Осам катастрофалних грешака које родитељи праве у васпитању деце

10 фебруара, 2014

Деца су суштина нашег живота. Као родитељи за нашу децу прижељкујемо само успех, љубав и срећу. Али некада, то се не оставри управо због наших грашака као родитеља. Ако 255x160_53808-Untitledне желите да ваше дете пати од депресије, напада беса и ниског самопоуздања, немојте правити следећих пет гешака.

1. Игнорисање дететових осећања
Ако је ваше дете тужно, љуто или уплашено, а ви га задиркујете, понижавате и не схватате озбиљно, самим тим му говорите да је оно што осећа погрешно. Ваша деца морају да знају да их ви безусловно волите.
2. Недоследна правила
Ако никада не причате о томе шта тачно очекујете од свог детета, оно неће знати како да се понаша. Ако један дан кажете да је нешто добро, па следећи да је то исто лоше, јако ћете збуните ваше дете.

Прпочитајте и Како да препознате да ли је ваше дете надарено

3. Умањујете вредност другог родитеља
Ако никада пред дететом не показујете љубав или наклоност према свом партнеру, одрашће, а неће знати како треба да изгледа права љубав и осећања. Ако се стално свађате са партнером, створићете код детета осећај напетости и страха.

4. Кажњавате независност
Када кажњавамо дете зато што одраста и стиче сопствено мишљење о стварима, чинимо да се осећају кривима због својих потреба и жеља.

Прочитајте и Једина исправна реакција када дете удара, гризе, гребе …

5. Мешате се у везе ваше деце
Ако се мешате у све изборе и односе које имају ваша деца, од оних са професорима до оних са пријатељима, то им говори да мислите да су незрели и неспособни и да не верујете да могу да донесу правилне животне одлуке.

6. Строг и ауторитативан однос
Строг или ауторитативан однос примјењују и они родитељи који желе брзо и без размишљања да пости…

Прочитајте и Шта не треба да питате дете када дођете по њега у вртић …

7. Размажено дете – несигурно дете
Научна истраживања су доказала да су сва размажена деца, тј. деца која управљају родитељима, врло несигурна деца. Они су врло сигурни и самоуверени док су мама или тата у близини и док су у познатом окружењу. Чим се макну из познате средине и дођу у конфликт са себи равнима, размажена деца се повлаче и попуштају у захтевима супарника. Сав њихов пркос који показују у познатом окружењу нестаје и на видело узлази врло мало, невино и несигурно створење које се „боји своје сенке“.

8. Не попуштајте
Ако одлушите нешто да не дозволите детету, немојте мењати мишљење, останите доследни. Ако често мењате одлуке, дете вас неће узети за озбиљно, сваки пут ће покушати да плачем или молбама да измоли промену ваше првобитне одлуке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Осам катастрофалних грешака које родитељи праве у васпитању деце"

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама