Постоји нешто врло важно у вези с професионалним статусом учитеља што морамо ценити

Високи професионални стандарди којих се придржавамо један су од разлога због којих је подучавање препознато као једна од професија којој се највише верује, пише један учитељ.

Током недавног одласка код лекара, нисам могао да не приметим читав низ квалификација јасно приказаних изнад његовог стола. Очигледно, у лекарској професији постоји осећај поноса међу докторима у вези с њиховим професионалним статусом.
Мислим да је поштено рећи да то важи и за многе друге професије, попут правничке или инжењерске. Посетите неког из те професије и засигурно ћете видети дипломе на њиховим зидовима.
Током исте посете лекару синуло ми је да ми као учитељи можда не придајемо довољно важности сопственом професионалном статусу.
Не могу да се сетим да сам икад посетио учионицу и видео диплому учитељског факултета поносно изложену на зиду.
Нисам сигуран зашто је то тако. Можда смо, као учитељи, једноставно скромнији људи који не осјећају потребу да показују своје квалификације?
Можда свој професионални статус узимамо превише здраво за готово? Ту је наравно и очито питање – је ли то уопште важно?
Ја мислим да јесте.
Постоји нешто врло важно у вези с професионалним статусом учитеља што морамо ценити и очувати. То је признање једне каријере која се темељи на значајној обуци и формалним квалификацијама.
Професионални статус такође подразумева да радимо унутар кодекса понашања те да сви имамо етичке обавезе којих се морамо придржавати.
У ретким случајевима када понашање учитеља не задовољава те стандарде, он може бити суспендован или му може бити одузето право да се бави просветом.
Високи професионални стандарди којих се придржавамо један су од разлога због којих је подучавање препознато као једна од професија којој се највише верује.

Подучавање је изузетно тежак посао

Учитељи већ добро знају: добро познавање грађе је најважније, али подучавање је пуно више од пуког познавања грађе.
Учитељи знају да су изградња позитивних односа, разумевање како успешно комуницирати и способност примене педагошке теорије у пракси кључни елементи учитељске улоге.
Подучавање је невероватно сложена и тешка вештина, стога морамо пружити што више подршке и обуке младим учитељима у раним данима њихове каријере.
Већина других професија има неко тело које их препознаје и промовише њихов професионални статус и стога сматрам да би и подучавање требало такође да има нешто попут тога.
Као учитељи, ми морамо наставити да ценимо и бранимо свој професионални статус. Можда је чак и време да ископамо ону прашњаву диплому из ормара и поносно је окачимо над вратима своје учионице.
Извор: tes.com / Школски портал