Novi uslovi penzionisanja za dame od 1. januara

30 novembra, 2017

Još samo mesec dana žene u Srbiji mogu u penziju sa 61,5 godina života. Prevremeno napuštanje radnog mesta – manja penzija. Za muškarce uslov za starosnu penziju ostaje isti, 65 godina života
ZA samo mesec dana, tačnije od 1. januara 2018. godine, počinju da važe nova pravila za odlazak u penziju. Da bi napustile radno mesto sve pripadnice lepšeg pola moraće da imaju 62 godine života i najmanje 15 godina radnog staža. To su uslovi za starosnu, dok se uslov za prevremenu starosnu penziju za žene osiguranike u 2018. godini podiže na 56 godina i četiri meseca života i 38 godina staža osiguranja.
Oni koji žele da ostvare pravo na penziju po uslovima iz 2017. godine, trebalo bi da raskinu radni odnos i podnesu zahtev u ovoj godini. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važi u toj godini.
Kako objašnjavaju u PIO fondu, u slučaju muškaraca uslov za starosnu penziju ostaje isti, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, dok će za ostvarivanje prava na prevremenu u 2018. godini biti potrebno 57 godina života i 40 godina staža osiguranja.
– U slučaju prevremene starosne penzije, ček se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju – kažu u PIO. – Godine života kao uslov za osiguranike žene će se uvećavati do 2032. godine kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Uslovi za prevremenu starosnu penziju se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce i biće 60 života i 40 godina staža osiguranja.
Korisnici i osiguranici se o uslovima za ostvarivanje prava na penziju mogu detaljnije informisati na sajtu fonda www.pio.rs  u odeljku prava/ostvarivanje prava.
 
Izvor: http://www.novosti.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Novi uslovi penzionisanja za dame od 1. januara"

  1. "Deca" kaže:

    Žene u prosveti,vasptačice,učiteljice,nastavnice i profesori, su u velikom hendikepu zbog ovog zakona. Raditi sa decom bilo kog uzrasta, je veoma delikatan posao.Deca su naše najveće bogatstvo. Ali….ne kaže stara srpska izreka: “Da baba može da čuva decu, ona bi ih radjala”! Nažalost zakon je tu….mi stari ćemo se dovijati da radimo, kvalitetno jer smo tako navikli. A mladi…neka čekaju…dok ne izgube strpljenje i odu u inostranstvo. I oni su nečija deca!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama