Педијатри из Тиршове: Шта НИКАКО не смете да радите кад дете има температуру

28 јануара, 2018

Потребно је да назначимо да се код лекара иде одмах, без чекања, када се код детета појаве фебрилне конвулзије, односно фрас. Дете је без свести, обично укоченог (фиксираног) погледа, згрчено је, или се наизменично тресе и опушта (конвулзије), а неретко се може видети и пена на устима. Тада треба што пре одвести дете лекару, или позвати хитну помоћ. Дете транспортовати на страни, НЕ ТРЕБА извлачити језик, а потребно је знати да фрас код огромне већине деце НЕ ОСТАВЉА последице, ако не траје дуже од 20 минута. Међутим, фрас је стање које у највећем броју случајева не узрокује оштећење мозга и не оставља негативне последице на интелектуални развој детета. Поред тога, најчешће нема потребе за додатним лечењем.

Шта родитељи треба и могу сами да ураде када постоји повишена температура код детета?

Прво и основно правило је да дете треба да се расхлади. Односно, потребно је да се открије дете и није исправно уврежено мишљење да ће се дете прехладити, или додатно разболети, уколико дете није покривено. Када постоји повишена температура код детета, прво и основно је да се дете открије, да се раскомоти, односно да се обуче лаганија одећа, или код високих температура, преко 39 целзијуса, да се скине одећа.

Код температура преко 39.5, док тражите лек који ћете да дате детету, дете треба туширати млаком водом. Вода никако не треба да буде хладна, јер је то изузетно некомфорно за дете. Пробајте да замислите како би Вама било да се туширате хладном водом, док имате високу температуру. Туширање млаком водом ће пријати детету, а уколико дете не жели да се тушира, можете да напуните кадицу млаком водом, да убаците играчке унутра и свако дете ће радо прихватити да се охлади на тај начин.

Други начин обарања високе температура је орошавање детета, односно можете да узмете пелену, крпу, или пешкир, да га поквасите водом и да бришете чело, врат, тело и руке и ноге детета. Овакво дете немојте сушити након тога, већ можете да га оставите да се само осуши, чиме ће се темпраратура додатно снизити.

Масажа (фрикције), односно масирање коже алкохолом је напуштена метода из више разлога. Први је иритација коже, где може да додје до појаве уртикарије, односно копривњаче. Други је да испарења од алкохола могу да делују токсично на дете.

Правилно расхлађивање детета је неопходно, ефикасно, али краткотрајно. Зато је неопходно применити лекове за снижавање температуре!

Лекови који се примењују за смањивање повишене температуре.

Аспирин се НИКАДА не даје деци. Дакле, немојте користити аспирин за смањивање температуре код детета. Салицилати код деце могу довести до тешких компликација, нарочито када дете има инфекције узроковане одређеним типовима вируса, тако да се деценијама не користе за снижавање повишене телесне температуре. Ове компликације су веома ретке, али изузетно опасне.

Најчешће се дају лекови типа парацетамол, или ибупрофен. Односно, у народу су познатији фабрички називи ових лекова, за парацетамол (Фебрицет, Парацет), односно за ибупрофен (Бруфен). Парацетамол и ибупрофен су веома ефикасни за снижавање температуре, али свако дете различито реагује на поједине лекове. Односно, ако дете реагује слабије на један лек, на други лек може да реагује боље, што је индивидуално.

Такође, ова два лека се не дају истовремено, већ се даје, или један, или други лек, а комбинација ових лекова се даје по схеми коју Ваш лекар треба да Вам препише.

Антипиретици се најчешће дају као сирупи – орално, или као чепићи у гузу – ректално. Природније је да се лек да кашичицом, али ако дете повраћа или одбија лек на уста, могу се применити чепићи (супозиторије). Чепиће не треба давати када дете има пролив, јер тада се лек не може респорбовати са слузнице ректума, али се може погоршати пролив изазивањем непожељних покрета дебелеог црева.

Такође, веома је битно да се напомене да дете треба адекватно појити, односно најбоље је деци давати да пије растворе за оралну рехидрацију, као на пример Оросал.

Течност не треба да буде ледена, али треба да буде благо расхлађена.

Такође, треба избегавати вруће напитке и чајеве који додатно могу да подигну температуру код детета, односно да направе иритацију желуца, па постоји ризик да дете исповраћа лек који је попило.

И наравно, ако не успете сами да спустите температуру, или она траје дуже од 72 сата, потребно је да се јавите свом лекару, који ће проценити да ли је потребна нека додатна терапија.

Аутори: проф. др Дејан Шкорић, др Драган Стојићевић
Универзитетска дечја клиника „Тиршова”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Педијатри из Тиршове: Шта НИКАКО не смете да радите кад дете има температуру

 1. Mama каже:

  Moje dete su u Tiršovoj masirali alkoholom, jer je imala 41 temperaturu koja nije mogla da se spusti. Stoga, najbolje je da svako nađe šta skida temperaturu kod njegovog deteta. Lekari u Tiršovoj su nam takođe rekli da dajemo paracetamol i brufen naizmenično, samo u većim razmacima. Najpre paracetamol pa nakon 4 sata brufen, pa nakon 6 sati opet paracetamol. Tako je sa decom kojoj se temperatura teško spušta, probate sve za šta čujete i uglavnom ništa ne funkcioniše. Može se dete držati i u kadi u vodi koja ima temperaturu 37 ili 38 stepeni i smrzavaće se, ali postepeno će možda spasti temperatura. A ovi saveti u tekstu primenjivi su na većinu dece koja imaju normalnu termo-regulaciju i ne dobijaju takve nekontrolisano visoke temperature.

 2. Срб каже:

  Одлична метода за нормализацију (скидање) повишене-високе температуре је: дете-особу скинути гардеробу,поквасити тело млаком водом- мокром тканином и усмерити вентилатор (ако се поседује) у дете-особу,мада може и без квашења тела вентилатор ће смањити температуру организма док се не набави лек,
  Ову методу управо ради болничко особље у тиршовој када је фрка,то јест када је температура велика и када је потребно брзо смањење температуре док лекови не почну да делују.
  Вентилатор-онај што се користи у летњим данима за расхлађивање кошта 10-15€.пожељно га је имати и за ову сврху.

 3. Sandra каже:

  Eeee moj profesore…
  Vidim da Vi me znate koliko moze i paracetamol.da napravi problema,manje od te rakije…
  Lile’s syndrom jedan od najčešćih paracetamolom….tako da,kupanje i rakija,za pocetak.

 4. Tina каже:

  Skidanje temperature alkoholom nikad ali nikad nece biti zastarelo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама