Олег Корењ, дечји неуролог упозорио: 5 година гледам како сами стварате аутизам код деце!

21 августа, 2021

Већ пет година се по правилу сусрећем са истим проблемом – децом која у просеку са три године практично не говоре.

Одавно већ намеравам да поделим с вама своја запажања о могућим последицама интензивног коришћења у најранијем узрасту разних уређаја с екранима: телевизора, компјутера, таблета, смартфона. Одмах да се оградим и кажем да овде износим само своја запажања на основу искуства. Може се то разумети као застрашивање из незнања – и то сам имао прилике да чујем. Ипак, чини ми се да се све уклапа и полако долази на своје место…

Посао ми налаже да се свакодневно сусрећем са децом са мањим или већим сметњама у развоју. Већ пет година се по правилу сусрећем са истим проблемом – децом која у просеку са три године практично не говоре. Понашање те деце слично је понашању деце с аутизмом. Заједничко им је то што су им, када су имала око годину дана, дати смартфони односно таблети. Та деца практично све слободно време проводе с тим уређајима, буквално живе у њима. Од тога страда фацијална експресија (мимика лица), усмеравање погледа (контакт очима), и емотивна сфера. Покушај да од детета узмете уређај, код њега изазива крајње негодовање и агресију. Говор се по правилу није развио или је рудиментаран. Комуникација с околином, с реалним светом очигледно је лоша… Знајући колико је лако помешати узрок и последицу, не искључујем да су нека од те деце начелно аутистична, а да је преокупација геџетима једноставно једна од варијанти стереотипног понашања… Ипак, следи једна од кратких прича.

Девојчица, 1 година и 3 месеца, живи у Њујорку. Пажњу је привукло то што се не одазива и не реагује на вербалне захтеве. Нема развијену адекватну мимику и гестикулацију. Неколико месеци раније није било тако лоше. Дете је тапшало, махало па-па. Специјалисти су посумњали на поремећај из аутистичног спектра… Добио сам велики број видео-снимака с епизодама из живота детета. Све је почело око 7-8. месеца када је дете почело да једе у столици за храњење, испред укљученог телевизора. Идемо даље: са годину дана, девојчица је практично све слободно време проводила испред некаквог екрана. Родитељи су послушали мој савет и све геџете су склонили од детета. Очекивано, првих дана приметили су код девојчице раздражљивост, хистеричност и агресивност, било ју је тешко нахранити. Али… вратили су се контакт очима и показивање руком! Кренули су на терапију. Разумем дакако колебљивост и субјективност процене дате на даљину… Но свеједно не престајем да се питам: да ли је могуће да се у „спектру“ наиђе на ситуације с механизмом који би се могао окарактерисати као „псеудоаутизам“?

Аутор: Олег Корењ, дечји неуролог из Новосибирска

Одабрала и превела: Весна Смиљанић Рангелов

Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Олег Корењ, дечји неуролог упозорио: 5 година гледам како сами стварате аутизам код деце!

  1. jovanka jankovic каже:

    Nas klinac je prvi razred. Nakon oko 2 do 3 meseca od polaska u skolu imali smo roditeljski sastanak. Uciteljica nam je iznela svoja zapazanja koja su bila pozitivna, ali je primetila veoma cudnu pojavu, a to je da joj se deca ne odazivaju ukoliko im se obrati imenom. Uciteljica ima 23 godine iskustva I nije znala o cemu se radi. Morala je dodje od deteta ga potapse po ramenu da bi dete odreagovalo. Smatra da su deca lepo vaspitana, pa nije shvatala o cemu se radi. Posavetovala se sa koleginicama I psihologom. I zakljucak je bio, da deca nove generacije ne reguju ukoliko im se informacija ne servira vizuelno. Ovaj clanak samo dokazuje da se isti problem javlja, samo jos u ranijem razvojnom periodu dece. Veoma zabrinjavajuce!!

  2. Dragoljub каже:

    Bilo bi veoma korisno pokrenuti priču oko ovoga, jer stvari odlaze van kontrole. Sticajem okolnosti imam kontakte sa defektološkim ustanovama gde primećuju nagli porast poremećaja koji imaju veze sa ovim o čemu članak govori. Ne treba biti previše pametan pa razumeti koliko može biti štetno sputati detetov razvoj hipnozom mobilnim uređajima non-stop crtaćima. Roditelji nažalost nisu svesni i ne razmišljaju, a kad shvate kasno je. Molim vas pokrenite peticiju ili bilo kakvu akciju da se ljudi informišu na vreme.
    I još nešto.
    Moja deca će uskoro u školu i ja bih bio veoma srećan da se i na nivou škole zabrani upotreba smartphone uređaja. Devojčice peti razred gledaju nekog MC Stojana seljačinu kako radi livestream iz svog kreveta. Video svojim očima, malo je nedostajalo da povratim.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама