1. септембар је велики дан – психолог објашњава шта је то деци од родитеља ДАНАС потребно

Свака прекретница у животу за децу је за нас родитеље јако емотиван тренутак. Доноси и стрепњу и радост и толико помешаних емоција.

И дајте себи дозволу да осетите у истом тренутку и понос и да сте мало тужни јер брзо одрастају и срећни јер ће пуно другара срести, можда и најбоље пријатеље.

Игра је деци увек потребна

Иако је ваше дете кренуло у школу и даље ће имати велику потребу за игром. Смањите очекивање да ће брзо схватити шта су тачно обавезе већ уз тренинг и ваше савете дајте им времена да науче.

А ако је дете кренуло у вртић обезбедите му игру након доласка из вртића у којој ће имати простора да скаче, да се голицате, да има слободну игру. У вртићу је потребно да деца поштују правила, код куће им обезбедите неке шашаве игре јер у супротном сами ће осмислити. 🙂

Будите нежни према њиховим емоцијама

Будите спремни да ће можда у наредном периоду бити раздражљивији.

Чак и деца школског узраста која су престала да имају тантруме у овом периоду могу бити преплављени. Имајте разумевања јер је све ово за њих ново. Чак и да иду у 2, 3… разред поново се после два месеца адаптирају.

Што се тиче вртића знам да вам је тешко што дете плаче приликом растанка са вама и нормално је јер је тужно што се раздваја од вас. Направите ваше јутарње ритуале, наруквицу која ће бити уз дете, пољубац маме који ће бити на руци, кул поздрав са татом…

А оно што деца очекују од вас је стрпљење

Док уче, док се навикавају на раздвојеност и на нова очекивања која долазе са школом, док се стварају

И будите нежни, стрпљиви, пуно ствари урадите са децом кроз игру и хумор, а кад је потребно да се уозбиљи ситуација будите доследни.

Нека вам је срећан почетак.

Аутор: психолог Јелена Марушић, Компас васпитања