Педијатар др Луковић: Ко су деца која се најчешће разболевају?

О томе шта педијатријска пракса показује – колико су деца данас болесна и од којих болести, за Интернет портал РТС-а говориле су прим. др Љубица Луковић и др Јелена Јовановић, педијатри.

Прим. др Луковић примећује да деца данас нису болеснија, већ да чешће долазе код педијатра, и то углавном због баналних вирусних инфекција које не захтевају посебно лечење. „Организам није тако беспомоћан како често родитељи мисле“, истиче докторка.

Foto: Canva
Нове болести

Свако време носи са собом новине, па је занимљиво питање: Шта је данас ново и другачије у појави и развоју болести у односу на време од пре 15, 20 година?

Др Јовановић одговара: „Нова је брзина којом се лоше информације преносе, као и склоност да се у моду уведу лоше навике: екрани, бука, физичка неактивност, небављење сопственим дететом уз безброј изговора како треба тако“.

Како лечити децу?

У одговору на ово питање прим. др Љубица Луковић истиче:

– Радити на унапређењу и очувању здравља, јер – превентива је најбоља заштита.

– Квалитетно проводити време са дететом. Не лагати децу. Неговати поверење – не обећавати само да би се нешто одложило, а ако обећано ипак не може да се испуни, образложити детету – зашто.

– Радити на себи – не чекати болест као подстрек, мада је понекад и она добар покретач – неке ствари се брже разреше. Јача је жеља да се нађе решење. Није за свакога исти лек – лек. Лековити су реч, мисао, молитва, додир, притисак неких тачака, музика, плес, фреквенција, енергија, медитација, визуелизација, јога, смех, причање бајки, покретање блокиране енергије…

– Често је човек човеку лек. Неко ће се целог живота лечити само класичном медицином, али све је више људи, међу њима и лекара, који схватају снагу и значај и других начина лечења. Неке разумемо, за неке још не успевамо да научно објаснимо како тачно делују, али видимо да делују.

– Развијати своју интуицију, осетити која од понуђених техника је овог момента најбоља за мене и моје дете. И наравно, информисати се које све методе лечења постоје.

У порасту је и гојазност, нажалост, често и код предшколске деце, каже прим. др Љубица Луковић: „Лоше су навике у исхрани – шта се једе и пије, у којој количини. Физичка неактивност, а велика активност испред мобилних телефона, таблета и компјутера, доводе до проблема у статици целог тела“, објашњава докторка поентирајући: „Породица растрзана у трци за егзистенцијом понекад не препознаје приоритет квалитетно проведеног времена с дететом“.

Сагледавајући обрасце у развоју и разболевању савремене деце, др Луковић истиче да се најчешће разболевају деца која због вирусних инфекција беспотребно пију антибиотике. А др Јелена Јовановић указује на нешто можда још важније: „Маме немају поверења у своје природно знање и моћи – да доје, лече, уче своје дете…“

Због чега се деца разболевају?

Одговорима на ово питање докторке шаљу важну поруку: „Деца се разболевају јер не добијају оно што им природно припада и што су кроз векове имала: маму, игру, бајку, срећу и поверење“, каже др Јовановић.

Прим. др Љубица Луковић додаје да бактерије и вируси нису једини узроци болести.

Каква је улога родитеља у исцељењу деце?

„Огромна. Ту су да покажу свом детету колико га воле, штите и имају поверења у њега и природу која лечи“, уверена је др Јелена Јовановић.

„Родитељи су кључан фактор у очувању здравља свога детета“, закључује др Луковић. „Све што раде за свој духовни развој, раде и за здравље свог детета. Важно је наћи времена за дете и када је здраво. Не терати га да се разболи да би мама и тата нашли термин за њега.“

Извор: РТС/Зелена учионица