Онлајн настава – како изгледа радни дан једне од “ТВ наставница”

4 априла, 2020

Ових дана у инбокс нам је стигла порука од учитељице Биљане Ристић. Каже да је била једна од учитељица које су имале прилику да међу првима држе “ТВ наставу”, а у исто време се суочила са истим изазовом као и сви наставници у Србији – држањем онлајн наставе. Питали смо је да нам исприча своје искуство.

“Изазов држања наставе на даљину сам прихватила са задовољством, а други је био радна обавеза. За ТВ часове емитоване путем РТС канала  у трајању од 30 минута, покушала сам да будем ведра и допадљива, да се држим суштине и циља. Нисам знала да ли ћу у томе успети, али сам могла да претпоставим да ће се моји ученици и познаници обрадовати када ме виде на ТВ екранима. Јесу.” – каже Биљана.

Додаје да са својим ученицима од првог разреда има крајње отворен и искрен однос који се заснива на договарању и заједничком планирању, а тако је и сада, у вандредним околностима. “Прво сам, уз сагласност родитеља, направила вајбер групу са ученицима, а убрзо након тога прешла и на комуникацију преко Гугл учионице. Наш наставни – радни дан почиње тако што један од задужених ученика претходног дана сними вежбе за разбуђивање, пошаље снимак и ми заједно дан почињемо вежбама. Након тога, предлогом оног ко је снимио вежбе, одредимо ко ће снимити за следећи дан.

Наставни дан

ТВ часови почињу у 11: 30 и трају до 13:10. Пре часова сви ученици путем Вајбер групе потврде присуство на часу и на тај начин сам упућена да су присутни, а након часова један од ученика напише шта имају за домаћи задатак и на тај начин имам увид да ли су пратили часове. У 18 часова напишем који ученици у 18 и 30 треба да пошаљу домаћи и до 19 и 30 потврдим тачност задатка или дам сугестију да се оно што није добро урађено исправи. Са ученицима комуницирам и путем веб камере тако што их пропитујем читање и препричавање.

Сваког дана – време за релакс

Време за опуштање имамо сваког дана. Тада са њима разговарам о сасвим обичним темама, питам их како су, да ли су им задаци тешки и дајем им подршку, тако што могу да ми се јаве и затраже помоћ у решавању задатака. Ова активност нам замењује Час одељенског старешине.  Свакодневно имамо и термин за препоруке, тада имају могућност да предложе књигу за читање или неку едукативну емисију за гледање. Постоји и време за дискусију и коментаре.

Имамо и онлајн отворена врата

Свакако у овом новом процесу учења на даљину важну улогу имају родитељи, да би им било лакше у овим новонасталим околностима имамо онлајн Отворена врата. Дакле термин Отворених врата је од 17- 18 часова уторком и тада родитељи и ја преко видео-позива разговарамо и имамо увид у Гугл учионицу уколико су потребна додатна појашњења. Ученици су јако лепо прихватили овај вид учења, сарадљиви су и извршавају своје задатке на време.

Сматрам да сам овим начином комуникације обухватила све што је потребно, а то је ланац ученик – наставник – родитељ КРОЗ ИСКРЕН ОДНОС БАЗИРАН НА ПОДРШЦИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама