Одвикавање од пелена је заправо веома једноставно, потребно је да се испуни само један важан услов

Ако дете испуњава овај један услов, успешно и лако ће се одвићи од пелена

Одвикавање од пелена је заправо веома једноставно, потребно је да се испуни само један важан услов – да је дете потпуно спремно! Када није, за резултат имамо непрекидне борбе са дететом, где нико не побеђује.

Срећом, не постоји разлог да са дететом водимо борбу око одвикавања од пелена. Када боље сагледате, то је један природан процес. Дете се „извлачи” из пелена и прелази на ношу, те на wц шољу. Дакле, прво и основно правило је – сачекајте са ношом да дете буде спремно. Уопште није важно када ће савладати нову вештину. Пре или касније сви науче да користе wц шољу. Будите ентузијастични, али не дозволите себи да форсирате. Све долази у своје време! Пустите дете да води својим понашањем.

Како подржати дете да успешно скине пелене у свом ритму

Шта ТРЕБА да радите док се дете навикава на ношу:

Запамтите – деца уче на примеру. Причајте детету шта ви радите у купатилу. Дозволите ћеркама да прате маме у купатило, а дечацима да прате тате. Такође, деца много лакше уче уз другу децу. Те ако имате млађе рођаке и другаре који су вољни да са њима ваше дете иде у купатило, искористите ту прилику.

Ноша на дохват руке. Није лоше бити обезбеђен ношама тако што ћете их имати у сваком купатилу (ако их имате више) или у свакој просторији како би дете могло да вежба.

Нека ноша постане рутина. У почетку ће вашем детету, свакако, бити потребна ваша помоћ у препознавању потребе када му се пишки а када каки. Када приметите да се дете узврпољило подсетите га да седне на ношу.

Упознавање са ношом може да почне са седењем на њој у одећи, питајте дете када жели да седне на ношу без одеће. Некад ће рећи да, а врло често ће рећи не. Не стресирајте се око тога. Читајте му приче о одласку у wc, често га „посадите” на ношу док гледа цртани. Једно морате да разумете да су мала деца поваздан заузета истраживањем, зато их треба анимирати да седну на ношу.

Препознајте знаке када се детету каки. Постаће тихо или ће се можда угурати у ћошак. Људи просто желе приватност када дође до радње број два. Подсетите дете да је купатило право и одлично место да се каки. Вероватно ће бити потребно време да се ослободи и само каже да му се каки. Кључ је у томе да му дате то време. Можда ће доћи и до тога да прво каки у wc-у али у пелену, и то је у реду. То је један корак напред.

Славите успешно седење на ноши. Сваки пут када дете пишки или каки у ношу, аплаудирајте, вичите браво, направите параду кроз кућу, славите те малене кораке. Такође, постарајте се да не уносите детету нервозу уколико очигледно није спремно за ношу. Немојте му стварати осећај да није добро уколико не обави нужду када и где сте ви намерили. Само без притиска. Додуше, то важи за све ствари током одрастања – аплаудирајте сваком напретку, али не уносите нервозу уколико нешто не иде баш из прве руке.

Купите дечију wc даску. Има деце којој много више одговара wц деска од ноше. Нека деца се боје да не упадну у wц шољу, док другој ноша уноси бојазан да ће им се гуза заглавити. Ви се обезбедите за сваки случај, јер никад не знате шта ће вашем детету одговарати, а опет, то неће бити узалудно бачен новац јер ће ношу у једном моменту прерасти. Када купујете даску, одаберите неку која се детету свиђа. Имате даске са омиљеним јунацима, чак и музичке. Ако сматрате да вашем детету треба додатна занимација када иде на wc шољу онда то може бити права ствар.

Време за ношу треба да буде исто из дана у дан. На ношу треба да се иде, одмах ујутру, затим после доручка, пре ужине, пре и после ручка, све док им одлазак у wц не пређе у навику. Не мора чак ништа ни да уради, али треба да прихвати да је то време када седи на ноши или wc шољи, време за то. Да бисте дали пример, можете да све то да радите заједно у почетку (ви на праву wц шољу а дете на ношу у купатилу) док дете не почне само да тражи своје време за тоалет.

Помозите детету да превазиђе страх од ноше. Ако приметите да вашем детету ноша уноси анксиозност и страх, постарајте се да ношу спомињете у позитивном, забавном смислу. Направите од тога игру, смејте се, певајте песмице. Све ће то помоћи да дететов страх нестане.

Обратите пажњу на затвор. Многа деца, поготово она која избегавају храну богату влакнима, су склона тврдој столици или затвору. Такво искуство их плаши јер уме да буде болно, па избегавају да каке или одлажу ту радњу. Што је више одлажу, прави се већи проблем. Затвор није ни мало наивна ствар јер може да доведе до разних компликација. Неке од њих су притисак на бешику, те ненамерно и неконтролисано мокрење. Посаветујте се обавезно са лекаром уколико приметите да дете пати од затвора или одлаже одлазак у wc.

Шта НЕ ТРЕБА да радите док се дете навикава на ношу:

Не почињите одвикавање од пелена уз притисак. Сачекајте да се ваш распоред рашчисти да бисте могли без притиска да се посветите одвикавању од пелена. Иако неки вртићи захтевају да дете не носи пелену, та врста притиска је само контрапродуктивна.

Не пожурујте дете. За почетак, довољно је да охрабрите дете да седне у одећи на ношу. Тако се код детета прави мишићна меморија покрета седања и устајања са ноше. Прославите сваки дететов покрет. Постарајте се да поред ноше, детету на дохват руке буде гомилица књига. Важно је само да не форсирате и да не терате дете да седи на ноши на силу када хоће да устане, само пустите да све иде својим током.

Не брините ако се детету омакне. Немојте се разочарати, нити реаговати погрдно ако се детету омакне па се упишки на тепих. Уверите га у то да се то свима се дешава, да има прилике да покуша поново и да ће успети. Такав оптимистичан став много значи детету. Незгоде су просто део пута ка циљу, оне не значе да си неуспешан или да нећеш успети.

Будите ентузијастични, али никада не форсирајте. Будите расположени да помогнете детету и да охрабрите сваки његов покушај, али га никада немојте критиковати или омаловажавати ако му не успе.

На доњи веш пређите тек када је дете спремно. Направите то тако да изгледа да је прелазак на доњи веш дететова идеја.

Запамтите, за учење треба времена. Постарајте се да будете ту као подршка.

Најважније од свега јесте да дете треба и мора да буде спремно како би све ишло природно и како треба. Када је дете спремно, не идете против природних процеса, нити оптерећујете дете. Дете је слободно и прати своје тело.

Извор: Најбољамаманасвету