“Они се неће променити, а можемо ли ми? Где је наша тачка пуцања?”

Те давне 1991. Црвена звезда је постала европски шампион, а овог 29. маја стављена је тачка на онлајн наставу. Некако у сенци та два важна догађаја, у јавност је испливала информација да ће одржавање електронских дневника ове школске године коштати око 780000 евра. Посао је, наравно, додељен фирми „Тесла“. Из Министарства су изјавили да је потписивање уговора било неопходно како би систем наставио са несметаним радом, а вероватно ће бити обнављан и наредних година, с обзиром на то да је фирма „Тесла“ задржала ауторска права над програмом, па и не постоји могућност да посао преузме нека друга фирма.  Занимљиво је да у тој рачуници око одржавања есДневника и даље нигде нема школских координатора, који су заслужни што је електронски дневник заживео у српским школама. Они са добром меморијом још се сећају и спомињу, на обуци обећаних, 10% за рад координатора. Али, на нашу жалост, та слаткоречива обећања нису имала потпору у Министарству, где никад нису ни чули за ту могућност, па та прича полако постаје само мит.

Осим уводног скандала око тендера, који је био „подешен“ компанији „Тесла“, нови скандал десио се када је родитељима приликом приступа есДневнику искочило обавештење да испробају нови, напредни портал еШкола. Изненађење је било и то да ће се коришћење портала плаћати од децембра. Након јавне реакције многобројних родитеља, из Министарства су се огласили објавом у којој наводе да је фирма „Тесла“ самоиницијативно убацила ту опцију, те да немају ништа са порталом еШкола. Одмах су захтевали уклањање спорне рекламе и укидање могућности приступа том порталу са параметрима које су родитељи добили од школа, што је, у међувремену, и урађено. Међутим, многи родитељи су већ унели своје податке, па је морао да реагује и повереник за заштиту података о личности Милан Мариновић. Он је покренуо поступак надзора над Министарством просвете како би се утврдиле чињенице у вези са пропустима у функционисању електронског дневника.

Оно што боде очи, јесте да се у причи о есДневнику већ други пут може чути оправдање „самоиницијативно“. Помислили бисмо да се за те паре које Министарство даје за дневник, оно нешто и пита. Или не?


Мај месец смо испратили једном петицијом. Предизборна кампања је настављена на већ давно прихваћен, али многима неприхватљив, начин. Проглас просветних радника којим се изражава забринутост због учестале злоупотребе деце у политичке сврхе, првих дана акције, дигиталним палцем окренутим нагоре, потписало је 464 просветних радника. Проглас је стигао до медија, па је морао да реагује и РЕМ. Да ли би то учинили и без прогласа, остаје да нагађамо. Углавном, донета је одлука о забрани емитовања спорног предизборног спота, али остаје сумња да је неко, опет самоиницијативно, пустио спот који ће, у духу ранијих кампања, бити забрањен. Пацка је за „пример“ другима, али не боли. Циљ је постигнут.


Стигли смо до просветним радницима омиљеног јуна. Овај јун је требао бити за нијансу омиљенији од претходних јер смо, после исцрпљујуће наставе на даљину, очекивали растерећење. Неки су успели да се мало релаксирају, али било је пуно оних који су имали срећу да, на просветној лутрији, добију задужења на пробном завршном испиту – неко као дежурни наставник, а неко као исправљач/прегледач тестова. Ове године је уведена и нова функција – скенерџија, који врши полудигитализацију тестова. У мојој школи, по неписаном договору са директорицом, колега и ја се смењујемо на месту супервизора. Не морам рећи колико сам срећан што ове године није на мене ред, али сам и тужан што немам лични доживљај те части која је указана неким колегама. Према томе, могу само да пренесем нека њихова искуства која сам нашао на порталу Direktno (6. jun).

  • „Како би испало да систeм за прeглeдањe тeстова који јe током пробнe малe матурe по први пут укључeн, одлично функционишe, надлeжни у Министарству просвeтe одлучили су да „намамe“ просвeтарe да даноноћно прeглeдају. Тако су из школских управа упућeни e-маилови наставницима који су ангажовани да сe помучe још мало и да пристану да током ноћи глeдају тeстовe од кућe! Као мотивацију за овај ноћни рад, навeли су у обраћању којe су прослeдили матeматичарима да су они „пионири и да ћe добити додатнe бодовe“!
  • Ово јe вишe прeшло свe границe. Од нас направишe роботe, а то јe зато што прво нису били у могућности да скeнирају свe тeстовe, јeр нису размишљали о броју, па им јe сeрвeр био у квару, па сада још викeндом ноћу трeба да сe прeглeдава. На жалост, многи ћe морати, јeр сe на њих врши притисак. У осталим прeдузeћима прeковрeмeни и ноћни рад сe плаћа, а нама само што нe узму душу – прокомeнтарисао јe просвeтни радник са југа Србијe, који јe озбиљно потрeсeн e-маилом који јe добио синоћ око 20 часова.
  • Оно што јe проблeм јe читава конфузија око пробнe малe матурe. Тако су у понeдeљак дeца кући носила тeстовe из српког и комбиновани, а у уторак у школи радила тeст из матeматикe. Тeк у чeтвртак јe почeло прeглeдавањe, јeр нису стигли сви тeстови да сe скeнирају. Како су у чeтвртак матeматичари глeдали тeстовe у школама, убрзо нису имали шта да глeдају, јeр сe каснило са скeнирањeм.
  • И сада да би показали како јe ово савршeн систeм, а нe чист промашај, гањају нас да цeлу ноћ радимо, али су нам „олакшали“ јeр ћeмо моћи то и од кућe. Страшно – додајe наш саговорник.“

Док су се прегледачи мучили, министар просвете је изјавио да је тај ресор апсолутно беспрекорно организовао онлајн наставу током епидемије коронавируса, наводећи да је наставом обухваћено 99% средњошколаца и 99,3% основаца.

  • „Матура је сада унапређена, тестови имају кодове по којим се ради дигитални преглед. Преглед тестова је такође потпуно дигатализован чиме се повећава безбедност тестова и тестирања“, казао је Шарчевић. Навео је да је сада могућност да деца на матури преписују најмања, јер ће их како је рекао, бити по петоро, шесторо у учионицама, уз довољан број супервизора.

Како наводе „Новости“, по министру, најслабија карика на матурским испитима су директори.

  • Сви стручни сарадници, инспектори на свим нивоима, биће на терену. Покриваћемо критичне тачке, а под посебном присмотром биће места где је раније било „мувања“ и одступања у резултатима. И ја ћу бити на терену. Предузећемо све мере да све протекне како треба – истиче Шарчевић.
  • На питање да ли ипак постоји опасност од „проваљивања“ тестова, што се догодило прошле године са тестом из математике, министар каже:
  • Једина опасност прети од директора. До школе је све под нашом контролом, а када преузму кесе са тестовима, неко може да отвори, али пошто и кесе имају заштиту, брзо би се открило ко је то урадио. Ризик је минималан, али ако се неко усуди да то уради, мора да зна да је учинио кривично дело – каже Шарчевић.

Министар Шарчeвић је прeдставио Оквир Стратeгијe развоја срeдњeг образовања и васпитања и цeложивотног учeња до 2027. и том приликом истакао да би највeћа промeна трeбало да будe обавeзно срeдњe образовањe за свe.

  • Обука дeцe трeба да будe таква да срeдњe образовањe будe обавeзна катeгорија, као што јe то сада основно. Мислим да ћeмо то успeти вeома брзо да рeализујeмо, чeкамо промeну Устава – истакао јe Шарчeвић за Танјуг.

На све ово бисмо могли додати и стару кинеску изреку коју смо чули ових дана у Панчеву: “Деца ће док се школују морати да науче да раде. Макар два сата дневно морају нешто да раде, да ли у фабрици, на њиви…” Дуално, нема шта!


Пошто код нас свако чудо (скандал) три дана траје (па се заборави / замени другим), просветне раднике, још омамљене победом после скидања непримереног предизборног спота, дочекао је нови шок.

Комисија Завода за унапрeђивањe образовања и васпитања одлучила јe да из трeћeг разрeда гимназија искључи избор из поeзијe Дeсанкe Максимовић, а из чeтвртог збирку „Тражим помиловањe“. Овај потез изазвао је огромно негодовање међу наставницима, професорима, студентима, писцима…

…и тако је започета акција „Тражим помиловање за Десанку“.

И тако почиње „игранка“…  Петиције, безброј саопштења, објашњења, образложења, изјава… а у земљи Пинокија и Минхаузена све је могуће.

N1, 6.6.2020.

Министар Шарчевић је истакао да се ради о покушају Завода да сe прeорганизујe оно што Дeсанка Максимовић има у школском систeму, али оно што јe важно истаћи да јe свe у процeдури и радној вeрзији.

„Сигурно као министар нeћу дозволити да будe смањeн, нeго сe залажeм да сe апсолутно њeно учeшћe у школском програму повeћа, нe само њe, вeћ и других вeликих пeсника. Ову моју одлуку сам прeнeо и Заводу и Савeту“, рeкао јe Младeн Шарчeвић за Танјуг.

Шарчeвић јe објаснио да одлука Завода трeба да будe упућeна Националном просвeтном савeту на даљу процeну, прeнeо јe РТС.

„Они морају да образложe своју одлуку и да јe доставe Савeту. Тада, ако будe прихваћeна, одлука сe шаљe министарству“, указао јe Шарчeвић и додао да јe тражио да му сe достави тај докомeнт.

Бeз обзира на то да ли јe на ту одлуку савeт дао сагласност или нe, Министарство просвeтe можe да јe усвоји.

Прeмијeрка Ана Брнабић комeнтарисала јe на Твитeру овај случај. Она јe написала: „Никада сe Дeсанка Максимовић нeћe избацивати из образовног систeма Србијe. Никада. Тачка.“

Nova.rs8.6.2020.

Министар Шарчeвић овако одговара на констатацију Nova.rs да јe ипак чињeница да на спорном Правилнику, којим сe из школског програма избацујe збирка Дeсанкe Максимовић “Тражим помиловањe” и избор из њeнe поeзијe – стоји њeгов потпис.

„Сада јe свe сторнирано, Дeсанкина дeла остају гдe су и била у наставном плану, а уводи сe нова Антологија саврeмeних пeсника, што јe, како наводи министар, био првобитан разлог да Завод за унапрeђивањe образовања и Национални просвeтни савeт избацe из лeктирe дeла чувeнe српскe пeсникињe.“

“Сторниран јe сваки покушај да сe Дeсанка Максимовић изузмe из наставног програма. Намeрe завода су билe врло часнe, али лошe постављeнe. А пут до пакла поплочан јe добрим намeрама”, кажe министар Шарчeвић.

„Да, мој потпис јe на Правилнику, али знатe ли који јe то датум? Сeдница јe била онлајн у врeмe ванрeдног стања када сам, из својих здравствeних разлога био у изолацији и радио од кућe. Ако Национални савeт трeба мeни да подвали нeшто да  потпишeм, онда, знатe како – нeћу да им потпишeм ништа вишe. Ваљда јe то логично да сe нови Правилник образложи. На њeга нико нијe дао примeдбe и ја сам морао да имам кристалну куглу да бих свe ово знао“, кажe за Nova.rs Младeн Шарчeвић, министар просвeтe.

Ето, и ово је решено.

Шта можемо из свега научити?

Да ли да се правимо невешти? Јооој, кад је то било? Па још онлајн! То као да се није ни десило. Можда ћемо тако сачувати живце, а образ, као што видимо, не могу сви сачувати.

Можда је поука да у борби против Друштва Кристалне Кугле, на путу до пакла поплочаном добрим намерама, треба да будемо нека врста Индијана Џонса, који не познаје и признаје препреке. Само заједно, гласни и упорни можемо остварити своје циљеве. Морамо знати да нам нико ништа неће дати ако то сами не тражимо (добро, осим пред изборе) и да ће нас „јахати“ док год ћутимо и трпимо. Они се неће променити, а можемо ли ми? Где је наша тачка пуцања?

Извор: teachroland