Pecanje – napravite sami edukativnu igru za učenje matematike, engleskog, srpskog…

Igra je namenjena učenicima prvog i drugog razreda na časovima engleskog jezika, ali bi mogla da se primeni i na časovima srpskog jezika i matematike kada deca tek počinju da uče slova i brojeve. Mogu da je igraju i roditelji sa svojim predškolcima kod kuće kao i vaspitači u vrtićima.

Materijal potreban za ovu igru je drveni ili plastični štap dužine oko 30 centimetara i deblji konac na čijem ćete kraju privezati magnet. Tako ćete dobiti štap za pecanje.  

Za ribice je potreban kolaž papir ili papir iz bloka za crtanje isečen u obliku riba. Biće jednostavnije ako na tanjem kartonu nacrtate i isečete oblik ribe koji će vam biti neka vrsta kalupa, pa će sve ribice imati isti oblik i veličinu. Na ribice stavite po jednu metalnu spajalicu za papir.


Na papirićima mogu da budu ispisana slova, brojevi ili šta god želite da đaci obnove. Ukoliko želite da obnavljate reči, možete metalnu spajalicu da stavite i na fleš-kartice.

Igrica može da ima dva nivoa:

Na prvom nivou (nivo prepoznavanja), zatražićete od dece da upecaju određenu boju, slovo, broj ili sličicu za odgovarajuću reč.

Na drugom nivou (nivo reprodukcije), deca će pecati i izgovaraće ono što su upecala.

Originalan naziv ove igre je Alphabet fish autorke Jeanne Perret. Igra je prezentovana 2006. godine na jednom seminaru za nastavnike engleskog jezika.

Autor: Marina Raičević, OŠ „Vuk Karadžić“ Bor