Ова школа отишла је корак даље у онлајн настави

Овај период наставе на даљину Техничко-пољопривредна школа у Сјеници дочекала је спремнија него већина школа у Србији. Они су, наиме, свој систем за онлајн наставу који је функционисао и пре увођења ванредног стања, али је сада стављен у пун погон. Ален Тахировић, професор запослен у овој школи, послао нам је један прилично детаљан текст у ком говори управо о систему који су развили. Ми вам тај текст преносимо у целини, сигурни да ће неком користити као идеја да нешто слично у будућности уради и у својој школи.

Централно место у процесу реализације учења на даљину у нашој школи представља наш веб-сајт www.tpssjenica.com који је прилагођен и мобилној и десктоп верзији. Имали смо у виду чињеницу да су тинејџери углавном приврженији раду на мобилном телефону, док старији за рад преферирају десктоп или лаптоп рачунар. Сајт садржи две платформе – за наставнике и ученике.

Наша школа је постала члан Google for education заједнице 2015. на иницијативу тадашњег професора енглеског језика, а садашњег директора школе. Google for education или Гугл за образовање нуди све своје сервисе бесплатно уз неограничен простор на диску за сваког корисника. Наша цела платформа је развијена уз помоћ Гуглових сервиса, коју смо склопили у целину попут лего коцкица од поменутих сервиса. Оно што краси Гугл сервисе је једноставност у руковању и интуитивност. У томе смо видели шансу за наше ученике и професоре, које је требало у што краћем року обучити и припреми за нови вид наставе са којим се нису раније сусретали.

Држали смо се дидактичких принципа и кренули од најједноставнијих и најлакших решења које смо усавршавали, надограђивали, чинили сложенијим, а уједно бољим. Google for education нуди креирање имејл налога са неограниченим простором на диску. Најпре смо креирали службене имејл адресе за професоре које смо стандардизовали imeprezime@tpssjenica.com нпр. nemanjaobradovic@tpssjenica.com, и то је била прва спона између ученика и професора. Ученику је довољно да зна име и презиме како би контактирао професора у случају да му је потребно додатно појашњење у вези са задатком.

С друге стране, требало је стандардизовати ученичке налоге. То је учињено на начин да се уз име и презиме дода година уписа у школу imeprezimegodinaupisa@tpssjenica.com. На тај начин су наши професори успоставили везу са ученицима.

Колектив броји око 80 наставника различите информатичке обучености и потенцијала. Наш приступ од самог почетка је био минималистички у планирању платформи. Идеја је била да дођемо до једноставног решења које даје једнаке резултате као готове платформе попут Гугл учионице или Socrative и сл. Окосница саме платформе је Гугл упитник.

Прва ствар коју смо морали да осигурамо за обе платформе јесте безбедност података. Кључ за улазак у њих је морала бити јединствена имејл адреса која је додељена сваком професору и ученику. Правили смо видео туторијале на блоговима, помоћу којих смо обучавали и регрутовали и наставнике и ученике да свако у свом корпусу помогне оном који није активирао своју имејл адресу и повезао је са gmail апликацијом на свом мобилном телефону. Веома брзо смо успели у томе.

еТПШзборница

Платформа за наставнике, као и за ученике, израђене су помоћу Google sites онлајн апликације. Њој не могу приступити лица која нису чланови наставног особља школе, а кључ за приступ том кутку је службена имејл адреса коју поседује сваки наставник. Она централизује све алатке које су у првобитној верзији биле раштркане на неколико интернет адреса.

Скриншот десктоп верзије платформе за наставно особље
Календар школских активности

Помоћу Google Calendars апликације креиран је календар школских активности у којима су јасно прецизиране и описане активности које чекaју професоре, односно ученике. Планирана блок настава у одређеним одељењима, планиране радне суботе и све остале школске активности, али и празници и важни датуми. Календар је могуће додати једним кликом на постојећу системску андроид апликацију на телефону, након чега корисник (ученик или професори) добијају благовремено (дан, сат или минут раније) обавештења о предстојећим активностима. Поменуту опцију имају обе платформе.

Дописи или све информације, важна обавештења на једном месту

Веома је битно да колектив школе на једном месту има сва обавештења од школе, као и дописе од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. За креирање ове опције смо искористили Google groups сервис.

еТПШмесинџер

Настава изискује двосмерну комуникацију у реалном времену. Да бисмо то постигли омогућили смо ученицима и професорима коришћење Google chat апликација која је заправо еТПШмесинџер. Корисници могу да бирају приступ конверзацији, путем мобилне апликације или десктоп рачунара преко браузера. Креирали смо собе за свако одељење у школи у којој се налазе ученици, предметни професори, разредни старешина, педагог, психолог и директор. Сваки предмет има свој статус са опцијом “запрати”. У тој конверзацији они могу да постављају питања или да коментаришу, а предметни професор да одговара или даје инструкције. Целу конверзацију прате остали ученици који су запратили тај предмет. Ученици који не слушају предмет (енглески језик, руски језик и сл.) могу да искључе праћење. Након тога не добијају обавештења.

Ученици могу и да пишу о својим проблемима, коментаришу, сугеришу или информишу се о неким питањима која их се тичу. Разредне старешине додају битна обавештења која се тичу целог разреда и директно дају додатна појашњена, а ученици се по потреби укључују у дискусију. еТПШмесинџер интегрише и Google meet за видео конверзацију којој могу да приступе сви у групи кликом на линк ког постави члан групе. На овај начин наставници, а и ученици штите своју приватност и нема потребе за партиципирањем у Whatsapp или Viber групама у којима се откривају мобилни бројеви телефона и нарушава приватност. На еТПШмесинџер приступају са својом имејл адресом.

Недељни план или додавање недељног плана рада

Затим је ту и формулар за додавање недељног наставног плана ког наставници израђују на недељном нивоу.

Писмена провера или заказивање писмене провере

Наставници морају према важећем правилнику заказати ученицима писмену проверу најмање пет дана пре реализације исте осим уколико писмена провера не траје дуже од 15 минута. Испуњавањем овог формулара, обавештење о заказаној писменој провери добијају на школску имејл адресу само ученици одељења у ком је писмена провера планирана.

 

 

еТПШгласник

Још једна корисна опција у комуникацији наставника и ученика. Наставник може послати ученицима одређеног одељења поруку, а уз њу додати фајл до 1 гигабајт. Посебно је корисно када је у питању додатна настава или неко хитно обавештење које наставник треба да достави ученицима.

Просветни гласници

У овом делу платформе, наставници могу у пдф фајлу прелистати и сачувати Просветне гласнике у којима се налазе планови рада за сваки образовни профил, а подељени су на стручне и општеобразовне предмете.

Администрација или сви правилници и прописи на једном месту

За ову опцију смо искористили сервис Google Plus који је доступан само бизнис корисницима и корисницима Google for Education сервиса. Google Plus профил је интегрисан у платформу, а на њему се додају правилници и прописи, који су релевантни за наставнике и њихов рад.

У плану је надограђивање платформе новим алаткама које ће допринети квалитетнијој реализацији наставног процеса у школи.

Поред ових сервиса, наставници у нашој школи користе Google meet за видео конверзацију за седнице и рад са ученицима. У наредном периоду је у плану реализација угледних часова путем поменуте апликације, којој може да се приступи путем браузера или путем андроид апликације на мобилном телефону. За кориснике Google for Education, Google meet може да прими 250 корисника у једној видео конверзацији.

Пример реализације седнице у нашој школи
еТПШкола

Као и еТПШзборница, плаформа за учење на даљину за ученике је креирана помоћу Google meet. Она има 22 е-учионице, колико је и одељења у школи, и свакој е-учионици може да приступи само ученик одељења за који је учионица намењена путем своје школске имејл адресе. Опције су исте за све, али је садржај прилагођен одељењима.

Скриншот десктоп верзије за одељење I1
ТПШ Календар школских активности и празника и еТПШмесинџер (Google chat room)

Као и наставници, тако и ученици имају календар у коме су благовремено планиране активности те су увек и из прве руке информисани о предстојећим догађајима.

Поред календара, ту је инстант месинџер за комуникацију унутар одређеног одељења. У свакој чет соби су, поред ученика, и предметни професори, разредни старешина, педагог, психолог и директор школе. Сваки ученик има могућност да постави питање или коментарише.

Лекције или дигитални наставни садржај

Ученици могу на једном месту пратити лекције које су сортиране по редоследу пристизања на њихов имејл. Такође, ту су сва обавештења од управе школе, као и предметних професора.

Домаћи (еТПШvоx) * Педагог * Психолог

Ученици шаљу своје задатке или питања у вези са наставном јединицом предметном професору кликом на опцију Домаћи док кликом на опцију Педагог ступају у контакт са школском педагогицом од које добијају подршку у учењу, савете за израду матурског рада, а посебни акценат смо ставили на спречавање насиља на интернету према препоруци МПНТР.

Опција Психолог се показала као јако корисна у периоду неизвесности. Ученици могу да добију додатну подршку и савете у домену организације слободног времена, у домену превазилажења различитих криза које се тичу другачијег стила живљења у периоду када се социјални контакти попримили другачији облик.

Да бисмо улили ученицима оптимизма у овим кризним временима, појачали смо педагошки рад. Чак смо пазили на ситне детаље које живот значе.

У инбоксу сваке школске имејл адресу у горењем десном углу се може наћи симпатични ребус за све кориснике.

Направили смо и наше официјелне Вибер стикере, које осим ситуација у којима ученици могу да шаљу шаљиве цртане стикере, а тичу се њихове свакодневице учења на даљину, ту су и стикери са наставницима са својим уобичајеним коментарима на часовима редовне наставе. Идеја је да оживимо све оне дивне тренутке из школске свакодневице, како бисмо дигитални наставни процес емоционализовали.