Ocenjivanje škola: Većina dobila trojku

22 januara, 2019

Nisu samo đaci ti koji dobijaju ocene. Ocenjuju se i škole, i to kroz proces spoljašnjeg vrednovanja (eksterne evaluacije), čiji je novi ciklus počeo ovih dana. Prethodni ciklus ocenjivanja škola završen je prošle godine, a izveštaj koji je napravio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja pokazao je da naše škole za rad zaslužuju – jaku trojku. Četvorka je najviša ocena, pa one koje dobiju trojku i četvorku tretiraju se kao škole u kojima se dobro radi.

– Prvi ciklus spoljašnjeg vrednovanja završen je u 98 odsto ustanova – kažu u Ministarstvu prosvete.

– Urađena je revizija standarda i pokazatelja kvaliteta rada, a revidirani standardi i pokazatelji kvaliteta rada koristiće se u sledećem ciklusu spoljašnjeg vrednovanja, u školskoj 2019/2020.

U Ministarsvu naglašavaju da će novi ciklus vrednovanja trajati šest godina.

Inače, prema izveštajima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, u školskoj 2016/2017. vrednovano je 110 škola. Njih 21,8 odsto dobilo je četvorku, trojku čak 60,4 odsto, dvojku 15,8 odsto, a jedinicu dva odsto. U školskoj 2015/2016. analiza je urađena za 121 školu, a pokazala je da dve trećine dobro rade, dakle ocenjene su sa 3 i 4, pri čemu dominira ocena 3 u 52,9 odsto škola, a četvorka u 13,2 škola. Ocenu dva dobilo je 32,2 odsto škola, a jedinicu je dobilo tek 1,7 odsto škola.

U 2014/15. godini, 50,5 odsto njih ocenjeno je trojkom, četvorku je dobilo 16,8 odsto, dvojku 28,8 odsto škola, a najnižu ocenu ima – 3,8 odsto škola.

Za dve školske godine 2012/13. i 2013/14. Zavod je dao jedan izveštaj prema kom je oko 80 odsto škola ocenjeno ocenom 3 ili 4, pri čemu treba istaći da je tri puta više škola sa ocenom 3 – 60 odsto. Ukupno 34,2 odsto vrednovanih osnovnih i 33,8 odsto vrednovanih srednjih škola dobijaju ocenu 1 ili 2.

– Mi se pred proveru nismo “doterivali” – kaže, za naš list Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ “Olga Petrov” koja je ocenjivana u septembru, a direktorka ne očekuje da će u ovom novom krugu uskoro doći na red.

Škola je ocenjena sa više od 3,75, što je vrlo visoka ocena, a direktorka je dobila – četvorku.

– Pred ocenjivanje, rekla sam kolegama – radite kao i do sada, i dobro smo prošli. Nije dobro stvarati lažnu sliku ni o sebi, ni o drugima – kaže naša sagovornica, i napominje da su oni obaveštenje o evaluaciji dobili sedam dana ranije, te da sve i da su hteli da doteruju stvari nisu imali vremena.

Direktorka smatra da kontrola nije loša stvar, da bi možda mogla da bude i češća, jer niko ne dolazi s lošom namerom.

– Ako nešto ne radimo dobro, treba da popravljamo. Uvek čujete nešto dobro od kolega – ističe Merica Buj Bjelogrlić.

U izveštaju Zavoda navedeno je da najviše prostora za unapređivanje postoji u prilagođavanju tempa i zahteva mogućnostima učenika, prilagođavanju nastavnog materijala i posvećivanju dovoljno vremena učenicima. Takođe, ne podstiče se vršnjačko ocenjivanje i samoocenjivanje, nedostaje i prilagođavanje zahteva mogućnostima učenika, tako da prilikom utvrđivanja naučenog, svi učenici rade iste zadatke.

Autor: LJ. Begenišić

Izvor: Novosti

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ocenjivanje škola: Većina dobila trojku

 1. Milica kaže:

  – Mi se pred proveru nismo “doterivali” – kaže, za naš list Merica Buj Bjelogrlić, direktorka OŠ “Olga Petrov” koja je ocenjivana u septembru, a direktorka ne očekuje da će u ovom novom krugu uskoro doći na red.” Gospođo, nemojte nam , tako loše, ocenjivati našu inteligenciju !!!! Pa ko se nije doterivao ? Samo oni, jadni, kod kojih su dođli među prvima, pa nisu znali šta se očekuje i traži, svi ostali SMO SE DOTERIVALI pre njihov dolazak ! Inače, ovo je jedna velika FARSA ! Ispada da smo svi, skoro odlični, a na terenu tuga i jad…Važno je da je direktor škole ” dobar drug ” sa člaovima, odnosno, načelnikom ŠU i eto ocene 3 ili 4 ! Pa bili su i kod nas – bruka i sramota od ” pregleda ”, a o izveštaju je malo reći bruka i sramota ! Jedna jedina zamerka direktoru koji treba , zbog nezakonitosti, da bude smenjen !!!! A zamerka minorna,. da minornija ne može da bude !

 2. Božović Vladan kaže:

  Mogao bih farsu zvana eksterna ovulacija, komotno da nazovem Leteći cirkus Monti Pajtona, da nema mračnu stranu ponižavanja profesora.
  Profesore ocenjuju priučene birokrate, verovatno bivši prosvetni radnici, koji nisu bili sposobni da rade sa đacima, pa su uhlebljenje dobili u kancelarijama ministarstva prosvete. Gde čete veće poniženje, nego kad bivši prosvetni radnici, birokratskim nebulozama, ocenjuju vrhunske profesore.

 3. Suština,celina kaže:

  Iskrivljena ogledala,farsa,dvoličnost,licemerje,laž,zablude,neiskrenost,nerealnost,virtuelnost…..i još termina za “spoljašnje ocenjivanje”.Strašno.Toliko široka tema da je lakše odustati nego o njoj bilo šta reći.Prava slika se stvara i spoljašnjim i unutrašnjim poznavanjem izabranih subjekata uz citat”suština se očima neda sagledati”.Ne sudi,da ti ne sude.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama