Objasnite učenicima zašto je prepisivanje pogrešno

15 septembra, 2016

 
Prepisivanje je pojava koja se u školama često javlja. I pored svih napora nastavnika, uređaja za ometanje mobilnih telefona ili bubica koje učenici koriste, prepisivanje je teško iskoreniti. A da li smo se upitali zašto je to tako? Da li je naš pristup toj pojavi možda pogrešan? Ako prepisivanje nadziremo, zabranjujemo i kažnjavamo, a ne podižemo istovremeno svest učenika o razlozima zbog kojih je prepisivanje pogrešno, da li mi suštinski činimo da dođe do promene u njihovim umovima?
pusk
Prepisivanje se veoma često smatra pogrešnim zbog toga što predstavlja kršenje određenih pravila, kao i zbog toga što ga nastavnici shvataju lično. Međutim, da bi učenici shvatili zašto je prepisivanje pogrešno, oni treba da razumeju razloge zbog kojih se ono smatra pogrešnim.
Objasnite im:
 
Prepisivanje i varanje na testovima je vrlo blisko laganju. Bilo da prepisuju od nekog drugog ili da kopiraju tekstove ili zadatke sa interneta, oni tvrde da je to njihovo delo, iako nije.
 
Preuzimanje tuđeg dela je vid krađe. Kada od nekoga prepisuju, oni preuzimaju tuđe reči i tuđ rad i nazivaju ih svojima.
 
Prepisivanje na testovima nije u redu. Kako prema učenicima koji zaista uče, tako ni prema nastavnicima.
Oni koji prepisuju prikrivaju svoje neznanje. Prikrivajući neznanje učenici sami sebi umanjuju šanse za uspeh u različitim područjima života.
 
Učenik koji prepisuje pokazuje da ne razume da obrazovanje nije samo pamćenje činjenica i rešavanje problema, već da ono služi da upoznamo sebe i pronađemo svoje mesto u društvu i budemo uspešni i zadovoljni.
 
Učenici koji prepisuju obezvređuju svoju diplomu. Kada znate da se u nekoj školi ili fakultetu dobre ocene lako dobijaju prepisivanjem, na tržištu rada i u društvu vrednost te diplome je manja u odnosu na škole i fakultete za koje se zna da je dobijena ocena ekvivalentna uloženom trudu i pokazanom znanju.
 
Prepisivanje uništava poverenje. Kada jednom prepišu na kontrolnom, gube poverenje nastavnika, koje je teško povratiti čak i u slučaju da nikada više ne prepišu.
 
Prepisivanje otežava naredno učenje i vodi daljem kontinuiranom varanju. Na primer, kada ne nauče osnove nekog predmeta i odluče da prepišu na testu, veća je verovatnoća da će prepisati i na sledećem testu nego da će naučiti sve što su propustili. Dakle, isplativije je i lakše učiti na vreme.
 
Prepisivanje se ne završava u školi. Ono se nastavlja i kasnije, na fakultetu i na poslu. Dakle, ono postaje karakteristika ličnosti.
 
Prepisivanje je stresno.
 
Razlozi kojima učenici opravdavaju prepisivanje su najrazličitiji. Neki od njih su i sledeći:
 
 

Prepisivanje ne shvataju kao nešto ozbiljno.
 
Opravdavaju prepisivanje objašnjavajući da ga shvataju kao timski rad.
 
Gradivo im je dosadno i beskorisno ili prezahtevno.
 
Ne vide smisao učenja.
 
 
Preplavljeni su velikim brojem činjenica koje treba da upamte.
 
Nemaju motivaciju za učenje.
 
Uče za ocenu koja se lakše može dobiti prepisivanjem.
 
Ne prate na nastavi.
 
Ne uviđaju vrednost učenja i znanja u društvu.
 
Svi drugi to rade, ali nisu uhvaćeni.
 
Smatraju da im određeni predmet nije važan.
 
Ne nalaze vremena da uče.
 
Očekivanja roditelja su previsoka.
 
 

Pođite od razloga koje učenici najčešće navode u pokušajima da opravdaju prepisivanje, a zatim pokušajte da ih motivišete da to više ne rade. Evo nekoliko predloga kako možete da motivišete učenike da ne prepisuju:
 
Znanje koje dobijaju u školi im je potrebno, koliko god u ovom trenutku to ne izgleda tako. Ukoliko ga ne steknu sada, moraće u to da ulože svoje vreme kasnije.
 
Znanje koje sada stiču biće im potrebno na poslu, da bi uspešno obavljali svoje radne zadatke, ali i u životu, da bi se nosili sa životnim problemima koji ih čekaju.
 
Kontrolni zadaci i testovi služe da izmere njihovo znanje u datom trenutku, a ukoliko na njima prepisuju neće dobiti adekvatnu povratnu informaciju od nastavnika o svom znanju, tako da neće moći da napreduju u učenju.
Kada nešto postignu svojim trudom, osećaće se samopouzdanije i uspešnije.
 
Da su poslodavac, i da su saznali da je osoba koju žele da angažuju prepisivala tokom svog školovanja, da li bi je zaposlili?
 
 
Izvor: teaching-academy.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama