Osam razarajućih grešaka koje roditelji prave u vaspitanju dece

10 februara, 2014

Kao roditelji za našu decu priželjkujemo samo uspeh, ljubav i sreću. Ali nekada, to se ne ostvari upravo zbog – naših grašaka. Ako ne želite da vaše dete pati od depresije i manjka samopouzdanja, nemojte praviti sledećih osam grešaka.

1. Ignorisanje detetovih osećanja

Ako je vaše dete tužno, ljuto ili uplašeno, a vi ga zadirkujete, ponižavate i ne shvatate ozbiljno, samim tim mu govorite da je ono što oseća pogrešno. Vaša deca moraju da znaju da ih vi bezuslovno volite.

2. Nedosledna pravila

Ako nikada ne pričate o tome šta tačno očekujete od svog deteta, ono neće znati kako da se ponaša. Ako jedan dan kažete da je nešto dobro, pa sledeći da je to isto loše, jako ćete zbunite vaše dete.

3. Umanjujete vrednost drugog roditelja

Ako nikada pred detetom ne pokazujete ljubav ili naklonost prema svom partneru, odrašće, a neće znati kako treba da izgleda prava ljubav i osećanja. Ako se stalno svađate sa partnerom, stvorićete kod deteta osećaj napetosti i straha.

4. Kažnjavate nezavisnost

Kada kažnjavamo dete zato što odrasta i stiče sopstveno mišljenje o stvarima, činimo da se osećaju krivima zbog svojih potreba i želja.

5. Mešate se u veze vaše dece

Ako se mešate u sve izbore i odnose koje imaju vaša deca, od onih sa profesorima do onih sa prijateljima, to im govori da mislite da su nezreli i nesposobni i da ne verujete da mogu da donesu pravilne životne odluke.

6. Strog i autoritativan odnos

Strog ili autoritativan odnos primenjuju oni roditelji koji žele brzo i bez razmišljanja da postignu da dete bude poslušno i da radi tačno ono što mi smatramo ispravnim. Ono što roditelji zaboravljaju jeste da, učeći dete da uvek bude poslušno autoritetu, od njega prave lak plen predatorima svih vrsta.

7. Razmaženo dete – nesigurno dete

Naučna istraživanja su dokazala da su sva razmažena deca, tj. deca koja upravljaju roditeljima, vrlo nesigurna deca. Oni su vrlo sigurni i samouvereni dok su mama ili tata u blizini i dok su u poznatom okruženju. Čim se odmaknu iz poznate sredine i dođu u konflikt sa sebi ravnima, razmažena deca se jako loše snalaze. Sav njihov prkos koji pokazuju u poznatom okruženju nestaje i na videlo uzlazi vrlo nesigurno stvorenje koje se „boji svoje senke“.

8. Nedoslednost

Ako odlučite nešto da ne dozvolite detetu, nemojte menjati mišljenje, ostanite dosledni. Ako često menjate odluke, dete vas neće uzeti za ozbiljno, svaki put će pokušati da plačem ili molbama da izmoli promenu vaše prvobitne odluke. Ali zato, pre nego što nešto kategorički zabranite – dobro razmislite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Osam razarajućih grešaka koje roditelji prave u vaspitanju dece"

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama