Da li biste pre dozvolili detetu da dira kontejner ili sunđer za sudove u vašoj kuhinji?

decembar 15, 2021

Kada biste se u šetnji po kraju, recimo, zapričali s komšinicom i videli svoje dete kako dira kontejner, verovatno biste doživeli blaži nervni slom. S druge strane, svojoj deci ćemo često bez mnogo razmišljanja dozvoliti da koriste sunđer za sudove. A gde, zapravo, ima više bakterija?

U laboratoriji beogradske Gradske čistoće ispitivali su zagađenost posuda za smeće, da bi proverili koliko je efikasno njihovo čišćenje.

Uzorke su, radi poređenja, uzimali sa kuhinjskih sunđera i ženskih tašni i došli do zanimljivih rezultata.

“Dobili smo rezultate da je brojnost bakterija najveća na sunđeru za sudove, gde ih je bilo 75 miliona, a u kontejneru 45 miliona bakterija, dok je kod opranog kontejnera 35.000 bakterija”, kaže laborantkinja Milica Rajković.

Zbog toga Gradska čistoća kontejnere pere vrelom vodom i deterdžentom bez sapunice, ali da ne bi zaustavljali saobraćaj, obično to rade noću. Kontejner se pere u posebnom kamionu. Građani se, bez obzira na to, i dalje retko odlučuju da rukom otvore kontejner.

“Ovo istraživanje je značilo da pokažemo sugrađanima da kontejneri nisu toliko prljavi kao što misle, da mogu slobodno papučicu da pritisnu ili rukom da dodirnu i otvore i posle toga, naravno, operu ruke”, ističe Mina Cakić iz JKP “Gradska čistoća”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama