Педагог Снежана Голић: Кад би мени дали да оснујем школу…

29 маја, 2023

“Школа која се много чуди знању и понашању својих ђака, коју нервира то што су деца деца, не може бити добра школа. Деца која немају среће са породицом, морала би имати нешто више среће са школом. Школа би морала да зна и хоће оно што родитељи не знају или неће.”

– Душко Радовић

Ако икада отворим своју, приватну школу, Душко Радовић ће бити најцитиранија особа у програму те школе.

Моја школа никако не би била за послушне ђаке, одличне ученике. За њих не мораш бити много стручан. С њима сви знају да раде, пошто они скоро све раде сами. Моја школа би била баш за оне што не могу мирно да седе на часу, што цупкају, гледају кроз прозор и пажњу им одвлачи “свака глупост”. Обожавам да усмеравам ту енергију која ће мењати овај свет, која се расипа по странпутицама, јер нема праву помоћ у школи, ни код куће. А понекада личи и на чисту пропаст.

Била би то школа за децу која питају: “Шта ће мени то? Зашто то морам да учим?”

А радили би ту наставници који ће знати тачан одговор и који мене као надређеног ништа не би слушали. Него би знали боље од мене.

Моја школа би била за децу која одбијају да уче гомиле чињеница, свесна да ће их врло брзо заборавити.

За децу којој је за 95 минута боравка ту, 5 минута дружења недовољно и због тога пуно причају на часу.

За децу која бране своје ставове на некултуран начин, па да их ја научим како се то ради исправно.

За родитеље који ништа не знају о родитељству, али дођу, па нас питају.

Имали би изненадне тестове слепе послушности, без критичког мишљења и ко би ту постигао висок резултат, добио би укор.

За добар хумор нико не би смео да буде кажњен, а ако познајеш мање од 60% ученика, мораш на допунску наставу.

Учења би минимално било, предавања такође, само заједничког истраживања и доказивања примерима.

И најважније – ауторитет би био само онај ко има решење. Па ако је то ђак, онда нека он буде вођа.

Јесте да би ми Министарство забранило рад, али ко ми брани да маштам…

Аутор: Снежана Голић, педагог и оснивач студија Фактор у ком свакодневно ради са 300 малишана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Педагог Снежана Голић: Кад би мени дали да оснујем школу…

 1. Gordana каже:

  O divan članak,umnogome se slažem sa Vama.Ja sam učitelj u penziji i nastavila sam individualni rad sa decom. Mnogo toga tek sad učim,jer svaki učenik je original.To je veoma zahtevno a ujedno i lepo.Svakog učenika dobro poznajem i trudim se da mu se prilagodimo….a nastavni plan i program treba totalno menjati on zaglupljuje učenike.Mnogi pojmovi iz raznih predmeta su deci nepoznati,oni ih ne znaju za njih su oni “arhaični” jer ova deca su deca digitalizacije.Uvela BiH ja u škole predmet Domaćinstvo.Decu naučiti mnogim stvarima što roditelji ne mogu jer su prezaposleni.Uvela BiH više časova rekreacije što fizičkog što održavanje predmeta u prirodi. Npr likovno,muzicko svet oko nas biologija obavezno,da sade cveće drveće eko bašti,gaje ptice mini zoo-vrt…matematika…takođe može a fizika i hemija tek to.Pa to je svuda oko nas,a oni jadni moraju da uče neke formule koje nekima ništa u životu značiti neće..ne mogu više da kuvam ali mnogo toga BiH izmenjala i dobili bismo bistru misleći decu,a ne robote….deca imaju mnogo telesnih deformiteta trapava su nam a za to treba da se pobrine škola…a oni samo uče SUVU dosadnu Teoriju pa naravno da nemaju pažnju ni motiv.Čovek je STVARALAC motivišimo decu da stvaraju…Poz Gordana Jugović

 2. Алекса каже:

  ”Moja škola nikako ne bi bila za poslušne đake, odlične učenike. Za njih ne moraš biti mnogo stručan. S njima svi znaju da rade, pošto oni skoro sve rade sami. Moja škola bi bila baš za one što ne mogu mirno da sede na času, što cupkaju, gledaju kroz prozor i pažnju im odvlači “svaka glupost”.”

  ОДЛИЧНО ФРАЗИРАЊЕ И ПОТКРЕПЉИВАЊЕ СВАКАКВИХ ГЛУПОСТИ.

 3. Sofija Širadović каже:

  Predložite kako da spreme,nauče,polože i budu primljeni na ETF ,medicinu,FON ,psihologiju,arhitekturu i niz drugih fakulteta ?!Spremaju se na preskupim pripremama pola godine i strahuju da li će biti primljeni!?

 4. Velja каже:

  Mozes da formiras ovo cudo o cemu pricas. Ali to nije skola i zahvaljujuci pedagozima i psiholozima imamo cirkus u skolama.

 5. Dragoslav Markovic каже:

  Ne znam samo da li bi jedan nastavnik imao vise od 5-6 djaka,da bi ispunio takav cilj?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама