Основни савети за дете до 3 године

Основни савети за дете до 3 године:
21329690 - two small boys standing arguing and fighting over who will get to ride a scooter in the skate park
Укључити га у свакодневне кућне активности, као што су брисање прашине, постављање стола, скидање обуће и друге активности за које је дете заинтересовано.

Детету се прво каже шта ће се радити, покаже му се полако и тако да јасно види како се нешто ради (на пример, како се корпица са хлебом носи и ставља на сто) и онда се пусти да то увежбава.

Обезбедити разноврсну средину у којој осим играчака има књига које су прилагођене његовом узрасту, дидактичких играчака или направљених чинија и посуда за ређање, сортирање, пресипање.

Обезбедити стабилну и сталну средину у физичком смислу – предмети стоје на одређеном месту и у погледу одраслих – понашање према детету је стално, без великих осцилација.

Водити дете са собом на различита места како би имало прилику да стекне богато искуство – на пијацу, у продавницу, шетњу парком, шетњу градом.

Пустити дете да хода својим темпом при шетњи, да прави паузе, разгледа око себе. Пустити дете да се пење, трчи, игра у песку, лежи на поду, хода по огради, јер се тиме испуњавају природне физичке потребе.

Када се дете за нешто заинтересује, не прекидати га тако што ћете му предлагати како нешто да ради већ га пустите да само открије и проба.

Пустити дете да самостално одлучи чиме ће се бавити, од расположивих активности и предмета – ако је занимљивије да вади лонце и шерпе и ређа их, значи да има потребу да се тиме бави – не треба спречавати.

Више посматрајте дете, а мање му командујте, критикујте га и објашњавајте му.

Извор: Vrtic Meda