Отворено писмо Чика Министру од једног седмоипогодишњака

Колумна: Сунђери и креде

Аутор: Борис Јашовић

Чика Младене зовем се Бока Ј. имам седам и по година и ђак сам првак. Мама и тата кажу да ти решаваш разне зезнуте ситуације по школама па сам одлучио да ти напишем писмо и позовем те да и у мојој школи решиш проблем. Знам да то можеш пошто ми је кум Паја причао да си ти моћнији од свих пет моћних ренџера заједно и да без проблема решаваш разне проблеме. Мој проблем је што немам снаге да понесен ђачку торбу до школе. Тешка је триста кила јер за сваки предмет морам да спакујем све уџбенике и радне свеске и све свеске за писање и још огромну перницу као и опрему за физичко и блок 4 и нешто за ужину и флашу воде. Када ми мама или тата ставе торбу на леђа занесем се и паднем и зато ми они носе торбу до улаза у школу али је онда ја вучем од улаза па све до учионице скроз на други спрат. Тата је јуче ишчашио раме због моје торбе па му је лекар наредио да строго мирује седам дана и притегао му је руку неким летвама па сада татина мишица изгледа као сендвич. И другој деци родитељи носају торбе а једна мама је рекла да је то срамота и да није нормално да прваци имају пет часова три пута недељно. И још је рекла да се Влада носи али ја не знам о којем је Влади реч и где да се носи и какве тај Влада има везе са мојом тешком торбом али знам да не могу више да издржим са толиким књигама на леђима.
Чика Младене молим те нареди школама да нама првацима олакшају торбе и да нам уместо књига и свезака поклоне таблете на којима можемо да пишемо и рачунамо. Таблет уопште није тежак и на њему се може играти ФИФА 15. Моја мама каже да сви прваци у Финској добијају таблете од њихове Финске па бисмо и ми могли да их добијемо од наше Србије. Онај чика што лети авионом и што не да авиону да падне доле и који се за све пита рекао је да школе у Србији треба да буду као оне у Финској па му зато пренеси моју таблет идеју. Нема везе што тата ништа не верује том чики из авиона и што чим га види на телевизору каже неком белом голубу да не каки а ја не разумем зашто тај бели голуб не би смео да каки.
Чика Младене да ли је мој тата блесав? Рекао је куму Паји који ради у три школе да се јавно спали на тргу и тако скрене пажњу на дуално образовање које ће на улицу отерати све наставнике општеобразовних предмета. А Паја му је одговорио да од своје професорске плате нема ни за кантицу бензина са којом би се људски полио и да би пре запалио у Шведску него што би летео на небо. Зато те молим да не уводиш дуално образовање за које кум Паја каже да ће се у Србији примити ко банана у Бабушници и због којег би он могао остати без посла а кумићи без играчака и чоколадица.
Чика Младене, много ми се свиђа идеја да се уведу школске униформе. Већ су нам у школи показивали како изгледају али сам помислио да су то мрље од хемијске оловке па нисам заокружио ништа а онда су нам рекли да заокружимо ону која нам се највише свиди и ја сам се разочарао јер није било униформе џедаја из Ратова звезда коју бих одмах заокружио па сам заокружио ону плаву са краватом. Мама је рекла да је то у реду и да ће подићи кредит да би ми купила униформу док ме је тата назвао малим јапијем. Он би више волео да носим униформу какву носе радници у аутомобилској индустрији.
Чика Младене ја не знам шта значе речи јапи и индустрија али ми мама каже да то има везе са предузетничким васпитањем које планираш да уведеш у школе. Ја немам ништа против тога али много волим грађанско васпитање и не би волео да га избациш из школе. Кум Паја предаје грађанско васпитање у средњој школи и каже да је то јако занимљив предмет који не дозвољава деци да постану идиоти али само уколико га не предају идиоти а кум Паја тврди да грађанско предаје ко стигне и да ти то и даље дозвољаваш иако то није добро јер грађанско треба да предају социолози, филозофи, психолози и нико више.
Чика Младене учини да тако буде па ћу ти бацити петака. Учини и то да у првом разреду имамо највише четири часа и да нам торбе буду лагане а не тешке. И оно за таблет. Толико за сада од мене. Ако ми не одговориш на ово моје писмо опет ћу ти писати и опет и опет и опет.

БОКА Ј.

Сад сам се сетио. Ако видиш чика Златибора који командује свим лекарима у Србији реци му да моји мама и тата месецима покушавају да ми преко мог доктора закажу редовни очни преглед на Инстититу за мајку и дете али им доктор стално говори да је то немогућа мисија. Кад су мама и тата раније заказивали контролу није било проблема али од када је чика Златибор наредио да доктори заказују прегледе настао је прави хаос. Тата је био на Институту али су му тамо рекли да је само пети дан у месецу предвиђен за заказивање али да тог дана навали цела Србија да заказује па се заказивање претвори у немогућу мисију и да тата не може да лично заказује као пре јер је власт одлучила да то сада ради мој доктор преко компјутера а он то уопште не може јер му компјутер стално блокира и одбија да закаже преглед. Поздрав

БОКА Ј.