Невероватно откриће: Језички развој бебе почиње још у мамином стомаку!

Чак месец дана пре него што се роде, бебе у мајчином стомаку могу да разликују матерњи језик од неког другог, кажу истраживања. Студија је, наиме, испитивала будуће мајке у Америци, када је установљено да њихове још нерођене бебе могу да разликују да ли неко говори енглески или јапански језик. 

Користећи неинвазивну технологију, Медицински центар Универзитета у Канзасу и група научника са одељења за лингвистику показала је да бебе већ интраутерино могу да разликују језик.

“Бебе старе свега неколико дана показале су дозу осетљивости на ритмичке разлике између различитих језика.” казао је Утако Минаи, професор лингвистике и вођа овог истраживања. Још нека ранија истраживања показала су промене у бебином понашању, на пример, у темпу којим сиса варалицу кад неко ко говори промени језик којим говори, објаснио је Минаи.

“То нас је навело да се запитамо кад та осетљивост на ритмичке разлике настаје, укључујући и то да ли се тај процес дешава чак и пре рођења”, каже Минаи.

“Још нерођене бебе могу да чују спољне звуке док су у материци, укључујући и говор. Ти звукови јесу пригушени, али ритмичност коју сваки језик са собом носи остаје очувана.”

Минаи је истакао да је једна претходна студија већ показала то на чему је његов тим радио, али да је ово први пут да се у те сврхе користио много прецизнији уређај, под називом магнетокардиограм.

Око дванаест жена, свака од њих у осмом месецу трудноће, испитане су коришћењем овог уређаја који може да детектује откуцаје срца, дисање и далеко је “осетљивији” од ултразвука.

“Наравно да срце не може да ‘чује’, али ако беба на промену језика којим него говори реагује променом откуцаја срца, тај одговор долази од мозга.” – кажу научници који су учествовали у студији.

А управо се то и догодило.

“Мозак фетуса се убрзано развија и формира неуронске везе, а окружење унутар материце је прилично бучно место. Фетус чује мамин стомак, њен глас и откуцаје срца, као и звукове у њеном окружењу. Када фетус не бисмо излагали звуцима, он се не би правилно развијао, а ова студија показала је да је важан део тог развоја повезан управо са језиком” – закључак је истраживача који су спровели ову студију.

Више детаља о истраживању потражите ОВДЕ.