Од 1. марта обавезна вакцинација деце против пнеумокока

2 јануара, 2018

Вакцинација деце против бактерије стрептококус пнеумонија (пнеумокока) биће обавезна од 1. марта, предвиђено је Правилником о имунизацији

Вакцинација деце против бактерије стрептококус пнеумонија (пнеумокока) биће обавезна од 1. марта, предвиђено је Правилником о имунизацији.
За 2018. годину планирано је 165.000 доза пнеумококне полисахаридне коњуговане вакцине, речено је агенцији Бета у Институт за јавно здравље Србије “Доктор Милан Јовановић Батут”.
“Активна имунизација против обољења изазваних пнеумококом спроводиће се доступном вакцином код деце са навршена два месеца живота применом три дозе, а ревакцинација у другој години живота једном дозом”, рекли су у Батуту.
Према проценама Светске здравствене организације (СЗО) више од 1,6 милиона особа умре годишње од обољења изазваних бактеријом пнеумокок, а готово половину чине деца испод пет година живота.
Како су навели у Батуту, ова обољења представљају водећи узрок смртности деце до пет година живота у групи болести које се могу превенирати вакцинама.
Најчешће клиничке манифестације су запаљење синуса или средњег уха и пнеумонија (запаљење плућа) а најтеже менингитис, сепса и облици пнеумоније праћени присуством бактерија у крви који се називају инвазивна пнеумококна болест.
“Могуће су озбиљне последице након прележане болести. Деца до пет година су у највећем ризику, потом особе са ослабљеним имунитетом и старији. Упркос учесталости и тежини клиничке слике болест се успешно може превенирати имунизацијом”, казали су Батуту.
СЗО је 2012. године препоручила увођење вакцине против ових обољења у националне програме, било за групе у ризику (што се од 2013. године спроводи у Србији), било као део обавезне имунизације за одређене узрасте.
Вакцина која штити децу од упале ува и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса, биће обезбедјена о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.
Новим Правилником и Програмом имунизације предвиђена је и обавезна имунизација особа у посебном ризику од обољења изазваних респираторним синцицијелним вирусом (превремено рођена деца, деца са одрдјеним срчаним манама и слабостима имуног система) од октобра 2018, као и у ризику од варичеле од 1. јануара 2019. године.
Предвиђено је и да имунизација људи изложених одредјеним заразним болестима, против хепатитиса А и трбушног тифуса почне 1. јануара 2019. године, док би обавезна имунизација запослених у здравственим установама против одређених заразних болести требало да почне 1. јануара 2020. године.
Препоручена имунизација за одређене узрасте против варичеле, обољења изазваних хуманим папилома вирусима (ХПВ), рота вирусне инфекције и других заразних болести треба да буде у примени најкасније до 1. априла 2019. године.
Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама