Педагог и психотерапеут: Родитељи који попуштају пред трендовима без много премишљања одустају од своје родитељске улоге

Родитељи су често у дилеми да ли да попусте пред молбама своје деце када је у питању праћење трендова који се косе с добрим укусом, ставовима укућана, обичајима или идеологијом. Наташа Веселиновић, специјални педагог и психотерапеут, открива како балансирати између тренда и онога што је исправан избор.


Дилема

Модерни цртани филмови, игране серије, филмови, музика, изглед, ципеле, фризуре, пирсинг, тетоваже могу довести родитеље пред велику дилему – ако не дозволе детету да прати тренд, оно неће бити „као вршњаци“, биће мање интересантно и у опасности да буде отписано од вршњака као аутсајдер, а ако дозволе оно што се коси с њиховим ставовима, доводи се у питање аутентичност родитељског васпитања.

Телевизија

Пре неколико година актуелне су биле туче кечера. Многи дечаци су гледали ту серију, због које је повећан број прелома екстремитета. Гипсара у Ургентном центру је радила пуном паром. Многи стручњаци су апеловали на родитеље да не допуштају деци да гледају серију јер деца не разумеју да туче нису праве и идентификују се с јунацима. Притисак је био велики. Дечаци у вртићима су носили мајице с ликовима из серије, основци су вежбали потезе, сви су морали да буду у току.

Актуелни риалити програми препуни су вербалног насиља, суноврата укуса и моралне и свакојаке деградације вредности, а ипак деца и млади помно прате дешавања. Да ли им то нико не брани или родитељи попуштају пред притиском трендова?

Попуштање

Родитељи који попуштају без резерве пред свим трендовима зарад дететовог доброг рејтинга међу вршњацима одустају од своје родитељске улоге покушавајући да се такмиче с дететовим вршњацима у томе ко ће бити више кул.

Ок је да будете кул, али не у смислу дозвољавања свега што дете пожели, јер пуштајући да на клинце делују сви трендовски утицаји родитељи шаљу поруку детету да је све што је у тренду добро, да родитељи баш и немају неки стил, ставове о добром/лошем, несигурни су у сопствени суд, па се ослањају на мишљење већине. Такође, деци се поручује да оно што други воле, носе, слушају, чему теже јесте вредно и представља праву вредност.

Вредности

Пратити трендове које већина следи зарад поистовећивања с већином, зарад прихваћености по сваку цену, као филозофија, није увек добро. Посебно у време када већина, по инерцији, прати оно што је неко наметнуо као тренд, а може бити опасно и штетно када мањина искористи ту особину великог броја људи ради манипулације и стицања личне користи.

Родитељи треба да буду јасни у захтевима за поштовање сопствених вредности, моралних начела у које чврсто верују и свих оних вредности, ставова и врлина које сматрају вредним да буду пренете деци. Јасноћа у погледу тих најважнијих вредности помаже деци да се снађу у друштву, да прате трендове онолико колико им то помаже да се уклопе а да не одустану од себе и онога што је вредно њима самима и њиховој породици.

Разговор

Иако вам се понекад чини да су бубице вашег тинејџера исцрпљујуће, треба да се потрудите да их усмерите. Само зато што вам се избори његовог или њеног друштва не чине исправним, то не значи да не можете да понудите своју опцију и неку лудорију претворите у едукативан тренутак.

Ево неколико савета.

– Разговарајте са својим дететом о стварима које га тренутно занимају и које ради.

– Обратите пажњу на медије којима је наколоњен. Прочитајте часописе које чита, проверите друштвену групу којој припада на интернету и погледајте телевизијску емисију коју не пропушта. Не морате знати све, али ако знате о чему ваш тинејџер прича, лакше ће вам бити да с њим комуницирате.

– Ако оно што ради, воли или жели није против ваших моралних и породичних вредности, дозволите му. Није циљ да саботирате његов друштвени живот.

– Увуците га у нешто што воли: уметност, спорт, плес. Те активности ће умногоме утицати на његове изборе.

– Одредите границе о томе шта се у кући гледа, чита и слуша. Не дозвољавајте да садржаји са агресивним порукама постану оно што ваше дете слуша и гледа. Ограничите време које проводи испред телевизора и компјутера.

– Помозите му да постане медијски писмен. Узмите часопис који чита и питајте га шта мисли ко стоји иза тога, зашто то раде, шта хоће од њега, како се осећа када слуша неку песму, гледа филм, серију, емисију.

– Охрабрите га да размисли о својим узорима. Зашто му се свиђају? Како су постигли да буду познати? Какав је систем вредности вашег детета? Да ли га његови идоли охрабрују да буде бољи или чине да се осећа да мора да се уклопи?

– Дете ће некако превазићи ако га вршњаци не прихватају најбоље, али нетолеранција породице може имати трајне последице. Уколико ваш тинејџер воли другачије ствари од вас, покушајте да му објасните због чега ви уживате у, на пример, одласку у позориште или концерту омиљеног бенда. Понудите му да некада пође с вама, уз обећање да ћете и ви радити с њим оно што он воли.

И. Стојанов

Извор: Блиц