Pedijatar dr Živković: Kako pomoći detetu koje od kašlja ne može da spava

Sa prof. dr Zoricom Živković, pedijatrom-pulmologom iz KBC „Dr Dragiša Mišović“, razgovarali smo o tome zbog čega su respiratorne infekcije dominantno gornjih disajnih puteva kod dece najrasprostranjenije i koji je najčešći razlog javljanja lekaru.

Dr Zorica Živković, pedijatar

Kašalj je glavni simptom bolesti disajnih puteva. Izazivači su uglavnom brojni virusi. Serijske infekcije koje se dešavaju u zimskim mesecima naročito su česte kod dece koja pohađaju kolektiv i u tim situacijama lečenje i izlečenje postaju komplikovani i teško dostižni.

– Kašalj je odbrambeni, zaštitni refleksni mehanizam koji obezbeđuje čišćenje i prolaznost disajnih puteva, pomaže izbacivanje sekreta ili stranog tela, iritanasa i štetnih čestica iz disajnih puteva. Sam po sebi, kašalj nije bolest, ali ako se javlja često, dugo traje, ometa aktivnosti i san, treba ga adekvatno proceniti i, koliko god je moguće, prema uzroku ga i lečiti. – kaže dr Živković i dodaje da je, među decom, kašalj ubedljivo najčešći simptom i znak odgovora sluznice disajnih puteva na različite agense.

Kako je objasnila, vrlo je tipično da se u jednoj epizodi produženog kašlja pojavljuju i faze suvog i faze produktivnog kašlja, koje se smenjuju i nadovezuju i stvara se začarani krug.

– Nespecifičan kašalj, kao izolovani simptom kod deteta koje je inače dobrog opšteg stanja i kondicije, ne zahteva medikamentnu terapiju, naročito ne antibiotsku, ali ima opravdanja za primenu lekova za ublažavanje simptoma poput biljnih preparata. Iako najčešće bezazlene, dugotrajne tegobe u vidu kašlja i iskašljavanja sekreta koje ometaju svakodnevne aktivnosti i remete san treba ispitati i lečiti. – objašnjava naša sagovornica.

– Pored teškoća koje dete oseća, kao što su nemogućnost disanja kroz nos, otežano disanje i gutanje, slivanje sekreta i noćni napadi kašlja sa povraćanjem, roditeljske frustracije su čak intenzivnije. Zabrinutost je često velika, pa sva razumna objašnjenja koja im možemo pružiti nekad nisu dovoljna. Zato ponekad traže da se sprovedu detaljna ispitivanja i agresivno lečenje iako je reč o akutnoj fazi, a dete je prethodno bilo potpuno zdravo. – kaže dr Živković.

Zimski period je sezona akutnih virusnih infekcija, oboljevaju deca svih uzrasta, stepen težine bolesti je različit u odnosu na uzrast i prethodno stanje, ali je sigurno to period najvećeg opterećenja zdravstvenih službi zbog kašlja i to u svim mogućim oblicima.

Dr Zorica Živković objašnjava da suvi cepajući kašalj, koji zatim postaje vlažan i sočan “pušački” kako najčešće opisuju roditelji, da bi usledio i treći krug, ponovo suvog grebućeg kašlja, nikako nije lako rešiti savetima, smirivanjem ili ignorisanjem. Drugim rečima, moramo biti spremni da ponudimo opciju, koja će zadovoljiti sve kriterijume, a najpre pomoći obolelom detetu, koje se sigurno najviše i muči, iako roditelji iscrpljeno navode kako noćima već ne spavaju, pa se pouzdano zna da je i njima izuzetno teško.

– Najdelotvornije ćemo pristupiti ako savetujemo primenu prirodnih preparata, što je praksa i u drugim zemljama, koje se osim dobrostojećih zdravstvenih i socijalnih službi, mogu pohvaliti i dokazima vrednim tvrdnjama o prihvatljivosti herbalne medicine. – objašnjava naša sagovornica.

Jedan od prvih proizvoda prirode koji je ljudima bio dostupan za ishranu bio je med. Med u svom sastavu ima organske kiseline, aminokiseline, polen, etarska ulja, flavonoide, vitamine i minerale, te druge vredne sastojke. Od vitamina, med sadrži B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, a od minerala – natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, jod, bakar, hrom i selen. Najpoznatije lekovito svojstvo meda jeste olakšavanje simptoma gripa i prehlade, te drugih bolesti respiratornog trakta, kao što su bronhitis, upala grla i sinusa.

– Povoljno dejstvo meda se može pojačati dodavanjem lekovitog bilja, takve kombinacije su efikasne u lečenju kašlja kod dece, u najranijim fazama, kada se još ne može ni sigurno utvrditi koja će komponenta kašlja prevagnuti. Mogućnost da se ne uvode antibiotici, a da se ipak započne lečenje deteta, i u toku faze povišene temperature i akutnih tegoba, kao i u slučaju produženog i mešovitog kašlja, odličan je način da se detetu i njegovom okruženju povrati miran san. – kaže dr Živković.

Ona navodi da se herbalna terapija može koristiti u prevenciji, i kao dodatna terapija kod početnih ili razvijenih formi kašlja kod dece i odraslih. Objavljeni su rezultati dvostruko slepo kontrolisanih studija koji su pokazali da preparati na biljnoj bazi imaju potencijal u sprečavanju kašlja, prehlade, gripa, ali i u razvijenim formama bolesti praćenih kašljem. Pouzdano znamo da je najveći broj infekcija virusne etiologije i samim tim ne zahtevaju antiobiotsku primenu, i uloga lekara je da pravilno procene potrebu za antibiotikom, a ukoliko ne postoji, da savetuju preparate, koji imaju olakšavajuće dejstvo.

Višekomponentni biljni proizvodi sa medom kao što je Herbiko® pomažu da se smiri suv, nadražajni i iscrpljujući kašalj kao i da se olakša eliminacija sekreta iz disajnih puteva. Herbiko® sadrži pažljivo odabranu kombinaciju biljaka i meda koja se tradicionalno koristi u simptomatskoj terpapiji kašlja.