Одгајите дете које више воли књигу од телевизије у пет корака

Деца данас читају мање него икад, а време радије проводе гледајући цртаће и емисије на ТВ-у или играјући игрице на телефону или таблету. Није зато ништа необично видети трогодишње дете како вешто “листа” странице на паметном телефону, али зато прилично грубо окреће странице сликовнице а пертле никад није ни покушало да веже.

Како у свету технологије одгојити дете које више воли књигу од свега осталог што му се нуди? Ако му читате му редовито, већ сте на добром путу. Читајте што год желите, саветују стручњаци, чак је боље читати и нешто што занима родитеља, на пример о спорту или моди, него не читати ништа јер и то проширује дечји вокабулар и мења њихов мозак.

Никада није прерано да почнете да читате деци

Ово ћете сигурно чути на једном од састанака у вртићу или основној школи, но можете то предухитрити и почети да примењујете од најраније доби. Од читања створите мали ритуал и навику те читајте детету од 5 до 7 пута недељно. Идеално би било да детету чита што више укућана јер сваки читатељ у причу убаци своју посебност, различито опонаша гласове, па ће деца добити неколико различитих перспектива приче.

Такође, када не читате својој деци, читајте себи – књиге, часописе, новине, нема ништа боље за мале главе од читатељског узора. Учланите децу у библиотеку већ у доби од годину или годину и по дана те их подстичите да сами изаберу које ћете сликовнице позајмити и понети кући.

Не жалите се ако исту књигу морате прочитати по стоти пут

Пада вам мрак на очи јер ваше дете већ десету ноћ за редом жели причу о Петру Пану? Издржите, јер дете вас не гњави намерно нити је ограничено. Оно једноставно ужива у истој причи и жели упити сваку реч, а свако ново читање објашњава неки нови детаљ који се потом може повезати са стварима из стварног живота. Читање увек исте приче је у ствари код мале деце читање с разумевањем.

Понекад читајте и нешто што им ви изаберете

Резервишите барем две вечери недељно у којима ћете ипак одложити 500 пута прочитану причу и заменити је неким класиком или причама које сте ви волели у детињству. Но, нека свакако буду прилагођене узрасту детета, јер његова пажња може врло брзо попустити ако нема довољно слика или ако му је тешко да прати радњу. Ипак, ако деца уживају и у ономе што не разумеју, ухватите се “Орлови рано лете”, “Дружбе Пере Квржице” или “Пустоловина Тома Сојера”.

Осмислите активности које ће се надовезати на прочитано

Како читање не би било САМО читање, треба га мало оплеменити. Искористите неке елементе из приче и учините дечји свијет забавнијим. На пример, направите код куће свој вилински прах, цртајте јунаке из приче, испробајте неке експерименте… има пуно могућности за спајање књиге и забаве.

Играјте на сигурно

Ако се бојите да ваше дете не показује довољно интереса за писану реч и сликовнице, заиграјте на сигурну карту. Не експериментишите са сликовницама већ набавите оно што је међу децом најпопуларније, најзабавније и што већина воли. Па иако то можда значи да ћете вртети пет истих сликовница месецима. Ако је дете одушевљено цртићем “Маша и медвјед”, набавите њихове сликовнице, а исто важи и за Пепу или Нодија.

Аутор: Сања Бубало

Извор: djecjaposla.com