Педијатар Миливој Јованчевић о дојењу и претераној повезаности детета за мајку

9 маја, 2017

 
Педијатар Миливој Јованчевић одговара колико је дуго пожељно дојити дете те упозорава да у одређеној доби повезивање с дететом искључиво кроз дојење може бити одраз успореног емоционалног развоја

Педијатар Миливој Јованчевић каже да би дете, ако бисмо га упоређивали с другим сисавцима, требало доити пет до седам година.
„Дојење је необично важно и што се тиче биологије, нема разлога да се не доји две, три, четири године. Но дојење није само биологија, само прехрана, него и важан канал комуникације, емоционалног сазревања и одрастања детета. Ако имате једно дете и оно дође до доби од године, године и по, или две, и континуирано је на вама, дакле цели концепт комуникације мајке и детета је у стилу мајка – мала беба, или дојенче, а дете већ има годину и по, две или три, то је онда знак да је остала преблиска веза, да је дете остало у фази привржености и да није започет процес сепарације, односно осамостаљивања детета.
Дакле ако имате комуникацију типа мајка – мали дечак или девојчица, која повремено дође због дојења и мажења, то је потпуно у реду. Јако је угодно имати дете на себи, а и детету је јако лепо бити на грудима, па ако имате само једно дете, ту се може догодити застој у емоционалном сазревању.
Ако гледате протекла десетлећа, нормално је било да жена има петеро, шестеро, десетеро, дванаестеро деце. Она је имала млеко десет – дванаест година и није било неуобичајено да онај, можда најстарији, пре него што крене у школу дође до маме, мало посише млека и отрчи у школу. Дакле, он је зрео, емоционално самосталан, и ту проблема нема. Ако постоји преблиски однос, то можемо препознати ако дете кад осати било какву нелагоду, нешто му се не свиђа, сва утеха увек иде на прса. Дакле нема оних зрелијих образаца понашања – разговора, мажења, љубљења. Тога нема, све је у невербалној, телесној комуникацији и то нам је знак да нешто није у реду ако је дете већ у доби од две или три године, поготово ако је реч о дечаку, који би се у тој доби треабо мало више приближити оцу, како би почео учити мушке обрасце понашања“, каже прим. др сц. Миливој Јованчевић.
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Педијатар Миливој Јованчевић о дојењу и претераној повезаности детета за мајку

 1. Ljiljana каже:

  Veoma sam zadovoljna ovim tekstom iz jednog veoma meni bitnog razloga.imam sina od 10,5 meseci koji jos uvek sisa.jede redovno cvrstu hranu vise obroka na dan ali ujedno i sisa.pogotovo uvece pred spavanje to je obavezno mada ima noci kada se i budi i trazi da ga podojim.pedinatar kod kod idemo me uporno ubedjuje da treba da prestanem da ga dojim i da mu dajem obicno kupovno kravlje mleko.koja je to logika?pa zar nije mnogo zdravije kada vec ima uslova da dete sisa nego da ga dohranjujemo vestackim mlekom ili kupovnim?

  1. Jelena Hofman каже:

   Ja te potpuno podrzavam! Dok god imas mleka samo napred! Prvu sam devojcicu dojila 15,a drugu 17 meseci i sada mi sin ima 5 meseci i dok god budem mogla dojicu i danji i nocu :*

  2. Podrska dojenju каже:

   Ja sam za dojenje svakako,mali je on ako vec mozete da dojite nema potrebe jos uvek da mu to uskracujete,zato samo napred,nema niceg zdravijeg od majcinog mleka,zato samo se drzite vasih stavova,vi najbolje znate kada treba prestati,nasa deca su nasa,ne postoji univerzalno pravilo do kada i sta treba,sva deca su razlicita

  3. Arte каже:

   Taj pedijatar je vjerovatno sisao magareće mlijeko. Moja curica je 18 mjeseci i ja je dojim na zahtjev i dojicu je dokle god ona to želi i dok joj je potrebno. Samo napred majka, dojite bebu, nema ništa zdravije i bolje za bebu.

 2. Marija каже:

  Dojenje ce spasiti svijet!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама