Postoji nešto vrlo važno u vezi s profesionalnim statusom učitelja što moramo ceniti

7 marta, 2017

Visoki profesionalni standardi kojih se pridržavamo jedan su od razloga zbog kojih je podučavanje prepoznato kao jedna od profesija kojoj se najviše veruje, piše jedan učitelj.

Tokom nedavnog odlaska kod lekara, nisam mogao da ne primetim čitav niz kvalifikacija jasno prikazanih iznad njegovog stola. Očigledno, u lekarskoj profesiji postoji osećaj ponosa među doktorima u vezi s njihovim profesionalnim statusom.
Mislim da je pošteno reći da to važi i za mnoge druge profesije, poput pravničke ili inženjerske. Posetite nekog iz te profesije i zasigurno ćete videti diplome na njihovim zidovima.
Tokom iste posete lekaru sinulo mi je da mi kao učitelji možda ne pridajemo dovoljno važnosti sopstvenom profesionalnom statusu.
Ne mogu da se setim da sam ikad posetio učionicu i video diplomu učiteljskog fakulteta ponosno izloženu na zidu.
Nisam siguran zašto je to tako. Možda smo, kao učitelji, jednostavno skromniji ljudi koji ne osjećaju potrebu da pokazuju svoje kvalifikacije?
Možda svoj profesionalni status uzimamo previše zdravo za gotovo? Tu je naravno i očito pitanje – je li to uopšte važno?
Ja mislim da jeste.
Postoji nešto vrlo važno u vezi s profesionalnim statusom učitelja što moramo ceniti i očuvati. To je priznanje jedne karijere koja se temelji na značajnoj obuci i formalnim kvalifikacijama.
Profesionalni status takođe podrazumeva da radimo unutar kodeksa ponašanja te da svi imamo etičke obaveze kojih se moramo pridržavati.
U retkim slučajevima kada ponašanje učitelja ne zadovoljava te standarde, on može biti suspendovan ili mu može biti oduzeto pravo da se bavi prosvetom.
Visoki profesionalni standardi kojih se pridržavamo jedan su od razloga zbog kojih je podučavanje prepoznato kao jedna od profesija kojoj se najviše veruje.

Podučavanje je izuzetno težak posao

Učitelji već dobro znaju: dobro poznavanje građe je najvažnije, ali podučavanje je puno više od pukog poznavanja građe.
Učitelji znaju da su izgradnja pozitivnih odnosa, razumevanje kako uspešno komunicirati i sposobnost primene pedagoške teorije u praksi ključni elementi učiteljske uloge.
Podučavanje je neverovatno složena i teška veština, stoga moramo pružiti što više podrške i obuke mladim učiteljima u ranim danima njihove karijere.
Većina drugih profesija ima neko telo koje ih prepoznaje i promoviše njihov profesionalni status i stoga smatram da bi i podučavanje trebalo takođe da ima nešto poput toga.
Kao učitelji, mi moramo nastaviti da cenimo i branimo svoj profesionalni status. Možda je čak i vreme da iskopamo onu prašnjavu diplomu iz ormara i ponosno je okačimo nad vratima svoje učionice.
Izvor: tes.com / Školski portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Postoji nešto vrlo važno u vezi s profesionalnim statusom učitelja što moramo ceniti

  1. Milena kaže:

    Sve i da zelim da zakacim diplomu o zid-GDE? Lekari, inzenjeri i ostali pobrojani imaju svoje kancelarije. Koji tacno zid u skoli moze da posluzi kao “moj”?

  2. Jelena kaže:

    Upravo tako! Mnogi drugi ponosno ističu sva svoja priznanja. Setila sam se teksta o lekaru koji je na zidu u ordinaciji imao neku, kako su mnogi mislili, “diplomu” na grčkom. I to je isticao s ponosom. Pacijenti su ga cenili misleći da je i u Grčkoj dobio priznanje. Jednom je u njegovu ordinaciju došao neko ko je pročitao da je dotična “diploma” ustvari pohvalnica koju je dobio jer za vreme dugog boravka u Grčkoj nije napravio nijedan saobraćajni prekršaj.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama