ispunilo uslov, cime mu naslojavamo i krivimo zdravu ljutnju do besa i gneva. U tolikoj meri je naslojena ljutnja da danas deca i nemaju prelaznu fazu besa, vec u odredjenim okolnostima potezu nozeve i ubijaju.
  Tu nasu potpuno neduznu decu, potom nazivamo huliganima i ubicama.
  Treca muka savremene poqodice je prezasticeno dete, od rada, reda, zivota.
  Dete koje nema radne navike, najpre u kuci, a potom i skoli, ima naslojenu zdravu emociju brige, sto za posledicu ima lenjost tela, prozdrljivos i nadasve nesvesnost.
  Ako je ovo za razumeti, a ne vidim razlog da nije tako, da li je onda za ocekivati g-dine Rebicu, da vasu verbalnu poruku cuje i zivi, agresivan, lenj, pohlepan, nesvestan, prozdrljiv, a posebno zastrasen ljudski stvor. Ne biva, dragi moji, dok uzroke zala ne otklonimo, sve ce biti lek za jednokratnu upotrebu, jer se dete vraca u iste okolnosti u kojima je iskrivilo svoju Bogom danu, savrsenu prirodu. U okolnosti u kojima se udaljilo od svoga Izvora, od sebe. Udaljen od sopstva, ne ume da se cuva izazova, treba mu bas ono sto je krivo,
  njemu slicno, problematicno. To su ome grupe, huligana, kako ih upravo etiketiraju u policijskim izvestajima.
  Takvi kakvi jesu, napeti i nesvesni stisnu gas do daske, pa ili nekog ubiju, ili sami ginu kao pilici.
  Naravno, sa istim razlogom , posezu za drogom , kriminalom, prostitucijom. Jer, rekosmo, sta je interesna svest i gde su joj koreni.
  Da, nisam dotakla i peti vastitni model, petu ljutu ranu, a to je zloupotreba medija.
  Dete je po rodjenju, neispisana tabla, u koju belezi svoje navike. Pa ako je odrastalo uz agresivne sadrzaje, naslojillo je strahove, i iskrivilo zdrav strah koji se produkuje u agresiju ili autoagresiju.
  Treba li vise, a da se razume, da danas moramo raditi na celim resenjima, jer su deca ugrozena na svih’5 emocija, koje moraju da se harmonizuju i dovedu u sklad. Ponavljam se, no treba razumeti da je SVE U SVEMU, i da jedno bez drugog ne ide.
  Evo primer za nasilje : Nasilan i agresivan je i onaj ko ima interesnu svest, i onaj koji je lenj i nesvestan, i onaj koji je ustrasen, kao i onaj koji je kaznjavan. A sve kao posledica neznanja i stihije koju zivi savremena porodica.
  Stoga, gospodo iz MUP-a , nema promeme svesti, koju ocekujete, dokle se problem ne resi u porodici. Zasto ne biste inicirali da se Znanje Izvornog vaspitanja Prof. Novkovic, zvanicno implementira u sistem, da decu vratimo svojoj cistoti i Bozijim darovima.
  Vama muke manje, a porodica i skola, koje cine temelj drustva, dozivele bi’preporod , kakav je potreban, ne samo da prezivimo, vec da budemo svetionik i ostatku civilizacije.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама