Очеви, знате ли да и ваше расположење утиче на децу?

2 јула, 2019

Маме често буду подсјећане на то како су центар своје породице, те да њихово расположење утиче на све укућане. То је одговорност коју већина мама схвата веома озбиљно. Свакоднево размишљају о томе на који начин њихово ментално здравље утиче на децу. То је на неки начин постала њихова покретачка снага.

Међутим, ново истраживање са Michigan State University-a, , објављено у часопису “Рани развој детета”, налази јаку везу између расположења оца и менталног здравља и развоја деце. Истраживање је рађено са 730 породица, углавном са ниским примањима и стресом везаним за родитељство. Користећи упитнике који су тражили од учесника да оцењују изјаве попут: “Осећам се заробљеним мојим одговорностима као родитеље” или “Понекад сматрам да ме моје диете не воли”, истраживачи су утврдили слиједеће.

Када су очеви нервозни и депресивни то увелико утиче на дечији говорни развој. Конкретно, деца старости три године су имала лошије говорне вештине. Чак и онда када се у обзир узме позитиван утицај маме, очево расположење и даље има велики утицај на децу. Иако су и девојчице и дечаци постигли ниске разултате на тестовима везаним за когнитивни (ментални) развој, занимљиво је да очев стрес и психичко здравље више утичу на развој говора код синова, него код кћерки.

Истраживање је такође показало да ментално здравље очева и мајки имају сличан утицај на проблеме у понашању међу малишанима. Интересантно је то да, стрес очева у односу на стрес мајки више утиче и на дечије социјалне вештине у каснијој доби.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама