Ово су ствари које би родитељи требало одмах да ПРЕСТАНУ да раде

Др Никол Буркенс је дечји психолог, аутор више књига о одгоју, бивша учитељица и мама четворо деце. На својој Инстаграм страни она свакодневно дели савете родитељима. Сурово је искрена што се некима и не допада. Али она од тога не одустаје, па је тако саставила списак од шест ствари које би родитељи одмах требало да престану да раде.

Већину тих ствари смо сви бар једном урадили. И то је сасвим у реду, све док смо спремни да учимо и да освестимо своје грешке.

Шест ствари које родитељи треба да престану да раде

Престаните да очекујете од детета да ради ствари за које није развојно зрело. Мала деца ће бити активна и гласна. Деца млађег школског узраста ће такође понекад имати своје ломове у понашању или тренутке кад су фрустрирани. Тинејџери ће доносити неке лоше и импулсивне одлуке. То је све НОРМАЛНО понашање.

Престаните да кривите децу за „лоше понашање“ а да притом нисте преузели свој део одговорности за то. Ви сте одрасли. Ви сте вођа. Ако је ваше дете емоционално нерегулисано или пречесто фрустрирано, ваша улога је ту велика и потребно је да је разумете.

Престаните да поричете чињеницу да храна и начин живота играју ОГРОМНУ улогу у понашању вашег детета и функционисању његовог мозга. Ако уђе „смеће“, „смеће“ ће и изаћи. Убаците у живот свог детета свакодневно сокове, слаткише и грицкалице, много времена пред екраном, касни одлазак на спавање и минималну физичку активност и добићете лоше понашање, нервозу, анксиозност, честе испаде беса. У реду је да вам се ово што говорим не допада, али ствари тако функционишу.

Престаните да верујете да је довољно да ваша деца буду одлични ђаци и да ће им то гарантовати успех у животу. Будући „успех“ (шта год то за вас било) врло мало зависи од традиционалног учења. Приморавање деце да се прилагоде и функционишу тачно онако како систем од њих захтева чак и ако видите да то није истински раст и учење неће им ништа значити у будућности.

Престаните да мислите да сте лош или некомпетентан родитељ зато што ваше дете води своје битке или зато што сте несигурни шта треба да урадите. Одрастање је ТЕШКО. Одгајање деце је тешко. Наставите да учите и да се трудите јер је то једини исправан пут.