Одгајите паметно, културно и способно дете: Овако Јевреји васпитавају децу!

Нема родитеља који не сања да његово дете буде паметно, фино, културно, способно… Једном речју, генијално.
Ипак, упркос многим приручницима и саветима, и даље не постоји чаробна формула за васпитавање оваквог детета. Али, неки су изузетно близу томе!

Јеврејке се не обраћају родитељским форумима и психолошким текстовима, а њихова деца су већином мали генијалци!
Ово је њихових 10 кључних правила васпитања:
1. Наградите самосталност
Просечни родитељи убеђени су да деца могу да успеју у животу ако верују да могу све. У јеврејским породицама, сасвим је уобичајено да видите једногодишње дете како само једе шницлу. То је зато што Јевреји дозвољавају деци да све раде сами, чим физички постану способни за то.
2. Све је тешко, док не постане лако
Да би постали независни, деца треба да буду усмерена ка новим знањима. Ако дете отпочне неки хоби, родитељи треба да га подрже и охрабре. Ако нешто не иде, Јевреји својој деци кажу да је сваки почетак тежак, а не да су за то мали или да нису способни.
3. Поверење је најбоља награда
Треба ли наградити овакве напоре? Да, али не слаткишима! У јеврејским породицама, дете бива награђено поверењем. Ако му је задатак поверен са великим поверењем, оно ће се потрудити и на крају урадити како треба.
4. Није све у изгледу
Kада би европске мајке виделе како јеврејска деца изгледају током шетње, полуделе би. Она су често испрљана блатом, прсти су им лепљиви, колена пуна прашине, а дугмићи на одећи недостају… Јевреји мисле да је за дечји лични развој бескорисно да им намећу да увек имају чисту одећу на себи, и тако их, између осталог, уче и да није све у изгледу и лепоти.
5. Прихватање неуредности
Јеврејска деца су често окружена хаосом, што њиховим родитељима не смета. Они разумеју – ако је дете неуредно, кад они скупе све ствари, дете ће их опет разбацати. Уместо да звоцају око несређених соба, Јевреји им допуштају да живе онако како је њима удобно, али им објашњавају зашто је уредност важна.
6. Сва енергија се потроши
Родитељи се често осећају исцрпљено само кад погледају како се деца Јевреја понашају. Цео дан проводе трчећи около, али нико им не добацује “Не пењи се тамо”, “Не дирај то” или “Смири се”. Родитељи ове енергичне деце сматрају да је важно да деца избаце накупљену енергију из себе, нарочито док су мали. Тако ће кад одрасту имати више самопоуздања и биће упорнији у својим циљевима.
7. Мудра слобода
Јеврејској деци је заиста допуштено много ствари. На пример, цртање по зиду у кући сматрају знаком да је дете надарено за сликање. Ипак, постоји граница коју не смеју да пређу, а то је непоштовање породице. За то су казне заиста строге.
8. Тата је главни, али и мама
Поштовање према родитељима усађује се од најранијих дана. Свако дете у јеврејској породици зна да су родитељи главни, а оно што они раде је од мањег значаја. Али, баш због тога они никад не зависе од родитеља и не траже да нешто обаве уместо њих, већ све раде сами.
9. Дечја самоконтрола
У јеврејским породицама деца се не кажњавају тако што им се нешто одузима. Напротив, код њих постоје правила одређених бенефита за исправне поступке. Дете не учи кроз казне и рестрикције, већ учи како да исправи своје понашање за сопствено добро.
10. Ништа не пролази неопажено
Модерни психолози саветују да не хвалите дете за сваку шкработину коју нацрта. Јевреји су убеђени да свако достигнуће треба да се награде. Kада мајци Јеврејки дете донесе салвету са жврљотинама, она ће већ пронаћи неки облиук и поносно показати остатку породице као ремек дело.
Извор: stil.kurur.rs