Otac – primer koji svaka devojčica sledi tokom života

Kažu: „Prva prava ljubav svake devojčice je njen otac.“

Za očeve se kaže da će biti primer koji će svaka devojka tražiti tokom svog života, i upravo je on taj koji je može vinuti u visine ili joj iseći krila. Otac je taj koji može pomoći da njegova ćerka postane jaka žena, više nego što bi to mogla bez njegovog uticaja.

 

Da bi se ovo postiglo, dovoljno je da očevi budu svesni sledeća četiri osnovna pravila:

1. Obavljajte kućne poslove

Usisajte kuću, operite pod, izvadite veš iz mašine, promenite pelenu, napravite večeru za celu porodicu. U većini domova obično je žena ta koja se bavi kućnim poslovima, a uz to većina mora i da odlazi na posao, za razliku od muškaraca koji se uglavnom posvećuju samo profesionalnim obavezama. Istina je da često rade više sati i zarađuju više novca, ali odgovornosti kod kuće moraju se podeliti između partnera. Ovo je veoma važno za decu, a posebno za devojčice. Ako ne želite da vam sopstvena ćerka jednog dana bude pod stresom, nervozna i da joj bude potpuno normalno da sav teret kućnih poslova padne na nju, najbolje je da se ponašate kao ravnopravan član domaćinstva.

Ovaj model će i vaša devojčica prihvatiti i kasnije kada odraste i postane će ga svesno tražiti. Slično će biti i sa njenim očekivanjima od budućeg partnera. Kada otac pokaže učešće u porodičnim obavezama, devojčice uzimaju zdravo za gotovo da muškarci treba da pomažu i da to muškarca ne čini manje muškarcem, već naprotiv. Traženjem i pronalaženjem takvog partnera, jednog dana će takva ćerka imati slobodu da se razvija, gradi karijeru, a da pritom ne oseća krivicu.

2. Budite ono što jeste, nemojte se pretvarati

Ponašajte se kao uzor i ne bojte se da izrazite svoje samopouzdanje i ponos. Nije sramota biti drugačiji od svojih prijatelja i ohrabrivati druge da se ponašaju ispravno. Pokažite ćerki da je divna i volite je takvu kakva je. Poštujte njene lične izbore, bez obzira na to da li vam se sviđaju ili ne. Ako se i sami ponašate na takav način, vaša ćerka će imati hrabrosti i snage da živi svoj život i prati svoje snove tokom svog života. Sledite ono što stvarno želite u životu i budite ponosni što vaša kćer ima primer koji treba da sledi. Ovo je put koji svaki otac mora da pokaže svojoj ćerki kako bi jednog dana mogao da ostvari svoje snove.

3. Tretirajte majku svoje dece (i žene uopšte) s poštovanjem

Ovo je bi trebalo da bude lako ako ste u braku sa ženom svoje dece i mnogo teže ako ste razdvojeni. U drugom slučaju, postoji verovatnoća manipulativnog stava, podsticanja negativnih osećaja, pa čak i mržnje prema roditelju koji nedostaje. Međutim, odnos dva roditelja, bilo da žive zajedno ili su razdvojeni, stvara čitavu sliku u devojčicinoj glavi kako muškarac treba da postupa sa ženama uopšte. Ovaj primer će progoniti vašu ćerku tokom celog života. Ako prema majci svoje ćerke postupate s nepoštovanjem ili prezirom, u njoj ćete usaditi uverenje da je takav stav prihvatljiv i shvatiće da je normalno da se nakon nekog vremena i njen partener prema njoj na isti način ponaša.

Kada izgovorite loše stvari o njenoj majci, govorite svojoj ćerki da ne očekuje poštovanje muškaraca u njenom životu.

Dajte svojoj ćerki uzor koji zaista zaslužuje.

4. Recite svojoj kćerki da je lepa i što je još važnije da je pametna i zabavna

Mnogi očevi se plaše da svojim ćerkama daju komplimente, posebno što se tiče njihovih fizičkih kvaliteta, zbog straha da se dete ne usredsredi samo na izgled, kao najvažniji kvalitet. Nažalost, van kuće, devojčice i devojke su često na meti upravo zbog svog izgleda, a ne zbog drugih kvaliteta koje poseduju. Upravo tu je važna uloga oca – on bi svojim porukama trebalo da joj pomogne da shvati značenje lepote, da ona nije ograničena samo na spoljašnju, fizičku lepotu.

Ako devojčica sumnja u svoje kvalitete, rizikuje da nakon nekog vremena, kad odraste, počne očajnički da traži pažnju drugih, što će dovesti do stvaranja brojnih kompleksa. Zato dajte svojoj ćerki do znanja da je lepa kako bi to shvatila, ali dva puta češće joj kažite da je pametna i talentovana.

Očevi moraju pronaći načine da nauče svoje ćerke da veruju da se mogu nositi sa bilo čim, bez obzira na to čime žele da se bave. Njima je potrebno da znaju da ne sumnjate u njih i njihove sposobnosti i da vi verujete su u stanju da se izbore sa bilo kojim izazovom.

Kad očevi pruže bezuslovnu podršku svojim kćerima, one postaju samouverene žene koje prihvataju i naizgled nemoguće izazove. Upravo je to jedinstvena uloga očeva u životu njihovih kćeri.