Осам разарајућих грешака које родитељи праве у васпитању деце

Као родитељи за нашу децу прижељкујемо само успех, љубав и срећу. Али некада, то се не оствари управо због – наших грашака. Ако не желите да ваше дете пати од депресије и мањка самопоуздања, немојте правити следећих осам грешака.

1. Игнорисање дететових осећања

Ако је ваше дете тужно, љуто или уплашено, а ви га задиркујете, понижавате и не схватате озбиљно, самим тим му говорите да је оно што осећа погрешно. Ваша деца морају да знају да их ви безусловно волите.

2. Недоследна правила

Ако никада не причате о томе шта тачно очекујете од свог детета, оно неће знати како да се понаша. Ако један дан кажете да је нешто добро, па следећи да је то исто лоше, јако ћете збуните ваше дете.

3. Умањујете вредност другог родитеља

Ако никада пред дететом не показујете љубав или наклоност према свом партнеру, одрашће, а неће знати како треба да изгледа права љубав и осећања. Ако се стално свађате са партнером, створићете код детета осећај напетости и страха.

4. Кажњавате независност

Када кажњавамо дете зато што одраста и стиче сопствено мишљење о стварима, чинимо да се осећају кривима због својих потреба и жеља.

5. Мешате се у везе ваше деце

Ако се мешате у све изборе и односе које имају ваша деца, од оних са професорима до оних са пријатељима, то им говори да мислите да су незрели и неспособни и да не верујете да могу да донесу правилне животне одлуке.

6. Строг и ауторитативан однос

Строг или ауторитативан однос примењују они родитељи који желе брзо и без размишљања да постигну да дете буде послушно и да ради тачно оно што ми сматрамо исправним. Оно што родитељи заборављају јесте да, учећи дете да увек буде послушно ауторитету, од њега праве лак плен предаторима свих врста.

7. Размажено дете – несигурно дете

Научна истраживања су доказала да су сва размажена деца, тј. деца која управљају родитељима, врло несигурна деца. Они су врло сигурни и самоуверени док су мама или тата у близини и док су у познатом окружењу. Чим се одмакну из познате средине и дођу у конфликт са себи равнима, размажена деца се јако лоше сналазе. Сав њихов пркос који показују у познатом окружењу нестаје и на видело узлази врло несигурно створење које се „боји своје сенке“.

8. Недоследност

Ако одлучите нешто да не дозволите детету, немојте мењати мишљење, останите доследни. Ако често мењате одлуке, дете вас неће узети за озбиљно, сваки пут ће покушати да плачем или молбама да измоли промену ваше првобитне одлуке. Али зато, пре него што нешто категорички забраните – добро размислите.