O (не)разумним наставницима

5 маја, 2021

Главна тема онлине настава и матура, главни кривци наставници.


Заиста не знам какво је стање и организација у другим школама, могу само да изнесем чињенице за школу коју похађам:

Онлајн настава

Више од годину дана радимо онлине, некад непрекидно,некад комбиновано, тачније две школске године.

Можете ли да верујете да више од годину дана наставници објашњавају да постоји место где се поставља домаћи задатак? Да ли верујете да постоје појединци који и даље постављају домаћи свуда по платформи за учење, очекујући од наставника који има преко 250 ученика, да „вија“ њихов домаћи?
Ко је крив- (не)разумни наставник!

Да ли верујете да два месеца до краја ове школске године постоје ученици који ни не знају како Едмодо платформа изгледа, али су веома активни на Истаграму,Тик Току,…

Ко је крив – (не)разумни наставник!

Када већ причамо о домаћем задатку, рок за слање истог је од 3 до 7 дана. Али,увек постоје они којима рок није довољан.

Ко је крив – (не)разумни наставници!

Сваки контролни унапред најављен, дата су нам упутства и решења. Један од наставника контролну вежбу са датим питањима дао нам је два месеца раније, управо зато да би се квалитетно спремили и на време научили. Резултати теста – очајни!

Ко је крив – (не)разумни наставник!

Онлине настава не може заменити редовну, слажем се, али наставници дају максимално што се може дати у оваквим околностима, свака лекција је обрађена уз видео материјал,чак буде и веома занимљивих едукативних садржаја са Јутјуба.

За оне којима је потребна помоћ, организује се допунска настава.

Замислите сад наставника или наставницу који предају свим разредима. У нашој школи, то је 4 разреда по 4 четири одељења, то је 16 одељења. Када се они због епидемиолошке ситуације поделе у мање групе, то је најмање 32 групе. Свака група има допунску наставу између 30 и 60 минута. Израчунајте сами колико тај (не)разумни наставник проведе времена у школи само на допунској настави, а где су додатна настава. Припремна настава за такмичење, припремна настава за завршни испит, припрема наставе,тестова,администрација,…!?

Матура

Опет (не)разумни наставници криви за све.

Случајно сам сестра будућег матуранта. Значи, не пишем напамет, већ из искуства из наше куће. Сви (не)разумни наставници раде припремну наставу за завршни испит. Стављају на платформу све потребне материјале, решења,објашњења,упутства, квизове и тестове, који служе искључиво да будући матуранти виде где греше, да би могли што квалитетније да се спреме за завршни испит. За резултате вероватно ће бити поново криви (не)разумни наставници.

О (НЕ)РАЗУМНИМ НАСТАВНИЦИМА

Поред свега горе наведеног, да додам да су наши (не)разумни наставници појединцима који нису отворили књигу месецима,дали могућност за добијање позитивне оцене на тромесечју ЈЕДНИМ кратким рефератом! Шта још очекујемо и шта би требало још да ураде овако (не)разумни?

Још само нисмо тражили од наставника да нам долазе на кућну адресу, доносећи нам цвеће,чоколаду и решен домаћи задатак!

Хајде,будимо људи.

Будимо искрени макар према себи. Увек је лакше окривити друге,него признати своју грешку. И (не)разумни наставници су само људи! Нису роботи,ни машине. И они су родитељи ђака,матураната и студената.

Ви у кући имате једног или два ђака, а они на стотине!

Сви они који пљују по просветним радницима,понижавају их, вређају, и анонимно пријављују, нека свој стрес помноже са стотинама, можда ће тада схватити колико је стресан један дан у животу просветног радника!

Аутор:Даница Каралић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама