Педијатар др Живковић: Како помоћи детету које од кашља не може да спава

Са проф. др Зорицом Живковић, педијатром-пулмологом из КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, разговарали смо о томе због чега су респираторне инфекције доминантно горњих дисајних путева код деце најраспрострањеније и који је најчешћи разлог јављања лекару.

Др Зорица Живковић, педијатар

Кашаљ је главни симптом болести дисајних путева. Изазивачи су углавном бројни вируси. Серијске инфекције које се дешавају у зимским месецима нарочито су честе код деце која похађају колектив и у тим ситуацијама лечење и излечење постају компликовани и тешко достижни.

– Кашаљ је одбрамбени, заштитни рефлексни механизам који обезбеђује чишћење и пролазност дисајних путева, помаже избацивање секрета или страног тела, иританаса и штетних честица из дисајних путева. Сам по себи, кашаљ није болест, али ако се јавља често, дуго траје, омета активности и сан, треба га адекватно проценити и, колико год је могуће, према узроку га и лечити. – каже др Живковић и додаје да је, међу децом, кашаљ убедљиво најчешћи симптом и знак одговора слузнице дисајних путева на различите агенсе.

Како је објаснила, врло је типично да се у једној епизоди продуженог кашља појављују и фазе сувог и фазе продуктивног кашља, које се смењују и надовезују и ствара се зачарани круг.

– Неспецифичан кашаљ, као изоловани симптом код детета које је иначе доброг општег стања и кондиције, не захтева медикаментну терапију, нарочито не антибиотску, али има оправдања за примену лекова за ублажавање симптома попут биљних препарата. Иако најчешће безазлене, дуготрајне тегобе у виду кашља и искашљавања секрета које ометају свакодневне активности и ремете сан треба испитати и лечити. – објашњава наша саговорница.

– Поред тешкоћа које дете осећа, као што су немогућност дисања кроз нос, отежано дисање и гутање, сливање секрета и ноћни напади кашља са повраћањем, родитељске фрустрације су чак интензивније. Забринутост је често велика, па сва разумна објашњења која им можемо пружити некад нису довољна. Зато понекад траже да се спроведу детаљна испитивања и агресивно лечење иако је реч о акутној фази, а дете је претходно било потпуно здраво. – каже др Живковић.

Зимски период је сезона акутних вирусних инфекција, обољевају деца свих узраста, степен тежине болести је различит у односу на узраст и претходно стање, али је сигурно то период највећег оптерећења здравствених служби због кашља и то у свим могућим облицима.

Др Зорица Живковић објашњава да суви цепајући кашаљ, који затим постаје влажан и сочан “пушачки” како најчешће описују родитељи, да би уследио и трећи круг, поново сувог гребућег кашља, никако није лако решити саветима, смиривањем или игнорисањем. Другим речима, морамо бити спремни да понудимо опцију, која ће задовољити све критеријуме, а најпре помоћи оболелом детету, које се сигурно највише и мучи, иако родитељи исцрпљено наводе како ноћима већ не спавају, па се поуздано зна да је и њима изузетно тешко.

– Најделотворније ћемо приступити ако саветујемо примену природних препарата, што је пракса и у другим земљама, које се осим добростојећих здравствених и социјалних служби, могу похвалити и доказима вредним тврдњама о прихватљивости хербалне медицине. – објашњава наша саговорница.

Један од првих производа природе који је људима био доступан за исхрану био је мед. Мед у свом саставу има органске киселине, аминокиселине, полен, етарска уља, флавоноиде, витамине и минерале, те друге вредне састојке. Од витамина, мед садржи Б1, Б2, Б5, Б6, Ц, Д, Е, К, а од минерала – натријум, калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, јод, бакар, хром и селен. Најпознатије лековито својство меда јесте олакшавање симптома грипа и прехладе, те других болести респираторног тракта, као што су бронхитис, упала грла и синуса.

– Повољно дејство меда се може појачати додавањем лековитог биља, такве комбинације су ефикасне у лечењу кашља код деце, у најранијим фазама, када се још не може ни сигурно утврдити која ће компонента кашља превагнути. Могућност да се не уводе антибиотици, а да се ипак започне лечење детета, и у току фазе повишене температуре и акутних тегоба, као и у случају продуженог и мешовитог кашља, одличан је начин да се детету и његовом окружењу поврати миран сан. – каже др Живковић.

Она наводи да се хербална терапија може користити у превенцији, и као додатна терапија код почетних или развијених форми кашља код деце и одраслих. Објављени су резултати двоструко слепо контролисаних студија који су показали да препарати на биљној бази имају потенцијал у спречавању кашља, прехладе, грипа, али и у развијеним формама болести праћених кашљем. Поуздано знамо да је највећи број инфекција вирусне етиологије и самим тим не захтевају антиобиотску примену, и улога лекара је да правилно процене потребу за антибиотиком, а уколико не постоји, да саветују препарате, који имају олакшавајуће дејство.

Вишекомпонентни биљни производи са медом као што је Herbiko® помажу да се смири сув, надражајни и исцрпљујући кашаљ као и да се олакша елиминација секрета из дисајних путева. Herbiko® садржи пажљиво одабрану комбинацију биљака и меда која се традиционално користи у симптоматској терпапији кашља.