Ovo su stvari koje bi roditelji trebalo odmah da PRESTANU da rade

22 jula, 2022

Dr Nikol Burkens je dečji psiholog, autor više knjiga o odgoju, bivša učiteljica i mama četvoro dece. Na svojoj Instagram strani ona svakodnevno deli savete roditeljima. Surovo je iskrena što se nekima i ne dopada. Ali ona od toga ne odustaje, pa je tako sastavila spisak od šest stvari koje bi roditelji odmah trebalo da prestanu da rade.

Većinu tih stvari smo svi bar jednom uradili. I to je sasvim u redu, sve dok smo spremni da učimo i da osvestimo svoje greške.

Šest stvari koje roditelji treba da prestanu da rade

Prestanite da očekujete od deteta da radi stvari za koje nije razvojno zrelo. Mala deca će biti aktivna i glasna. Deca mlađeg školskog uzrasta će takođe ponekad imati svoje lomove u ponašanju ili trenutke kad su frustrirani. Tinejdžeri će donositi neke loše i impulsivne odluke. To je sve NORMALNO ponašanje.

Prestanite da krivite decu za “loše ponašanje” a da pritom niste preuzeli svoj deo odgovornosti za to. Vi ste odrasli. Vi ste vođa. Ako je vaše dete emocionalno neregulisano ili prečesto frustrirano, vaša uloga je tu velika i potrebno je da je razumete.

Prestanite da poričete činjenicu da hrana i način života igraju OGROMNU ulogu u ponašanju vašeg deteta i funkcionisanju njegovog mozga. Ako uđe “smeće”, “smeće” će i izaći. Ubacite u život svog deteta svakodnevno sokove, slatkiše i grickalice, mnogo vremena pred ekranom, kasni odlazak na spavanje i minimalnu fizičku aktivnost i dobićete loše ponašanje, nervozu, anksioznost, česte ispade besa. U redu je da vam se ovo što govorim ne dopada, ali stvari tako funkcionišu.

Prestanite da verujete da je dovoljno da vaša deca budu odlični đaci i da će im to garantovati uspeh u životu. Budući “uspeh” (šta god to za vas bilo) vrlo malo zavisi od tradicionalnog učenja. Primoravanje dece da se prilagode i funkcionišu tačno onako kako sistem od njih zahteva čak i ako vidite da to nije istinski rast i učenje neće im ništa značiti u budućnosti.

Prestanite da mislite da ste loš ili nekompetentan roditelj zato što vaše dete vodi svoje bitke ili zato što ste nesigurni šta treba da uradite. Odrastanje je TEŠKO. Odgajanje dece je teško. Nastavite da učite i da se trudite jer je to jedini ispravan put.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama