Novogodišnji pokloni: Kako odabrati igračku u skladu sa uzrastom

Ako ste ovih dana ulazili u prodavnice igračaka onda vam je potpuno jasno da je novogodišnja „šizofrenija” uveliko počela. Doba godine kojem se deca (s razlogom) najviše raduju je na pomolu, jelke su uglavnom okićene, nedostaju još pokloni. Odlazak u kupovinu poklona sa decom je avantura ravna osvajanju Mont Everesta, pa je savet jedne mame koja j to prošla – ili ih ostavite kod kuće, ili kupovinu obavite preko interneta. Danas gotovo sve prodavnice imaju onlajn prodaju, a ja sam ove godine, zbog veoma dobrog izbora i pristupačnih cena kupovala preko Aksa Šopa.
Pošto nam familije i kumova ne nedostaje, u ne tako veliki budžet sam morala da upakujem osam paketića za različite uzraste. Odlučila sam da slatkiše izostavim, pa sam se fokusirala na izbor kvalitetne igračke koja će svakom od njih biti korisna i zanimljiva. Pa kad sam već ja prošla kroz sve to i naučila nešto, možda ću drugim mamama olakšati svojim savetima. Jer, budimo iskreni, ovaj posao obavljaju uglavnom žene.

Za bebe do godinu dana

Jedna od prvih stvari koje svaka beba dobije jesu igračke za krevetac i kolica. I zaista, u prvim nedeljama dete najviše vremena provodi u krevecu pa je bilo kakva vrsta animacije veoma korisna. Vrteške za krevetac su uvek dobar izbor. Kad prođe par meseci, beba će poželeti da to i dohvati, pa će imati motiv da se okreće, pomera, seže rukicama. Zgodna stvar su i one gimnastike za bebe. Poznato je, i svaki doktor će vam potvrditi, da dete treba što više vremena da provodi na podu. A pošto ga nećete baš spustiti na parket, bebi gimnastike su super stvar. Biće im toplo i mekano, a imaće čime i da se zabave.
 
 
 

Za decu od 12 do 30 meseci

Pa i više od 30. Deci koja već imaju više od 12 meseci, već lagano možete da kupujete guralice (ili trotinete za one malo veće), interaktivne igračkice, bebe lutke sa raznim dodacima… Sve to ima svoju ulogu u ovoj fazi razvoja. Guralice su tu da pomognu motorički razvoj, interaktivne igračke (među kojima mi se najviše dopala Nojeva barka) pomažu sticanju prvih znanja i utiču na psiho-motorni razvoj u celini, dok bebe lutke koje nikad neće izaći iz mode mogu biti veoma dobre za stvaranje prvih higijenskih i drugih navika.
U našem slučaju, guralica i beba lutka su bile najbolje investicije kada je reč o igračkama.

Za decu od dve do tri godine (ili malo stariju)

Ako ne želite da kupujete igračke, možete se opredeliti za nešto što je potrebno svakom vrtićkom detetu – ranac. Rančevi se nose u vrtić, kod bake i deke na spavanje, u parkić… pa nikad nisu višak. Nešto neodoljivo i drugačije od onoga što viđate svakodnevno su Oops 3D rančevi. Vrlo kvalitetni, veselih boja i neobični, ne mogu proći neopaženo gde god da se pojave. A u ponudi su i kutije za užinu, pa se može napraviti i lep komplet.
 
 
 

Za decu od tri do pet godina

Kad sam birala poklon za kumče od tri godine, nisam se mnogo dvoumila. Otkako su se pojavile kod nas, obično biram Wow igračke. Za njihov rad nisu potrebne baterije već funkcionišu na frikcioni pogon. Nema oštrih ivica, nema sitnih delova, nema PVC-a, niti bilo kakvih otrovnih supstanci. Vatrogasna kola, ambulantna kola, policijska patrola, bager, avioni – svaki dolazi sa svojim vozačem. Pouzdane su, vrlo kvalitetne, zanimljive i međusobno kompatibilne pa se svaka nova kupljena nadovezuje na prethodnu. Ovog puta smo izabrali raketu.
Bilo da odlučite da poslušate moje savete koji se tiču izbora igračaka ili želite nešto drugo, svakako požurite s kupovinom. Ako sačekate poslednji trenutak, ono najbolje će se razgrabiti. I da, onlajn kupovina je uvek dobar izbor, pogotovu ako je u toku praznična ponuda!
A. C.