Osobe koje najviše lažemo su – naše majke. A ovo su najčešće muške i ženske laži

„Bele laži” po mišljenju stručnjaka doprinose harmoniji u braku ili romantičnoj vezi. Muškarci lažu dvostruko više od žena i dnevno izgovore u proseku šest laži, glasi najintrigantniji zaključak istraživanja u Velikoj Britaniji. Za razliku od njih, žene to urade tri puta dnevno. Najčešća laž koju izgovaraju predstavnici oba pola je „Nije mi ništa, dobro sam“, a laž koja najfrekventnije silazi sa usana muškaraca glasi „Naravno da nisi debela“. Zlobnici će reći da je većini muškaraca važniji mir u kući nego nekoliko kilograma viška raspoređenih na „nezgodnim“ mestima svoje zgodnije polovine, a rezultati ovog istraživanja svedoče da žene najčešće sakrivaju istinu o svojim šoping izletima.

Naime, većina dama ni u stanju hipnoze ne bi otkrila šta je kupila i koliko je tačno novca potrošila na neki odevni predmet, a najčešća laž koju izgovaraju lepše bračne polovine glasi: „Ne, to nije nova haljina, imam je već godinama“. Najčešće varijacije na temu ove slatke male neistine su: poklonila mi je drugarica, kupila mi je mama, bila je na rasprodaji. I najiskrenija komunikacija između partnera „garnirana“ je „belim lažima“ koje služe da bi se smanjila emotivna tenzija i izbegle nepotrebne svađe i rasprave.

Ako oslušnemo komunikaciju između partnera, shvatićemo da zbog harmonije u braku i muškarac i žena izgovaraju mnoštvo „belih laži” koje bitno ne remete njihov odnos i imaju funkciju sprečavanja ili „peglanja“ nesuglasica. Mudri Duško Radović nas je savetovao: „Ako se plašite odgovora, ne postavljajte pitanja. Nije svako znanje lepše od neznanja“, a pametni partneri znaju da na pitanje „Kako ti se dopadaju moji prijatelji?“ treba odgovoriti „Baš su simpatični“, jer su svesni da oni znaju sve detalje iz bračnog života i da su prva „adresa“ za tužbe i žalbe, pa zbog toga sa njima treba održavati korektne odnose.

Porodica porekla uvek je „minsko polje“ svake partnerske komunikacije i partneri koji ne žele da vode beskonačne rasprave o nezgodnim osobinama svekrve i tašte mudro će konstatovati: „Naravno da mi se dopadaju tvoji roditelji“, a u sebi misliti „hvala Bogu što živimo na suprotnim krajevima grada i što se viđamo samo kada dođu praznici“. S obzirom na to da pojava „novih“ drugara i drugarica u životu partnera uvek budi sumnju na „intimnost“ prijateljstva, većina partnera će nove poznanike predstaviti rečima „To mi je drug(arica) iz osnovne škole“, iako simultani prevod ove izjave obično glasi – to je osoba koju sam upoznao na poslednjem prijemu firme i sa kojom sam vodio veoma prijatan razgovor.

Autori ove studije su došli do zaključka da dom nije jedino mesto gde lažemo. Naime, jedan od deset ispitanika imao je problema na poslu zbog laži, a četiri odsto radnika dobilo je opomenu zato što je bilo uhvaćeno u neistini. Pet odsto ispitanika je otpušteno zbog pokušaja da plasira laž. Ako je verovati rezultatima ovog istraživanja, polovi su postigli ravnotežu u poslovnim lažima, a neistina koja prednjači na top-listi laži koje plasiramo poslovnim partnerima glasi: „Divno je videti vas opet“ i „Izvinite, propustio sam vaš poziv“. Slede laži tipa – saobraćaj je bio užasan, nazvaću vas za nekoliko sekundi, imam tešku prehladu, nisam mogao da isključim alarm na automobilu, pogrešno sam zapisao vaš broj telefona, pao nam je sistem i kasnio je autobus.

Deset muških laži:

 1. Nije mi ništa, dobro sam.
 2. Ne, tvoja zadnjica ne izgleda velika u tome.
 3. Ovo mi je poslednje piće.
 4. Moj telefon nije imao domet.
 5. Istrošila mi se baterija.
 6. Izvini, nisam video da si me zvala.
 7. Upravo sam krenuo.
 8. Nisam mnogo popio.
 9. Nije bilo mnogo skupo.
 10. Zaglavio sam se u saobraćaju.

Deset ženskih laži:

 1. Nije mi ništa, dobro sam.
 2. Ne, ovo nije novo, imam ga već godinama.
 3. Nije bilo mnogo skupo.
 4. Bilo je na rasprodaji.
 5. Upravo sam krenula.
 6. Ne znam gde je, nisam ga ni pipnula.
 7. Nisam mnogo popila.
 8. Imam glavobolju.
 9. Ne, nisam ga bacila.
 10. Izvini, nisam videla da si me zvao.

Muškarci su veći lažovi od žena i osećaju manju krivicu zbog laganja nego pripadnice lepšeg pola, pokazalo je istraživanje čije je rezultate objavio Bi-Bi-Si njuz. Majke su osobe koje ljudi najčešće lažu, navodi se u ovom istraživanju. Dvadeset pet odsto muškaraca lagalo je majku, a isto je učinilo 20 odsto žena. Poređenja radi, samo deset odsto ispitanika reklo je da bi se moglo dogoditi da slažu svog partnera. Što se vrste laži tiče, muškarci najčešće lažu partnerke o piću. Najčešća laž koju muškarci izgovaraju je „Nisam mnogo popio“, a iza nje je „Sve je u redu, dobro sam“. Među deset neistina koje muškarci najčešće izgovaraju su i „Nisam imao signal“ na mobilnom telefonu, „Nije bilo toliko skupo“ i „Na putu sam ka kući“. Tu su i „Zaglavljen sam u saobraćaju“ i „Ne, tvoja zadnjica ne izgleda veliko u tome“.

Što se žena tiče, oni rečenicu „Sve je u redu, dobro sam“ koriste najčešće kako bi sakrile osećanja. „To je upravo ono što sam oduvek želeo/la“ deseta je najčešća laž koju izgovaraju i muškarci i žene, što navodi na zaključak da su pripadnici oba pola nespretni pri kupovini poklona. Među deset najčešćih ženskih laži su i „Ne znam gde je to, nisam to dirala“, „Nije bilo toliko skupo“, „Nisam toliko popila“ i „Boli me glava“ i „Bilo je na rasprodaji”. Muškarci se vole praviti važni ukoliko su u društvu osobe koja im se sviđa. Lažu o tome koliko zarađuju i kakve automobile voze.

Autor: Ljiljana Filipović, porodični psihoterapeut, psihološko savetovalište Filipović