Ово су неке негативне ситуације које ће утицати на живот вашег детета када одрасте

28 фебруара, 2019

Овако лоше утичете на живот вашег детета

Одговорни родитељи ће учинити све да одгаје срећно и успешно дете, али понекад им то не успе. Грешке у родитељству могу да доведу до тога да деца почну да анализирају догађаје који се дешавају око њих и да створе одређени поглед на свет који ће имати велики утицај на њихову будућност.

Не показујете детету да га волите

За малог човека, његови мама и тата су најважнији људи на целом свету. Шта се дешава када дете не осећа љубав својих родитеља? Њихово самопоуздање много испашта и они почињу да не воле себе. Као резултат тога, неки људи покушавају да се промене уз помоћ пластичне хирургије када одрасту.

За разлику од њих, постоје и они који ће покушати својој деци да пруже сву љубав и превише брину о њима. Ово ће довести до тога да почну превише да контролишу своју децу, која ће такође постати несрећна.

Покушавате да контролишете све

Зашто родитељи треба да граде однос са својом децом без сталне контроле? Родитељи понекад заборављају да су њихова деца одрасла и настављају све да раде за њих. Ова деца не одрастају емоционално и имаће проблема у везама касније.

Она ће наставити да мисле да се цео свет врти око њих. Такође, она неће бити у стању да изграде здраве односе, јер не могу самостално да доносе одлуке и само размишљају о себи, а такав став ће свакако довести до конфликта.

Не охрабрујете дете да само доноси одлуке

Када родитељи доносе одлуке за своју децу, они им не дозвољавају да буду независна. Свако дете би требало да има право на избор (уз подршку и у складу с његовим годинама).

Немогуц́ност доношења одлука чини људе неспособним за решавање проблема и увек ће им требати неко ко ће им помагати. Њима неће бити лако да нађу своје место у овом свету зато што и не знају шта желе.

Стално се свађате пред њима

Ако се родитељи константно расправљају, деца могу да мисле да су она крива. Они не разумеју шта се дешава и мисле да је сва кривица на њима.

Овакви људи обично покушавају да избегну различите сукобе или, напротив, злостављају друге. У будућности, девојке ће несвесно покушавати да покажу мушкарцима да су јаче, а младићи обично понављају понашање својих очева. Поред тога, они често разумеју да је оно што раде лоше и као резултат тога могу да развију проблеме зависности.

Захтевате немогуће

Дете верује одраслима у свом животу, посебно њиховим родитељима, и труди се да учини све што му се каже. Ако не успе, почиње да мисли да је губитник који не заслужује да буде вољен.

Са таквом врстом особе готово је немогуће живети. Они ће увек бити превише фокусирани на успех. Ако не успеју да дају све од себе (по њиховом мишљењу), осећају се несрећно, па чак и депресивно. Ови људи такође обично покушавају да спрече чланове њихових породица да буду срећни.

Учите дете да буде послушно

Нажалост, контролисање дететових жеља је нормална појава. Родитељи често кажу свом детету да иде да гледа ТВ или да игра видео-игру да их не би узнемиравало. У реду је ако се ове ситуације не дешавају често, али по правилу то не би требало да се дешава редовно. Циљ сваког родитеља треба да буде да подигне особу која је способна да самостално живи у свету и доноси сопствене одлуке, пратећи сопствене потребе и вредности.

Овакви људи обично не могу да живе нормалан самосталан живот и претворе се у зависне одрасле особе. Они такође не разумеју шта желе и то утиче на њихово здравље и изазива различите болести зависности.

Отац не обраћа довољно пажње на дете

Недостатак очеве пажње утиче на будуче животе дечака као и девојчица. Ради се о оним породицама у којима очеви једноставно не посвећују довољно пажње својој деци или једноставно постоје и то је то. Храброст детета и његов лични развој зависи од очева. Шта се дешава када деца не добију довољно пажње?

Дечак може да се понаша на исти начин као и његов отац. А девојке обично имају потешкоц́а у изградњи романтичних односа. Ствар је у томе што жене бирају мушкарце који личе на њихове очеве. Желе да имају срећну породицу, али њихово искуство из детињства чини их сумњичавим према мушкарцима.

Омаловажавате дете због његових осећања

Понекад се деца узнемире због ствари које одраслима изгледају глупо. Па уместо подршке, они добијају процену попут „То је лоше“, „То је добро“ или „Дечаци не плачу“ или наређења као „Престани да плачеш“ или „Не љути се“. Тако се омаловажавају дечја осећања и емоције.

Што више особа разуме и што боље контролише своја осећања, то је та особа отпорнија. Ово је такође важно када је у питању доношење одлука. У одраслом животу ови људи не могу да деле своје емоције и потискују свој бес док не “експлодирају”.

Извор: stil.kurir.rs/ b92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама