Ко су родитељи чија деца немају летњи распуст и зашто им НЕ ТРЕБА наша осуда

Лето је и оно доба година када у фокус доспеју приче о оним родитељима који децу воде у вртић читаво лето. О оним родитељима који, осим те две недеље одмора, не повлаче дете из вртића готово током целе године.

Foto: Canva

Педагог Снежана Голић каже да су, према њеном искуству, у питању махом родитељи који заиста немају другог избора и којима наша додатна осуда није никакав подстрек да децу повуку из вртића, јер за то и немају могућност, већ само беспотребно јачање гриже савести.

„Моје искуство из вртића показало ми је да родитељи чија деца проводе скоро читаво лето у колективу врло ретко такву одлуку доносе из хира. То су, у највећем броју случајева, они који су запослени у приватним фирмама, где је летњи одмор две недеље, без могућности да добију додатне дане. То су родитељи већ оптерећени грижом савести што је њихово дете можда једно од троје или четворо из целе групе који су ту током лета. Доводе их невољно, а после посла трче по њих.“ – објашњава Снежана Голић која је радила у вртићу као педагог.

Она каже да не можемо порицати да има и оних који доведу дете у вртић и оду на базен, али да су они у мањини.

„Да, дешава се и да родитељи оставе дете у вртићу и оду у спа центар или на ручак. Али њих је далеко мање и, ако ћемо бити искрени, њима нема много сврхе ни говорити да то што раде није добро.“ – каже Голић.

Из предшколских установа лети упозоравају на чињеницу да су, због годишњих одмора, групе углавном спојене, а васпитачице се пребацују и из других вртића, као замене. Тиме се нарушава неки ритам на који су деца навикла. Осим тога, као и свима нама, детету је потребан предах од обавеза. А вртић је за дете, без обзира на то што се оно тамо већи део дана игра – обавеза.

Многи родитељи, ипак, немају баке и деке који су расположиви за чување деце.

„Некима баке и деке још раде, другима су веома далеко. А има и оних који не желе да преузму обавезу целодневне бриге о унуцима. Шта могу да ураде родитељи те деце, који лети имају свега две недеље одмора? Оно што сигурно могу и што ће детету бити довољно, јесте да организују тих неколико сати после вртића тако да то време буде квалитетно. Градски базен, заједничке шетње, одлазак на сладолед, поподневни пикник. Све то ће дете памтити, а чињеница да је већи део лета провело у вртићу избледеће под утицајем лепих успомена.“ – каже Снежана Голић.

Осим тога, не треба ни да заборавимо да у вртићима има сјајних васпитача који су свесни тога да су многа деца ту јер њихови родитељи немају други избор.

„Нису сви такви, то се може разликовати од собе до собе у једном вртићу. Али посвећених има и треба им пружити заиста пуну подршку. То су људи који се труде да деци лето улепшају и упркос чињеници да можда неће отићи на неки одмор са својом породицом, с њима створе успомене. Они доносе пиштоље на воду, прскају се, праве куле од песка, заливају цвеће, пуне балоне водом и гађају се. Такви људи у вртићима су драгоцени и заиста могу много. Али не смемо заборавити да су темељи који се створе и граде у породици, авантуре које ту доживимо и вредности које усвојимо – оне најважније. Зато је деци тај други део дана изузетно значајан и тад родитељи треба да забораве и на посао и на грижу савести и да се посвете деци. То ће бити сасвим довољно.“ – закључује наша саговорница.