Odgajite dete koje više voli knjigu od televizije u pet koraka

Deca danas čitaju manje nego ikad, a vreme radije provode gledajući crtaće i emisije na TV-u ili igrajući igrice na telefonu ili tabletu. Nije zato ništa neobično videti trogodišnje dete kako vešto “lista” stranice na pametnom telefonu, ali zato prilično grubo okreće stranice slikovnice a pertle nikad nije ni pokušalo da veže.

Kako u svetu tehnologije odgojiti dete koje više voli knjigu od svega ostalog što mu se nudi? Ako mu čitate mu redovito, već ste na dobrom putu. Čitajte što god želite, savetuju stručnjaci, čak je bolje čitati i nešto što zanima roditelja, na primer o sportu ili modi, nego ne čitati ništa jer i to proširuje dečji vokabular i menja njihov mozak.

Nikada nije prerano da počnete da čitate deci

Ovo ćete sigurno čuti na jednom od sastanaka u vrtiću ili osnovnoj školi, no možete to preduhitriti i početi da primenjujete od najranije dobi. Od čitanja stvorite mali ritual i naviku te čitajte detetu od 5 do 7 puta nedeljno. Idealno bi bilo da detetu čita što više ukućana jer svaki čitatelj u priču ubaci svoju posebnost, različito oponaša glasove, pa će deca dobiti nekoliko različitih perspektiva priče.

Takođe, kada ne čitate svojoj deci, čitajte sebi – knjige, časopise, novine, nema ništa bolje za male glave od čitateljskog uzora. Učlanite decu u biblioteku već u dobi od godinu ili godinu i po dana te ih podstičite da sami izaberu koje ćete slikovnice pozajmiti i poneti kući.

Ne žalite se ako istu knjigu morate pročitati po stoti put

Pada vam mrak na oči jer vaše dete već desetu noć za redom želi priču o Petru Panu? Izdržite, jer dete vas ne gnjavi namerno niti je ograničeno. Ono jednostavno uživa u istoj priči i želi upiti svaku reč, a svako novo čitanje objašnjava neki novi detalj koji se potom može povezati sa stvarima iz stvarnog života. Čitanje uvek iste priče je u stvari kod male dece čitanje s razumevanjem.

Ponekad čitajte i nešto što im vi izaberete

Rezervišite barem dve večeri nedeljno u kojima ćete ipak odložiti 500 puta pročitanu priču i zameniti je nekim klasikom ili pričama koje ste vi voleli u detinjstvu. No, neka svakako budu prilagođene uzrastu deteta, jer njegova pažnja može vrlo brzo popustiti ako nema dovoljno slika ili ako mu je teško da prati radnju. Ipak, ako deca uživaju i u onome što ne razumeju, uhvatite se “Orlovi rano lete”, “Družbe Pere Kvržice” ili “Pustolovina Toma Sojera”.

Osmislite aktivnosti koje će se nadovezati na pročitano

Kako čitanje ne bi bilo SAMO čitanje, treba ga malo oplemeniti. Iskoristite neke elemente iz priče i učinite dečji svijet zabavnijim. Na primer, napravite kod kuće svoj vilinski prah, crtajte junake iz priče, isprobajte neke eksperimente… ima puno mogućnosti za spajanje knjige i zabave.

Igrajte na sigurno

Ako se bojite da vaše dete ne pokazuje dovoljno interesa za pisanu reč i slikovnice, zaigrajte na sigurnu kartu. Ne eksperimentišite sa slikovnicama već nabavite ono što je među decom najpopularnije, najzabavnije i što većina voli. Pa iako to možda znači da ćete vrteti pet istih slikovnica mesecima. Ako je dete oduševljeno crtićem “Maša i medvjed”, nabavite njihove slikovnice, a isto važi i za Pepu ili Nodija.

Autor: Sanja Bubalo

Izvor: djecjaposla.com