Svaka majka kao mala je obećala sebi i svojoj majci da deci neće izgovarati ove rečenice

6 jula, 2018

 
Svaka majka kao mala je obećala sebi i svojoj majci da deci neće izgovarati ove rečenice:

1. “Zato što sam ja tako rekla”
Obratite pažnju na kraj ove izjave-označava završenu radnju. Ova “izjava” bi trebalo da potpuno odgovori na dečije pitanje i da ga ostavi bez dodatnih podpitanja.
Neke majke pokušavaju da iskreno odgovaraju deci na pitanja, međutim kada se broj pitanja uveća do iznemoglosti odgovor “Zato što ja tako kažem” završava svaku diskusiju.
2. “Postoje deca u Africi koja gladuju i koja bi bila srećna da pojedu to”
Kada smo prvi put čuli ovu rečenicu verujem da smo sebi rekli da je nikada nećemo ponoviti našoj deci, jer saznanje o nečijoj nesreći nije nešto što će vam popraviti apetit.
Međutim ukoliko vaše dete počne da se igra hranom ili biva razmaženo, postoji velika verovatnoća da će vam se jednom oteti baš ova rečenica. Kada ste roditelj budite spremni i da dobijete odgovor od vašeg mališana, nešto poput: “Daj onda njima moju hranu”.
3. “Ponaša se loše prema tebi zato što je ljubomoran na tebe”
Ova izjava ide zajedno sa izjavom “Ignoriše te zato što mu/joj se dopadaš”.
Nijedan roditelj ne uživa ukoliko vidi da neko ne poštuje ili se šali na račun njegovog deteta. Odmah se budi zaštitnički instinkt, i da dodamo, ove izjave nisu rezervisane samo za majke već i za mnoge očeve.
4. “Imam oči i na potiljku”
Zanimljivo je koliko majke poznaju svoju decu, koliko skoro pa mogu da predosete njihove sledeće akcije i šta će uraditi.
Naravno, kada se vozite, retrovizor će vam dosta pomoći da pravdate svoje “oči na potiljku” i sprečite malene nestašluke koje je vaše dete nameračilo da napravi.
5. “Znači ako tvoji drugovi skoče sa mosta, i ti ćeš?”
Svaki roditelj želi da njihovo dete bude lider, da bude samostalno i da donosi pametne odluke.
Kada čujete da vas vaše dete pita za dozvolu tako što vas prvo informiše kako sva druga deca smeju da ostaju budna do kasno i da igraju igrice za koje vi smatrate da su nasilne, nije čudo ako vam se omakne rečenica: “Ako svi tvoji drugovi skoče sa mosta i ti ćeš?”.
Ponekad upali, ponekad ne, ali uvek imajte još neki argument koji će vam poslužiti kao kec u rukavu.
6. “Život nije fer”
Ovo je rečenica koju roditelji često izgovaraju, jer da se razumemo, život nije uvek fer.
Roditelji su je naučili kroz godine iza sebe i iskustvo.
Nije fer kada dete koje je manje učilo dobije bolju ocenu, nije fer kada se neka deca muče više od druge… Ovo je teška lekcija koju svaki roditelj pokušava da nauči svoje dete ali dok ne oseti na svojoj koži neke situacije, dete neće moći da to i nauči.
7. “Pojedi svoje povrće. Ne zanima me da li ga voliš, zdravo je!”
Zanimljivo je šta će sve majke probati kako bi naterale decu da jedu povrće. Skrivaju ga u sosevima, pastama, neke daju poslastice kao nagradu ukoliko pojedu povrće, i još mnogo štošta.
Zanimljivo je i da istu rečenicu dosta roditelja koristi kada su u pitanju i druge stvari poput povrćnih šejkova, vakcina, odlaska kod zubara…
8. “Budi pažljiv, nemoj da se povrediš”
Ova izjava je “ugrađena” u rečnik svake majke. Konstantno podsećamo decu da se čuvaju, budu oprezna i neretko se može desiti da ih ugušimo svojoj zabrinutošću.
Moramo napomenuti da postoje i deca koja se iznerviraju kada čuju ovu rečenicu jer smatraju da ih roditelji ne uzimaju za ozbiljno i ne shvataju da su odgovorniji nego što roditelji to misle.
9. “Treba li da razgovaramo o nečemu?” ili “Imaš li nešto da mi kažeš?”
Kada majka postavi detetu ovo pitanje svima je jasno da do razgovora ovde neće doći.
Ovo je upozorenje da je bolje da sami priznaju eventualni nestašluk ili da se spreme na monolog jedne majke koja im objašnjava zašto je nešto što su uradili pogrešno.
10. “Jednog dana ćeš mi zahvaliti”
Ova rečenica je ujedno i vrsta nekog samoopravdanja za svaku majku.
Nije zabavno kada stalno morate da terate dete na nešto, bila to zdrava ishrana, odlazak na trening, vežbanje instrumenta ili stvaranje navike za učenjem…
Navaljivanje i opominjanje ume da bude naporno i za dete ali i za majku, stoga se mame neretko posluže ovom rečenicom koja će se jednog dana zaista i ispuniti.
Izvor: yumama.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama