Од ауторке серије приручника Корак по корак, стиже ново штиво за васпитаче

На предшколском узрасту дете је веома заинтересовано и истраживачки радознало, тако да непрекидно испитује свет око себе. У таквим околностима, задатак васпитача и родитеља је да деци осигурају могућност да безбедно истражују, уче и расту. Данас се могућности за рани развој могу пронаћи на сваком кораку јер је окружење пуно изазова и разноврсних визуелних понуда, као што су: симболи, саобраћајни знаци, плакати, билборди, разни натписи на продавницама, рекламе. С друге стране, деца су све више изложена савременим средствима комуникације (мобилним телефонима, таблетима, рачунарима, телевизији…). Све су то изазови на које дете реагује, они га привлаче, те их запажа и прерађује на свој начин. 

Један од изазова су и – слова, као симболи који обележавају гласове. Родитељи и васпитачи данас осећају притисак да њихови предшколци слова науче пре поласка у школу, иако је у првом разреду предвиђено читаво полугодиште управо за упознавање са штампаним словима.

Како им представити слова кроз игру, а не претворити тај процес учења у „школско учење“? Одговор на ово питање даје нам ауторка бројних приручника за васпитаче, међу којима је и чувена едиција Корак по корак – Мара Шаин и то кроз нови приручник који носи назив Данас цртам – сутра пишем.

Приручник Данас цртам ‒ сутра пишем Маре Шаин представља резултат вишедеценијског практичног васпитно-образовног рада с децом предшколског узраста. Настао је с циљем да се подржи интересовање деце за свет слова и писану реч и истовремено спречи сколаризација у предшколским установама. Основна полазишта на којима је овај приручник заснован узимају у обзир: окружење у којем данашња деца одрастају; развојне и узрасне карактеристике детета од пет и по до седам година; главне поруке; развојне циљеве; поруке за примену игара и активности; законску регулативу, садржану у Стратегији образовања у Србији до 2020. године. 

Садржаји који су обухваћени приручником понуђени су васпитачима, родитељима и свим одраслима који се баве васпитањем и образовањем предшколске деце од пет и по до седам година, с намером да им помогну у изради програма по мери детета, посебно имајући на уму сазнање да је свако дете особена личност и вредност само по себи, да је јединствено биће, са својим карактеристикама, склоностима, жељама, интересовањима, могућностима, капацитетима, које се развија сопственим темпом, по сопственом програму

У приручнику је садржан велики број разноврсних предлога и идеја за извођење игара и активности којима се могу подржавати интересовања деце за свет слова и писану реч. Уз коришћење једноставних и лако доступних средстава, игре и активности су осмишљене тако да их могу изводити васпитачи у предшколским установама, али и родитељи у породичном амбијенту, као и сви одрасли који се баве одрастањем деце и њиховом припремом за полазак у школу.

Приручник садржи три целине: Преглед игара и активности, Азбуквар и Слова, речи и реченице путују лавиринтом.

Преглед игара и активности

Овај део обухвата препоручене игре и активности, које су поређане по принципу поступности од најједноставнијих до најсложенијих, односно најзахтевнијих, с обзиром на то да су дечја предзнања и искуства о словима и писаној речи неуједначена. Васпитач ће на основу процене предзнања и искуства сваког појединог детета понудити конкретну активност. 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [488.72 KB]

Азбуквар

Настао је с намером да буде едукативан и пружи деци низ активности, односно игара које ће их подстаћи на стваралаштво и којима ће моћи да задовоље изражену потребу за покретом и кретањем, а превасходно да задовољи потребе и интересовања деце за свет слова и штампану реч. Другачије је конципиран него преглед азбуке или класични буквар, и садржи различите информације, приче и песме за децу, басне, песме за певање, као и народне умотворине (загонетке, пословице, бројалице, брзалице…), које имају велику васпитно-образовну вредност за децу. Осим тога, садржи и ребусе, традиционалне игре, игре без граница и слично.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.32 MB]

Слова, речи и реченице путују лавиринтом

Треће поглавље замишљено је као необично мотивационо средство за подстицање когнитивног развоја и говорног стваралаштва код деце, али и као рекапитулација садржаја из Приручника.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [130.79 KB]

Проф. др Иван Ивић о приручнику

Овај практични приручник бави се односом предшколске деце и света штампаног и писаног говора. Савремено дете окружено је тим светом и спонтано се налази у сталној интеракцији с њим. У таквој ситуацији постоје тенденције да се форсира рано и наметнуто описмењавање деце. За разлику од тог приступа, Мара Шаин, ауторка овог приручника, у пуној мери придржава се основних начела предшколског васпитања: подржава спонтано интересовање деце за штампани и писани говор, нуди им обиље разноврсних активности и игара гласовима, словима, речима, реченицама, писаним налозима и исказима, те сваком појединачном детету препушта да помоћу таквих активности постепено улази у тај за њега нови свет.